WIST JE DAT IN SPANJE....

Stopt warmer weer de verspreiding van het coronavirus?

Het idee dat de naderende lente op het noordelijk halfrond de verspreiding van de ziekte kan tegengaan, komt grotendeels voort uit een vergelijking met de griep. In veel opzichten lijkt COVID-19 op de griep. De virussen verspreiden zich op vergelijkbare manieren, namelijk via afscheidingen uit de luchtwegen en besmette oppervlaktes, en ze veroorzaken allebei typisch milde luchtwegaandoeningen die zich kunnen ontwikkelen tot een levensbedreigende longontsteking. 

Maar de overdraagbaarheid en ernst van COVID-19 zijn veel groter dan de griep. Het is niet duidelijk of de COVID-19-overdracht wordt beïnvloed door seizoensgebonden temperatuurschommelingen.

Bij de griep zorgt het begin van de lente voor een aanzienlijke daling van het aantal gevallen. Die daling houdt aan tot de herfst, wanneer de temperatuur opnieuw zakt. Aangenomen wordt dat deze seizoensgebondenheid van de griep betekent dat het virus gevoelig is voor verschillende klimaten. Ook zou het vatbaar zijn voor seizoensgebonden veranderingen in het menselijke immuunsysteem en in onze gedragspatronen.

Het griepvirus lijkt beter te overleven bij koud, droog weer met verminderd ultraviolet licht. Bovendien leiden de kortere winterdagen voor velen tot verlaagde niveaus van vitamine D en melatonine. Dat kan de prestatie van ons immuunsysteem beïnvloeden. Tot slot brengen we in de winter meer tijd binnenshuis door met andere mensen. We bevinden ons dichter bij anderen, waardoor het risico vergroot dat het virus zich verspreidt.

Vergelijking met andere coronavirussen

Hoe zouden deze factoren de overdracht van het coronavirus dan beïnvloeden? Het is niet duidelijk welk effect temperatuur en vochtigheid hebben op het coronavirus zelf, en ook niet op de overdracht ervan. Sommige andere coronavirussen zijn seizoensgebonden en veroorzaken verkoudheid in de wintermaanden.

De SARS-epidemie in 2002-2003 begon ook in de winter op het noordelijk halfrond en eindigde in juli 2003, met een kleine opleving in de daaropvolgende winter. De SARS-gevallen bereikten hun hoogtepunt in de warmere maand mei, en dat de epidemie uitdoofde in juli zegt wellicht meer iets over hoeveel tijd nodig was om het virus in te dammen dan over een link tussen temperatuur en virusoverdracht. Bovendien wordt het gerelateerde MERS-coronavirus voornamelijk overgedragen in warme landen.

Het verleden suggereert dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt.

Om nog even terug te keren naar de vergelijking met de griep: de pandemie van het griepvirus 2009-2010 begon in het voorjaar, nam vervolgens in kracht toe in het voorjaar en in de zomer, en bereikte een piek in de daaropvolgende winter. Dat suggereert dat bij een pandemie het grote aantal gevallen wereldwijd ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt. Het is dan sterker dan de seizoensvariaties die bij kleinere epidemieën zouden optreden. Op 11 maart kondigde de WHO aan dat COVID-19 de pandemiefase heeft bereikt.

Het naderende warmere weer kan de virale overdracht op het noordelijk halfrond verminderen (al verhoogt het mogelijk de overdracht in de komende winter op het zuidelijk halfrond). Maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat het weer zelf een einde maakt aan deze groeiende pandemie.Hier vind je een overzicht van het huidig aantal besmettingen van het coronavirus wereldwijd.

Bron: Eos Wetenschap: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/stopt-warmer-weer-de-verspreiding-van-het-coronavirus

 

 

Specialisten en autoriteiten uit Spanje beweren dat vijf maal per dag eten het meest gezond is.

Heel wat Spanjaarden houden zich daaraan wanneer mogelijk.

Elk die in Spanje woont en vaak komt weet dat men in het zuiden een heel ander levensritme heeft welke zich ook uit in de dagindeling en maaltijd momenten.

Wat het eten betreft hebben de meeste Spanjaarden een vrij strak schema waarbij men zich probeert te houden aan het gezonde idee van vijf keer per dag te eten.

We hebben volgende eetschema's in Spanje.

1. het ontbijt (desayuno)

2. de ochtendsnack (almuerzo)

3. de lunch of middagmaaltijd (comida)

4. de middagsnack (merienda)

5. de avondmaaltijd/diner (cena).

Officieel heeft het Spaanse volkslied La Marcha Real heeft geen tekst. Dit is dan ook precies de reden waarom je Spanjaarden nooit ziet meezingen met hun volkslied.

 

 

 

Vroeger was Spanje de bezitter van de meest zuidelijk gelegen gletsjer in Europa, de "Corral de la Valeta" in de Sierra Nevada. Helaas verdween deze gletsjer in 1913 en sindsdien zijn er geen meer in de Sierra Nevada.

 

 

Ben je met vakantie in Spanje, breng dan een bezoek aan één van de 44 Spaanse bezienswaardigheden die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Enkele bekende toeristische plaatsen:

De werken van Antoni Gaudí in Barcelona.
De palmentuin van Elx, vlak bij Alicante.
Het historische centrum en de kathedraal van Córdoba.
Het Alhambra in Granada.

 

INE, het Spaanse Bureau voor de Statistiek, heeft de officiële cijfers bekend gemaakt van het aantal 

buitenlandse toeristen in 2019 naar Spanje zijn gekomen. 
De minister van Handel en Toerisme maakte tijdens de toerismebeurs « FITUR » in Madrid bekend dat het 

aantal internationale toeristen tegen de 84.000.000 zou liggen. Het werd uiteindelijk 83.700.000 welke een nieuw record is ​en tevens 1,1% meer dan in 2018.

In National Geographic is door Asher & Lyric, adviseurs in reizen over hele wereld, een ranglijst opgesteld van landen waarin vrouwen veilig alleen kunnen reizen.
Spanje scoort als veiligste land waar je als vrouw alleen op vakantie kunt gaan. De overheerlijke keuken, het warme klimaat en het culture erfgoed van Spanje zorgen ervoor dat er iedere dag duizenden toeristen Spanje bezoeken.

Volgens de adviseurs Asher & Lyric zorgt ook de veiligheid op straat ervoor dat Spanje de ideale bestemming is voor vrouwen die alleen op vakantie besluiten te gaan. 

Spanje staat onder andere bekend om haar zon, de zee, de strand, tapas en stierenvechten.

Toch heeft Spanje heel wat meer te bieden.

Wist je dat er een plant groeit die de drakenbloedboom heet?

En wist je dat je er de oudste grottekeningen ter wereld kunt vinden?

 

 

Spanje behoorde tijdens het bewind van Franco tot de minst ontwikkelde en armste landen van Europa. In 1975, na zijn dood  veranderde dit heel snel. Spanje maakte een enorme inhaalslag en is tegenwoordig één van de meest sociale en progressieve landen waar heel wat aandacht gaat  naar de gelijke behandeling van vrouwen en mannen.
 

 

De hoogst gemeten temperatuur op 25 december 2019 in Spanje bedroeg 28,7 graden!

Grote delen van Spanje hebben in de Kerstmis van 2019 te maken gehad met hoge temperaturen die niets met een winter te maken hebben. De witte Kerst in Spanje (behalve in de wintersportgebieden) was ver te zoeken met maximumtemperaturen die stegen tot 28,7 graden op de eerste Kerstdag van 2019.

De hoogst gemeten temperatuur op woensdag 25 december was 28,7 graden in Tenerife en 27,5 graden in Motril, aan de Costa Tropical, net boven de Costa Del Sol (gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet)

 

Kerst

Al weken voor het kerstfeest kun je in de Spaanse straten fraaie kerstverlichting verwachten.
Dit bereikt een hoogtepunt in het laatste weekend voor kerst, wanneer straten en etalages prachtig versierd zijn met kerstlampjes en belenes (kerststallen), terwijl overal villancicos (kerstliedjes) klinken.
Op veel Spaanse pleinen staan levensgrote kerststallen opgesteld waar het kerstverhaal wordt nagespeeld. Daarnaast zijn kerstmarkten sterk in opkomst in Spanje. 
Madrid spant hierin de kroon met vele markten verspreid over de stad.

In de periode voorafgaand aan het kerstfeest wordt Spanje verder in zijn greep gehouden door de grote kerstloterij. Deze wordt treffend El Gordo (de vette) genoemd vanwege de enorme prijzenpot van ruim 2 miljard euro.
De Spanjaarden hebben extra tijd om hun lotnummer in de gaten te houden, want in tegenstelling tot de Belgen sturen ze geen kerstkaarten naar familieleden of vrienden die ze in de kerstperiode zien.

 

Plaza

Het leven in de Spaanse steden draait rond de pleinen midden in de stad (de plaza).

De plaza in vele Spaanse steden is dan ook een absolute toeristentrekker, een plaats waar je moet geweest zijn tijdens uw stedentrip.

Vroeger vonden er  executies en stierengevechten plaats, nu vind je er evenementen, rommelmarkten en ook vaak verschillende straatartiesten.

In de hele wereld was Spanje het eerste land waar windenergie de grootste bron van elektriciteit is.

Volgens de cijfers, die bekend zijn gemaakt door de bedrijfsorganisatie voor de windenergie, draait van de bijna 16 miljoen Spaanse huishoudens reeds 90 procent op de bijna 60.000 gigawatt uur die de windenergie per jaar levert.

De grootscheepse investeringen in capaciteit voor het opwekken van windenergie die het land tijdens de jaren van economische voorspoed heeft gedaan zijn het resultaat van de Spaanse windenergie.

Spanje staat samen met Duitsland op de eerste plaats in de lijst van de Europese windmolenparken.

 

Tussen 711 en de 11e eeuw waren de Moren heer en meester in grote delen van Spanje.

Dat is nog duidelijk te zien aan de architectuur, vooral in Andalusie.
Via de straat van Gibraltar, in 711, kwamen zij Spanje binnen en verspreidden zich in korte tijd over gaans het land. Zij heersten eeuwenlang over het Iberisch Schiereiland met verschillende overheersers en verschillende volken.

Er waren periodes van relatieve rust, waarbij de christenen, joden en moslims gebroederlijk naast elkaar leefden en periodes van hevige veldslagen en oorlogen. In 1492 namen de Katholieke Koningen het Rijk van Granada in, het laatste Moorse bolwerk, en werden de Moriscos (een Moslim bekeerd tot het Christendom) en de Moren verdreven uit Spanje.

Al-Andalus.
Op het hoogtepunt van hun heerschappij zouden de Moren zelfs in Zuid-Frankrijk zijn geweest.

Ze noemden het gebied Al-Andalus , wat in het Arabisch betekent ‘die God zal beschermen’.

In het begin vormde Al-Andalus een provincie van het kalifaat van Damascus. Later werd het zelfstandig en in 912 riep Abd al-Ráhman III zich uit tot kalief van het Kalifaat van Córdoba.

Córdoba werd daarmee hoofdstad van Spanje.
Langzaamaan verplaatste het culturele, artistieke, economische en wetenschappelijke centrum van de wereld van Bagdad in het huidige Irak naar Córdoba. Het kalifaat viel 100 jaar later door interne rivaliteit uiteen in 23 kleine rijken waarvan het Rijk van
Granada uiteindelijk in 1229 overeind bleef.

Het zou tot 1492 het enige islamitische gedeelte in Spanje blijven.

La Alhambra in Granada.

De Moorse overheersing omvatte meerdere heersers en volken en ook verschillende gebieden, ze bestond dus niet uit één lange periode. Dit had eveneens invloed op de bouwstijlen, iets wat nu nog goed terug is te zien. 

La Alhambra (in Granada) is het meesterwerk uit de Moorse architectuur. Het is gebouwd onder de Nasriden ten tijde van het Rijk van Granada en is vanwege de verfijnde architectuur en bijzondere kunstschatten een bijzonder paleis.

La Mezquita (kathedraal) in Córdoba is
een ander hoogtepunt van de islamitische bouwkunst in Spanje, is gebouwd van 756 tot 788 en werd later uitgebreid. Het was de grootste moskee in Europa ten tijde van het Kalifaat van Cordoba en de tweede grootste van de wereld na Mekka . Het had een capaciteit voor 20.000 man. In 1236, na de christelijke overwinning, werd de Mezquita uitgebreid en gedeeltelijk aangepast zodat het als kerk kon dienen. Er werd een kathedraal gebouwd midden in de moskee. De christelijke en islamitische invloeden zijn nog goed terug te vinden.

 

Mudejarstijl.
Er ontstond in de Spaanse architectuur een apart soort stroming: de mudejarstijl. Een bouwstijl die invloeden uit zowel de christelijke als de islamitische architectuur combineerden. De stijl is eveneens terug te vinden in enkele gebouwen in Zuid-Amerika.

 

Sevilla.
Het is niet verwonderlijk dat er in het zuiden veel meer terug te vinden is van de islamitische bouwkunst omdat de Moorse overheersing in het zuiden van Spanje veel langer heeft geduurd dan in het noorden. In Sevilla vind je een groot aantal Moorse bouwwerken: Het Alcázar, een Moors paleis en La Torre de Oro (Gouden toren), La Giralda, de minaret van de kathedraal. De Gouden toren maakte vroeger deel uit van de Moorse stadswallen die de stad beschermden van aanvallen vanaf de Quadalquivir-rivier. In het noorden van Spanje zijn zelfs Moorse bouwwerken bewaard gebleven: een prachtig voorbeeld daarvan is het Aljafería in Zaragoza.

 

Moorse wijken.

In enkele steden  zijn nog hele authentieke Moorse wijken terug te vinden in voornamelijk Andalusië. Albaícin in Granada is een goed voorbeeld hiervan. Je waant je echt terug in de tijd. Het is een waar doolhof van kleine, smalle straatjes met een centraal plein. Dit is alleszins een overblijfsel van de Moren. De markt vond steeds plaats op het centrale plein. De typische huizen in Andalusië met binnenplaats en een enorm dikke muuur zijn ook van Moorse oorsprong en een overblijfsel uit die tijd.

 

Kalifaat van Córdoba.
De architectuur is zeker niet het enige wat de Moren in Spanje hebben achtergelaten, maar wel het meest zichtbare.  De islamitische overheersers waren veelal afkomstig ut de regio van Egypte, Irak en het huidige Syrië, Irak en Egypte. Destijds was dit het centrum van de beschaving en diegenen afkomstig uit die regio waren geïnteresseerd in vrj goed ontwikkeld in de klassieke werken van de oude Grieken. Deze kennis werd meegenomen naar Al-Andalus, en daarmee introduceerden zij de werken van de oude Grieken opnieuw in Spanje en Europa. In de Middeleeuwen was de kennis hiervan was in het Europa van de Middeleeuwen in de vergetelheid geraakt.

 

Wetenschap.
Er werden veel bibliotheken, universiteiten en studiecentra gesticht tijdens het Kalifaat van Cordoba. De Moren waren enorm geïnteresseerd in astrologie, wiskunde en medische wetenschap en bliezen op die manier de wetenschap nieuw leven in. In die tijd zijn veel rekenmaterialen en apparaten om naar de sterren te kijken.

 

Landbouw.
De Moren namen daarnaast veel kennis mee over de landbouw. Ze introduceerden veel nieuwe landbouwtechnieken, mijnbouw en nieuwe gewassen in Spanje. Terrassen tegen een helling waarop ze gewassen verbouwden introduceerden zij ook, iets wat tot die tijd niet gedaan werd. Verder maakten zij gebruik van de bestaande irrigatietechnieken van de Romeinen, ontwikkelden deze verder en breidden ze uit. Vanuit de Sierra Nevada bouwden ze een heel irrigatiesysteem tot aan Córdoba. Ook onderhielden en herstelden zij de oude Romeinse wegen.

SAVIEZ-VOUS QU'EN ESPAGNE…

 

Un temps plus chaud empêche-t-il la propagation du coronavirus?

L'idée que le printemps qui approche dans l'hémisphère Nord pourrait contrer la propagation de la maladie découle en grande partie d'une comparaison avec la grippe. À bien des égards, COVID-19 ressemble à la grippe. Les virus se propagent de manière similaire, notamment par les sécrétions des voies respiratoires et des surfaces contaminées, qui provoquent généralement des maladies respiratoires bénignes pouvant évoluer en pneumonie potentiellement mortelle. Mais la transmissibilité et la gravité de COVID-19 l'emportent de loin sur la grippe. Il n'est pas clair si la transmission du COVID-19 est affectée par les fluctuations saisonnières de la température. Avec la grippe, le début du printemps entraîne une baisse importante du nombre de cas. Cette baisse se poursuit jusqu'à l'automne, lorsque la température redescend. On pense que cette saisonnalité de la grippe signifie que le virus est sensible à différents climats. Il serait également sensible aux changements saisonniers du système immunitaire humain et de nos comportements. Le virus de la grippe semble mieux survivre par temps froid et sec avec une lumière ultraviolette réduite. De plus, les journées d'hiver plus courtes entraînent une réduction des niveaux de vitamine D et de mélatonine pour beaucoup. Cela peut affecter les performances de notre système immunitaire. Enfin, en hiver, nous passons plus de temps à l'intérieur avec d'autres personnes. Nous sommes plus proches des autres, augmentant le risque de propagation du virus. Comparaison avec d'autres coronavirus Comment ces facteurs pourraient-ils influencer la transmission du coronavirus? Il n'est pas clair quel effet la température et l'humidité ont sur le coronavirus lui-même, ni sur sa transmission. Certains autres coronavirus sont saisonniers et provoquent des rhumes pendant les mois d'hiver. L'épidémie de SRAS de 2002-2003 a également commencé en hiver dans l'hémisphère Nord et s'est terminée en juillet 2003, avec une légère reprise au cours de l'hiver suivant. Les cas de SRAS ont culminé au cours du mois de mai le plus chaud, et l'épidémie s'éteignant en juillet peut en dire plus sur le temps qu'il a fallu pour contenir le virus que sur un lien entre la température et la transmission du virus. De plus, le coronavirus MERS apparenté est principalement transmis dans les pays chauds. Le passé suggère que le virus pourrait continuer à se propager tout au long de l'été. 

Pour revenir à la comparaison de la grippe, la pandémie de grippe 2009-2010 a commencé au printemps, puis s'est intensifiée au printemps et en été, atteignant un pic l'hiver suivant. Cela suggère qu'en cas de pandémie, le grand nombre de cas dans le monde entraîne la propagation du virus tout au long de l'été. Elle est alors plus forte que les variations saisonnières qui se produiraient dans les petites épidémies. Le 11 mars, l'OMS a annoncé que COVID-19 était entré dans la phase pandémique. Le temps plus chaud qui approche peut réduire la transmission virale dans l'hémisphère Nord (bien qu'il puisse augmenter la transmission dans l'hémisphère Sud au cours de l'hiver à venir). Mais il est très peu probable que le temps lui-même mettra fin à cette pandémie croissante. Vous trouverez ici un aperçu du nombre actuel d'infections du coronavirus dans le monde.

Source: Eos Science: https://www.eoswetensch.eu.eu/health/stopt-warmer-weer-de-verspreiding-van-het-coronavirus

 

 

Les spécialistes et les autorités espagnoles affirment que manger cinq fois par jour est le plus sain.

De nombreux Espagnols s'y tiennent autant que possible.

Tous ceux qui vivent en Espagne et viennent souvent savent que dans le sud, leur rythme de vie est complètement différent, ce qui se reflète également dans les horaires et les repas quotidiens.

En ce qui concerne la nourriture, la plupart des Espagnols ont un horaire assez serré essayant de s'en tenir à l'idée saine de manger cinq fois par jour.

 

Nous avons des horaires de repas en Espagne.

1. petit déjeuner (desayuno)

2. la collation du matin (almuerzo)

3. déjeuner ou déjeuner (comida)

4. la collation de l'après-midi (merienda)

5. le repas du soir / dîner (cena).

 

L'hymne national espagnol La Marcha Real n'a pas de texte officiel. C'est précisément la raison pour laquelle vous ne voyez jamais les Espagnols chanter avec leur hymne national.

 

L'Espagne était propriétaire du glacier le plus au sud d'Europe, le "Corral de la Valeta" dans la Sierra Nevada. Malheureusement ce glacier a disparu en 1913 et depuis lors il n'y en a plus dans la Sierra Nevada.

 

 

 

Si vous êtes en vacances en Espagne, visitez l'un des 44 sites espagnols inscrits sur la liste du patrimoine mondial de l'UNESCO. Quelques lieux touristiques célèbres:

Les œuvres d'Antoni Gaudí à Barcelone.
Le jardin de palmiers d'Elx, près d'Alicante.
Le centre historique et la cathédrale de Cordoue.
L'Alhambra de Grenade.

 

 

INE, le Bureau espagnol de la statistique,

a annoncé les chiffres officiels du nombre des touristes étrangers sont venus en Espagne en 2019.

 

Le ministre du Commerce et du Tourisme a annoncé lors du salon du tourisme «FITUR» à Madrid qu'il le nombre de touristes internationaux serait de près de 84 000 000. Il est finalement devenu 83 700 000, un nouveau record et également 1,1% de plus qu'en 2018.

 

 

Dans National Geographic, Asher & Lyric, des conseillers en voyages du monde entier, a établi un classement des pays dans lesquels les femmes peuvent voyager seules en toute sécurité.

L'Espagne est le pays le plus sûr où, en tant que femme, vous ne pouvez partir qu'en vacances. La délicieuse cuisine, le climat chaud et le patrimoine culturel de l'Espagne garantissent que des milliers de touristes visitent l'Espagne chaque jour.

 

Selon les conseillers Asher & Lyric, la sécurité des rues fait également de l'Espagne la destination idéale pour les femmes qui décident de partir seules en vacances.

 

 

 

L'Espagne est connue pour son soleil, la mer, la plage, les tapas et les corridas.

Pourtant, l'Espagne a bien plus à offrir.

Saviez-vous qu'une plante pousse, appelée l'arbre du sang de dragon?

Et saviez-vous que vous pouvez trouver les plus anciens dessins rupestres du monde?

 

 

L'Espagne était l'un des pays les moins développés et les plus pauvres d'Europe sous le règne de Franco.

En 1975, après sa mort, cela a changé très rapidement. L'Espagne a fait un énorme rattrapage et est aujourd'hui l'un des pays les plus sociaux et les plus progressistes où une grande attention est accordée à l'égalité de traitement entre les femmes et les hommes.

 

 

La température la plus élevée mesurée le 25 décembre 2019 en Espagne était de 28,7 degrés!

De grandes parties de l'Espagne ont dû faire face à des températures élevées pendant Noël 2019 qui n'ont rien à voir avec un hiver. Le Noël blanc en Espagne (sauf dans les zones de sports d'hiver) était difficile à trouver avec des températures maximales qui atteignaient 28,7 degrés le jour de Noël 2019. La température mesurée la plus élevée le mercredi 25 décembre était de 28,7 degrés à Tenerife et de 27,5 degrés à Motril, sur la Costa Tropical, juste au-dessus de la Costa Del Sol (données du service météorologique espagnol Aemet)

 

 

Noël

Vous pouvez vous attendre à de belles lumières de Noël dans les rues espagnoles pendant des semaines avant Noël.

Cela atteint un sommet le dernier week-end avant Noël, lorsque les rues et les vitrines sont joliment décorées avec des lumières de Noël et des belenes (étals de Noël), tandis que les villancicos (chansons de Noël) se font entendre partout.

Dans de nombreuses places espagnoles, des étals de Noël grandeur nature sont installés où l'histoire de Noël est jouée.

De plus, les marchés de Noël sont en hausse en Espagne.

Madrid prend la couronne avec de nombreux marchés à travers la ville. Avant Noël, l'Espagne est encore contrôlée par la grande loterie de Noël.

Cela s'appelle à juste titre El Gordo (la graisse) en raison de l'énorme cagnotte de plus de 2 milliards d'euros.

Les Espagnols ont plus de temps pour garder un œil sur leur numéro de loterie, car contrairement aux Belges, ils n'envoient pas de cartes de Noël aux parents ou amis qu'ils voient pendant la période de Noël.

 

Plaza

La vie dans les villes espagnoles s’articule autour des places situées au centre de la ville (la Plaza).

La place dans de nombreuses villes espagnoles est donc une attraction touristique absolue, un lieu que vous devez avoir été pendant votre séjour en ville.

Dans le passé, des exécutions et des corridas ont eu lieu, vous pouvez maintenant trouver des événements, des marchés aux puces et souvent des artistes de rue différents.

 

L’Espagne a été le premier pays au monde où l’énergie éolienne est la plus grande source d’électricité.

Selon les chiffres annoncés par l'organisation du secteur de l'énergie éolienne, 90% des près de 16 millions de ménages espagnols utilisent déjà les quelque 60 000 gigawattheures que l'énergie éolienne fournit chaque année.

Les investissements à grande échelle dans la capacité de production d'énergie éolienne que le pays a réalisés au cours des années de prospérité économique sont le résultat de l'énergie éolienne espagnole.

L'Espagne et l'Allemagne occupent la première place dans la liste des parcs éoliens européens.

 

 

Entre 711 et le 11ème siècle, les Maures étaient des seigneurs et des maîtres dans de grandes parties de l'Espagne.

Cela est clairement visible dans l'architecture, en particulier en Andalousie. Par le détroit de Gibraltar, en 711, ils sont entrés en Espagne et se sont rapidement répandus dans tout le pays. Ils ont gouverné la péninsule ibérique pendant des siècles avec différents dirigeants et différentes nations.

Il y a eu des périodes de paix relative au cours desquelles chrétiens, juifs et musulmans ont vécu côte à côte et des périodes de batailles et de guerres féroces. En 1492, les rois catholiques s'emparèrent de l'Empire de Grenade, dernière forteresse maure, et les Morisques (musulmans convertis au christianisme) et les Maures furent chassés d'Espagne.

 

Al-Andalus.

Au plus fort de leur règne, les Maures auraient même été dans le sud de la France.

Ils ont appelé la région Al-Andalus, qui signifie en arabe "qui protégera Dieu".

Au début, Al-Andalus formait une province du califat de Damas.

Plus tard, il devint indépendant et, en 912, Abd al-Rahman III se proclama calife du califat de Córdoba. Córdoba est ainsi devenue la capitale de l'Espagne. Lentement, le centre culturel, artistique, économique et scientifique du monde s'est déplacé de Bagdad, dans l'Irak actuel, à Córdoba.

Le califat s'est effondré cent ans plus tard à cause de la rivalité interne de 23 petits empires, dont l'empire de Granada a finalement survécu en 1229.

Il resterait la seule partie musulmane en Espagne jusqu'en 1492.

La Alhambra à Grenade.

La domination maure incluait plusieurs dirigeants et peuples, ainsi que différentes régions. Elle ne consistait donc pas en une longue période. Cela a également eu un effet sur les styles de construction, ce qui est encore clairement visible. L'Alhambra (à Grenade) est le chef-d'œuvre de l'architecture mauresque. Construit sous les Nasrids à l'époque de l'Empire de Grenade, il s'agit d'un palais unique en raison de son architecture raffinée et de ses trésors d'art exceptionnels.

 

La Mezquita (cathédrale) est à Cordoba un autre sommet de l'architecture islamique en Espagne, a été construit de 756 à 788 et a ensuite été étendu. C'était la plus grande mosquée d'Europe à l'époque du califat de Cordoba et la deuxième du monde après la Mecque. Il avait une capacité de 20 000 personnes.

En 1236, après la victoire chrétienne, la Mezquita fut agrandie et partiellement ajustée pour pouvoir servir d’église.

Une cathédrale a été construite au milieu de la mosquée. Les influences chrétiennes et islamiques sont toujours clairement reflétées.

 

Style mudéjar.

Un autre type de mouvement est apparu dans l'architecture espagnole: le style mudéjar. Un style architectural qui combine les influences des architectures chrétienne et islamique. Le style peut également être trouvé dans certains bâtiments en Amérique du Sud.

Séville.

Il n’est pas étonnant que l’architecture islamique du Sud ait beaucoup plus à offrir car la domination maure dans le sud de l’Espagne a duré beaucoup plus longtemps que dans le nord. À Séville, vous trouverez un grand nombre de bâtiments maures: l'Alcázar, un palais maure et la Torre de Oro (tour dorée), La Giralda, le minaret de la cathédrale. La tour dorée faisait autrefois partie des remparts maures qui protégeaient la ville des attaques de la rivière Quadalquivir. Dans le nord de l'Espagne, même les bâtiments mauresques ont été préservés: l'Aljafería de Saragosse en est un exemple merveilleux.

Quartiers maures.

Dans quelques villes, vous pouvez encore trouver des quartiers maures très authentiques, principalement en Andalousie. Albaicin à Grenade en est un bon exemple. Vous pensez vraiment que vous êtes de retour dans le temps. C'est un véritable labyrinthe de petites rues étroites avec une place centrale. C'est certainement un vestige des Maures. Le marché a toujours eu lieu sur la place centrale. Les maisons typiques de l'Andalousie avec une cour et un énorme mur épais sont également d'origine mauresque et un vestige de cette époque.

 

Califat de Cordoba.

L’architecture n’est certainement pas la seule chose que les Maures ont laissée en Espagne, mais c’est la plus visible. Les dirigeants musulmans venaient principalement de la région de l'Égypte, de l'Irak et de la Syrie, de l'Irak et de l'Égypte actuels. À l’époque, c’était le centre de la civilisation et ceux de cette région s’intéressaient au bien développé dans les œuvres classiques des Grecs anciens. Cette connaissance a été emmené à Al-Andalus et, avec lui, il a de nouveau présenté les œuvres des anciens Grecs en Espagne et en Europe. Au Moyen Âge, la connaissance de ce phénomène était tombée dans l'oubli de l'Europe du Moyen Âge.

 

Science.

De nombreuses bibliothèques, universités et centres d’études ont été fondés au cours du califat de Cordoue. Les Maures s'intéressaient énormément à l'astrologie, aux mathématiques et aux sciences médicales et donnaient ainsi un nouveau souffle à la science. A cette époque, de nombreux matériaux et appareils de calcul étaient utilisés pour regarder les étoiles.

 

L'agriculture.

Les Maures ont également apporté beaucoup de connaissances sur l'agriculture. Ils ont introduit de nombreuses nouvelles techniques agricoles, minières et de nouvelles cultures en Espagne. Ils ont également introduit des terrasses sur une pente sur laquelle ils cultivaient des cultures, ce qui n’avait été fait jusqu’à présent. Ils ont également utilisé les techniques d'irrigation existantes des Romains, les ont développés et développés. Ils ont construit un système d'irrigation complet de la Sierra Nevada à Córdoba. Ils ont également entretenu et restauré les anciennes voies romaines.

wist je dat, wist je datjes wist je datje's wistjedat, wistje dat, wist jedat, saviez-vous, saviez vous, vous saviez

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
Immo Moment Philip Cnudde Fanny Denorme
  • IMMO MOMENT

ERKEND BIV VASTGOEDMAKELAAR: BIV 507.591     AGENT IMMOBILER RECONNU: IPI 507.591

KANTOREN IN BELGIË EN SPANJE                               BUREAUX EN BELGIQUE ET EN ESPAGNE

immomoment@gmail.com       +32 475 70 55 55       +34 951 550 565       +34 630 691 310