top of page
ImmoMoment Espana_edited.jpg
Los Alcazares te koop Murcia ImmoMoment.png

WIST JE DAT IN SPANJE....

 

...ruim 35 miljoen online shoppers met ongeveer 47 miljoen inwoners de Spaanse e-commerce-sector veelbelovend is geworden. Er wordt verwacht dat het aantal Spaanse online kopers de komende jaren gaat blijven groeien. De Spaanse online consument haalt veel meer producten uit het buitenland dan dat buitenlanders producten aankopen bij Spaanse webshops. Dit betekent dat dit heel wat kansen biedt oor Belgische of Nederlandse ondernemers.

 

 

...volgens de cijfers over de bevolking in Spanje op 18 januari 2022 via het Instituto Nacional de Estadística (INE) heeft het land vorig jaar 65.688 inwoners verloren en daalde het totaal aantal inwoners in Spanje naar 47.385.107 terwijl er in 2020 nog 47.450.795 inwoners waren. Dit is dus de allereerste keer in 4 jaar tijd dat het aantal inwoners in Spanje is gedaald. Dit is voornamelijk te wijten is aan het lage aantal nieuwgeborenen in Spanje: er zijn 71.000 minder nieuwgeborenen dan in 2020, het jaar waar de Corona begon.

41.944.959 (88,5%) inwoners hebben de Spaanse nationalitei terwijl er officieel ook 5.440.148 inwoners (11,5%) met een buitenlandse nationaliteit staan ingeschreven in Spanje. In 2021 is het aantal buitenlanders met enkel 5.995 gestegen.

Er zijn nu volgens de INE-cijfers in 2022 34.669 Belgen en 46.833 Nederlanders woonachtig in Spanje die staan ingeschreven in Spanje.

 

 

 

 

...in 2021 officieel meer dan 47.300.000 miljoen inwoners zijn?

 

Er zijn in 2019 in het totaal 750.480 immigranten (dus ook Belgen, Nederlanders en Fransen) naar Spanje gekomen, wat een stijging van 14,2% is t.o.v. 2018.

 

In 2020 zijn er slechts 395.554 inwoners bijgekomen wat het totaal in 2021 op 47.332.614 brengt.

 

 

...Julio Iglesias een professioneel voeballer was bij Real Madrid, waar hij in het doel stond?

Tijdens zijn professionele carrière begon hij ook aan een studie rechten.

Na een ongeluk dat zijn voetbalcarrière eindigde, begon hij tijdens zijn revalidatie met het schrijven van liedjes. Hij behaalde ook zijn rechtendiploma aan de Complutense Universiteit van Madrid.

 

Er zijn op 1 januari 2020 officieel 34.238 Belgen en 46.735 Nederlanders ingeschreven in het bevolkingsregist volgens de gegevens van het I.N.E. (Instituto Nacional de Estadística) waarvan 10.123 Belgen en 12.457 Nederlanders die 65 jaar of ouder zijn.

 

"Real Alcázar de Sevilla" 

In de TV-reeks "The Game of Thrones" was dit prachtige monument een tropisch paradijselijk paleis waar prachtige opnames werden gemaakt.

 

Vanwege de Moorse invloeden in het gebouw, de talrijke palmbomen en waterpartijen is dit een genot er te wandelen.

 

 

De ‘Día Mundial de la Bicicleta’ of "wereldfietsdag" ieder jaar op 3 juni wordt in Spanje steeds populairder.

Dagelijks zijn er nu reeds bijna 4 miljoen Spanjaarden die fietsen voor de vrije tijd, om te sporten of zoals in vele steden om naar school of het werk te rijden.

De Spaanse regering heeft veel oude treinsporen in gans Spanje veranderd tot wandel- en fietspaden die de naam "Vía Verde" hebben gekregen.  
Deze 50 km lange "Vía Verde" biedt de fietser de mooiste panoramische vergezichten, tunnels, bruggen, dorpen en stuwmeren. 

In de provincie Alicante kunnen wandelaars en fietsers genieten van een prachtige wandel- en fietspad langs de middellandse zee.

Deze 26 km lange route bevindt zich tussen de plaats Campello en het San Juan strand en is ideaal voor iedereen.

Eenmaal je aan het einde komt kun je met de tram terug naar jouw beginpunt.

In Zuid Spanje, de regio van Andalusië, bevindt zich de 2000 km lange "TransAndalus"  fietsroute, een fietsroute voor mountainbikers die door alle acht provincies van Andalusië gaat en langsheen en door de allermooiste natuurgebieden van de Sierra Nevada, Doñana en Cabo de Gata. 

 

Spanje 50 provincies (provincias) heeft

die gelegen zijn in 17 autonome regio’s (comunidades autónomas). Iedere provincie heeft een hoofdstad waarbij de inwoners van die stad een zogenaamde inwonersnaam (gentilicios) hebben.

 

Bijvoorbeeld:  Spanje=Spanjaard/Spaanse

en België= Belg/Belgische.

  • Alicante = alicantino / lucentino

  • Almería = almeriense / protusmagnense

  • Barcelona = barcelonés / barcelonense

  • Cádiz = cadicense / cadiceño / caditano / gaditano

  • Castellón = castellonense

  • Córdoba = cordobés / cordobense

  • Gerona = gerundense / gironés / gerundí

  • Granada = granadino / granadés / ganadí /garnatí

  • Balearen = balear / gimnesiense

  • Madrid = madrileño / madrideño / matritense

  • Málaga = malagueño / malagués / malasino

  • Murcia = murciano / murcí

  • Salamanca = salmantino / salmanticense / salamanqués

  • Sevilla =  sevillano / hispalense / hispaleto / hispaliense

  • Tarragona = tarraconense / tarraconista

  • Valencia = valenciano

  • Zaragoza = zaragozano / cesaraugustano / zaragocés

 

 

 

Stopt warmer weer de verspreiding van het coronavirus?

Het idee dat de naderende lente op het noordelijk halfrond de verspreiding van de ziekte kan tegengaan, komt grotendeels voort uit een vergelijking met de griep. In veel opzichten lijkt COVID-19 op de griep. De virussen verspreiden zich op vergelijkbare manieren, namelijk via afscheidingen uit de luchtwegen en besmette oppervlaktes, en ze veroorzaken allebei typisch milde luchtwegaandoeningen die zich kunnen ontwikkelen tot een levensbedreigende longontsteking. 

Maar de overdraagbaarheid en ernst van COVID-19 zijn veel groter dan de griep. Het is niet duidelijk of de COVID-19-overdracht wordt beïnvloed door seizoensgebonden temperatuurschommelingen.

Bij de griep zorgt het begin van de lente voor een aanzienlijke daling van het aantal gevallen. Die daling houdt aan tot de herfst, wanneer de temperatuur opnieuw zakt. Aangenomen wordt dat deze seizoensgebondenheid van de griep betekent dat het virus gevoelig is voor verschillende klimaten. Ook zou het vatbaar zijn voor seizoensgebonden veranderingen in het menselijke immuunsysteem en in onze gedragspatronen.

Het griepvirus lijkt beter te overleven bij koud, droog weer met verminderd ultraviolet licht. Bovendien leiden de kortere winterdagen voor velen tot verlaagde niveaus van vitamine D en melatonine. Dat kan de prestatie van ons immuunsysteem beïnvloeden. Tot slot brengen we in de winter meer tijd binnenshuis door met andere mensen. We bevinden ons dichter bij anderen, waardoor het risico vergroot dat het virus zich verspreidt.

Vergelijking met andere coronavirussen

Hoe zouden deze factoren de overdracht van het coronavirus dan beïnvloeden? Het is niet duidelijk welk effect temperatuur en vochtigheid hebben op het coronavirus zelf, en ook niet op de overdracht ervan. Sommige andere coronavirussen zijn seizoensgebonden en veroorzaken verkoudheid in de wintermaanden.

De SARS-epidemie in 2002-2003 begon ook in de winter op het noordelijk halfrond en eindigde in juli 2003, met een kleine opleving in de daaropvolgende winter. De SARS-gevallen bereikten hun hoogtepunt in de warmere maand mei, en dat de epidemie uitdoofde in juli zegt wellicht meer iets over hoeveel tijd nodig was om het virus in te dammen dan over een link tussen temperatuur en virusoverdracht. Bovendien wordt het gerelateerde MERS-coronavirus voornamelijk overgedragen in warme landen.

Het verleden suggereert dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt.

Om nog even terug te keren naar de vergelijking met de griep: de pandemie van het griepvirus 2009-2010 begon in het voorjaar, nam vervolgens in kracht toe in het voorjaar en in de zomer, en bereikte een piek in de daaropvolgende winter. Dat suggereert dat bij een pandemie het grote aantal gevallen wereldwijd ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt. Het is dan sterker dan de seizoensvariaties die bij kleinere epidemieën zouden optreden. Op 11 maart kondigde de WHO aan dat COVID-19 de pandemiefase heeft bereikt.

Het naderende warmere weer kan de virale overdracht op het noordelijk halfrond verminderen (al verhoogt het mogelijk de overdracht in de komende winter op het zuidelijk halfrond). Maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat het weer zelf een einde maakt aan deze groeiende pandemie.Hier vind je een overzicht van het huidig aantal besmettingen van het coronavirus wereldwijd.

Bron: Eos Wetenschap: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/stopt-warmer-weer-de-verspreiding-van-het-coronavirus

 

 

Specialisten en autoriteiten uit Spanje beweren dat vijf maal per dag eten het meest gezond is.

Heel wat Spanjaarden houden zich daaraan wanneer mogelijk.

Elk die in Spanje woont en vaak komt weet dat men in het zuiden een heel ander levensritme heeft welke zich ook uit in de dagindeling en maaltijd momenten.

Wat het eten betreft hebben de meeste Spanjaarden een vrij strak schema waarbij men zich probeert te houden aan het gezonde idee van vijf keer per dag te eten.

We hebben volgende eetschema's in Spanje.

1. het ontbijt (desayuno)

2. de ochtendsnack (almuerzo)

3. de lunch of middagmaaltijd (comida)

4. de middagsnack (merienda)

5. de avondmaaltijd/diner (cena).

Officieel heeft het Spaanse volkslied La Marcha Real heeft geen tekst. Dit is dan ook precies de reden waarom je Spanjaarden nooit ziet meezingen met hun volkslied.

 

 

 

Vroeger was Spanje de bezitter van de meest zuidelijk gelegen gletsjer in Europa, de "Corral de la Valeta" in de Sierra Nevada. Helaas verdween deze gletsjer in 1913 en sindsdien zijn er geen meer in de Sierra Nevada.

 

 

Ben je met vakantie in Spanje, breng dan een bezoek aan één van de 44 Spaanse bezienswaardigheden die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Enkele bekende toeristische plaatsen:

De werken van Antoni Gaudí in Barcelona.
De palmentuin van Elx, vlak bij Alicante.
Het historische centrum en de kathedraal van Córdoba.
Het Alhambra in Granada.

 

INE, het Spaanse Bureau voor de Statistiek, heeft de officiële cijfers bekend gemaakt van het aantal 

buitenlandse toeristen in 2019 naar Spanje zijn gekomen. 
De minister van Handel en Toerisme maakte tijdens de toerismebeurs « FITUR » in Madrid bekend dat het 

aantal internationale toeristen tegen de 84.000.000 zou liggen. Het werd uiteindelijk 83.700.000 welke een nieuw record is ​en tevens 1,1% meer dan in 2018.

In National Geographic is door Asher & Lyric, adviseurs in reizen over hele wereld, een ranglijst opgesteld van landen waarin vrouwen veilig alleen kunnen reizen.
Spanje scoort als veiligste land waar je als vrouw alleen op vakantie kunt gaan. De overheerlijke keuken, het warme klimaat en het culture erfgoed van Spanje zorgen ervoor dat er iedere dag duizenden toeristen Spanje bezoeken.

Volgens de adviseurs Asher & Lyric zorgt ook de veiligheid op straat ervoor dat Spanje de ideale bestemming is voor vrouwen die alleen op vakantie besluiten te gaan. 

Spanje staat onder andere bekend om haar zon, de zee, de strand, tapas en stierenvechten.

Toch heeft Spanje heel wat meer te bieden.

Wist je dat er een plant groeit die de drakenbloedboom heet?

En wist je dat je er de oudste grottekeningen ter wereld kunt vinden?

 

 

Spanje behoorde tijdens het bewind van Franco tot de minst ontwikkelde en armste landen van Europa. In 1975, na zijn dood  veranderde dit heel snel. Spanje maakte een enorme inhaalslag en is tegenwoordig één van de meest sociale en progressieve landen waar heel wat aandacht gaat  naar de gelijke behandeling van vrouwen en mannen.
 

 

De hoogst gemeten temperatuur op 25 december 2019 in Spanje bedroeg 28,7 graden!

Grote delen van Spanje hebben in de Kerstmis van 2019 te maken gehad met hoge temperaturen die niets met een winter te maken hebben. De witte Kerst in Spanje (behalve in de wintersportgebieden) was ver te zoeken met maximumtemperaturen die stegen tot 28,7 graden op de eerste Kerstdag van 2019.

De hoogst gemeten temperatuur op woensdag 25 december was 28,7 graden in Tenerife en 27,5 graden in Motril, aan de Costa Tropical, net boven de Costa Del Sol (gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet)

 

Kerst

Al weken voor het kerstfeest kun je in de Spaanse straten fraaie kerstverlichting verwachten.
Dit bereikt een hoogtepunt in het laatste weekend voor kerst, wanneer straten en etalages prachtig versierd zijn met kerstlampjes en belenes (kerststallen), terwijl overal villancicos (kerstliedjes) klinken.
Op veel Spaanse pleinen staan levensgrote kerststallen opgesteld waar het kerstverhaal wordt nagespeeld. Daarnaast zijn kerstmarkten sterk in opkomst in Spanje. 
Madrid spant hierin de kroon met vele markten verspreid over de stad.

In de periode voorafgaand aan het kerstfeest wordt Spanje verder in zijn greep gehouden door de grote kerstloterij. Deze wordt treffend El Gordo (de vette) genoemd vanwege de enorme prijzenpot van ruim 2 miljard euro.
De Spanjaarden hebben extra tijd om hun lotnummer in de gaten te houden, want in tegenstelling tot de Belgen sturen ze geen kerstkaarten naar familieleden of vrienden die ze in de kerstperiode zien.

 

Plaza

Het leven in de Spaanse steden draait rond de pleinen midden in de stad (de plaza).

De plaza in vele Spaanse steden is dan ook een absolute toeristentrekker, een plaats waar je moet geweest zijn tijdens uw stedentrip.

Vroeger vonden er  executies en stierengevechten plaats, nu vind je er evenementen, rommelmarkten en ook vaak verschillende straatartiesten.

In de hele wereld was Spanje het eerste land waar windenergie de grootste bron van elektriciteit is.

Volgens de cijfers, die bekend zijn gemaakt door de bedrijfsorganisatie voor de windenergie, draait van de bijna 16 miljoen Spaanse huishoudens reeds 90 procent op de bijna 60.000 gigawatt uur die de windenergie per jaar levert.

De grootscheepse investeringen in capaciteit voor het opwekken van windenergie die het land tijdens de jaren van economische voorspoed heeft gedaan zijn het resultaat van de Spaanse windenergie.

Spanje staat samen met Duitsland op de eerste plaats in de lijst van de Europese windmolenparken.

 

Tussen 711 en de 11e eeuw waren de Moren heer en meester in grote delen van Spanje.

Dat is nog duidelijk te zien aan de architectuur, vooral in Andalusie.
Via de straat van Gibraltar, in 711, kwamen zij Spanje binnen en verspreidden zich in korte tijd over gaans het land. Zij heersten eeuwenlang over het Iberisch Schiereiland met verschillende overheersers en verschillende volken.

Er waren periodes van relatieve rust, waarbij de christenen, joden en moslims gebroederlijk naast elkaar leefden en periodes van hevige veldslagen en oorlogen. In 1492 namen de Katholieke Koningen het Rijk van Granada in, het laatste Moorse bolwerk, en werden de Moriscos (een Moslim bekeerd tot het Christendom) en de Moren verdreven uit Spanje.

Al-Andalus.
Op het hoogtepunt van hun heerschappij zouden de Moren zelfs in Zuid-Frankrijk zijn geweest.

Ze noemden het gebied Al-Andalus , wat in het Arabisch betekent ‘die God zal beschermen’.

In het begin vormde Al-Andalus een provincie van het kalifaat van Damascus. Later werd het zelfstandig en in 912 riep Abd al-Ráhman III zich uit tot kalief van het Kalifaat van Córdoba.

Córdoba werd daarmee hoofdstad van Spanje.
Langzaamaan verplaatste het culturele, artistieke, economische en wetenschappelijke centrum van de wereld van Bagdad in het huidige Irak naar Córdoba. Het kalifaat viel 100 jaar later door interne rivaliteit uiteen in 23 kleine rijken waarvan het Rijk van
Granada uiteindelijk in 1229 overeind bleef.

Het zou tot 1492 het enige islamitische gedeelte in Spanje blijven.

La Alhambra in Granada.

De Moorse overheersing omvatte meerdere heersers en volken en ook verschillende gebieden, ze bestond dus niet uit één lange periode. Dit had eveneens invloed op de bouwstijlen, iets wat nu nog goed terug is te zien. 

La Alhambra (in Granada) is het meesterwerk uit de Moorse architectuur. Het is gebouwd onder de Nasriden ten tijde van het Rijk van Granada en is vanwege de verfijnde architectuur en bijzondere kunstschatten een bijzonder paleis.

La Mezquita (kathedraal) in Córdoba is
een ander hoogtepunt van de islamitische bouwkunst in Spanje, is gebouwd van 756 tot 788 en werd later uitgebreid. Het was de grootste moskee in Europa ten tijde van het Kalifaat van Cordoba en de tweede grootste van de wereld na Mekka . Het had een capaciteit voor 20.000 man. In 1236, na de christelijke overwinning, werd de Mezquita uitgebreid en gedeeltelijk aangepast zodat het als kerk kon dienen. Er werd een kathedraal gebouwd midden in de moskee. De christelijke en islamitische invloeden zijn nog goed terug te vinden.

 

Mudejarstijl.
Er ontstond in de Spaanse architectuur een apart soort stroming: de mudejarstijl. Een bouwstijl die invloeden uit zowel de christelijke als de islamitische architectuur combineerden. De stijl is eveneens terug te vinden in enkele gebouwen in Zuid-Amerika.

 

Sevilla.
Het is niet verwonderlijk dat er in het zuiden veel meer terug te vinden is van de islamitische bouwkunst omdat de Moorse overheersing in het zuiden van Spanje veel langer heeft geduurd dan in het noorden. In Sevilla vind je een groot aantal Moorse bouwwerken: Het Alcázar, een Moors paleis en La Torre de Oro (Gouden toren), La Giralda, de minaret van de kathedraal. De Gouden toren maakte vroeger deel uit van de Moorse stadswallen die de stad beschermden van aanvallen vanaf de Quadalquivir-rivier. In het noorden van Spanje zijn zelfs Moorse bouwwerken bewaard gebleven: een prachtig voorbeeld daarvan is het Aljafería in Zaragoza.

 

Moorse wijken.

In enkele steden  zijn nog hele authentieke Moorse wijken terug te vinden in voornamelijk Andalusië. Albaícin in Granada is een goed voorbeeld hiervan. Je waant je echt terug in de tijd. Het is een waar doolhof van kleine, smalle straatjes met een centraal plein. Dit is alleszins een overblijfsel van de Moren. De markt vond steeds plaats op het centrale plein. De typische huizen in Andalusië met binnenplaats en een enorm dikke muuur zijn ook van Moorse oorsprong en een overblijfsel uit die tijd.

 

Kalifaat van Córdoba.
De architectuur is zeker niet het enige wat de Moren in Spanje hebben achtergelaten, maar wel het meest zichtbare.  De islamitische overheersers waren veelal afkomstig ut de regio van Egypte, Irak en het huidige Syrië, Irak en Egypte. Destijds was dit het centrum van de beschaving en diegenen afkomstig uit die regio waren geïnteresseerd in vrj goed ontwikkeld in de klassieke werken van de oude Grieken. Deze kennis werd meegenomen naar Al-Andalus, en daarmee introduceerden zij de werken van de oude Grieken opnieuw in Spanje en Europa. In de Middeleeuwen was de kennis hiervan was in het Europa van de Middeleeuwen in de vergetelheid geraakt.

 

Wetenschap.
Er werden veel bibliotheken, universiteiten en studiecentra gesticht tijdens het Kalifaat van Cordoba. De Moren waren enorm geïnteresseerd in astrologie, wiskunde en medische wetenschap en bliezen op die manier de wetenschap nieuw leven in. In die tijd zijn veel rekenmaterialen en apparaten om naar de sterren te kijken.

 

Landbouw.
De Moren namen daarnaast veel kennis mee over de landbouw. Ze introduceerden veel nieuwe landbouwtechnieken, mijnbouw en nieuwe gewassen in Spanje. Terrassen tegen een helling waarop ze gewassen verbouwden introduceerden zij ook, iets wat tot die tijd niet gedaan werd. Verder maakten zij gebruik van de bestaande irrigatietechnieken van de Romeinen, ontwikkelden deze verder en breidden ze uit. Vanuit de Sierra Nevada bouwden ze een heel irrigatiesysteem tot aan Córdoba. Ook onderhielden en herstelden zij de oude Romeinse wegen.

WIST JE DAT IN SPANJE....

Spanje is in Europa het meest bergachtige land, na Zwitserland. De gemiddelde hoogte bedraagt 660 meter boven de zeespiegel en een kwart van het land ligt boven de duizend meter.

Bijna heel Europa lag tijdens de laatste ijstijd bedekt onder gletsjers waardoor een groot aantal plantensoorten verdwenen, behalve Spanje welke grotendeels ijsvrij bleef. Planten konden in Spanje die koude periode overleven waardoor er nu zo'n 8.000 plantensoorten bestaan waarvan 2.000 enkel in Spanje voorkomen, terwijl Europa in zijn geheel er maar 9.000 kent.

 

 

Andalusië heeft tussen juni en september 2019 meer dan 26 miljoen overnachtingen geregistreerd.

Dit is de beste zomer op het gebied van toerisme welke Andalusië ooit heeft gekend, terwijl de cijfers in de rest van Spanje zijn gedaald.

Volgens het regionale Ministerie van Toerisme vertoonden de cijfers in de regio van Zuid-Spaanse de grootste groei in aantal overanchtingen na Madrid. ‘

 

"Andalusië heeft zijn beste zomer gehad ooit na het ontvangen van 8,4 miljoen reizigers met 26,2 miljoen overnachtingen in de periode van juni tot september 2019".

Dit was te lezen was in een verklaring van de Junta.

 

MADRID: De cijfers van Frontur die door het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) worden gepubliceerd tonen opnieuw aan dat meer buitenlanders op vakantie zijn gekomen in Spanje het eerste kwartaal van 2019.

Er kwamen maar liefst 14,2 miljoen buitenlandse vakantiegangers naar Spanje wat een stijging van 3,7% inhoudt ten opzichte van die periode in 2018.

Gedurende de eerste drie maanden van 2019 zijn er 14.222.812 (+3,7%) buitenlandse vakantiegangers naar Spanje gekomen.

Daarvan kwamen er bijna 2,8 miljoen (-1,6%) uit Groot Brittannië, 1,9 miljoen (+0,9%) uit Duitsland en 1,7 miljoen (+0,3%) uit Frankrijk.

Wat betreft de Nederlanders is het aantal toeristen tot nu toe dit jaar met -3,1% gedaald tot een totaal van 542.913 vakantiegangers.

Het aantal Belgische toeristen is echter gestegen met +2,9% tot een totaal van 423.133 vakantiegangers in die periode.

Spanje verwelkomde in 2018 een recordaantal van 82,6 miljoen internationale toeristen wat een toename is van 0,9% op jaarbasis.

Deze toeristen gaven gezamenlijk ongeveer 90 miljard euro uit.

Dat cijfer ligt 3,1% hoger dan in 2017.

Daarmee is Spanje niet alleen in Europa, maar ook in de wereld één van de drukst bezochte landen ter wereld.

Dit komt niet enkel door de cultuur, gastronomie en de mooie stranden, maar ook door het aangename klimaat en de zon.

Ook een belangrijk gegeven is dat er de voorbije tien jaar meer dan 24.000 Belgen hun krabbel hebben gezet onder een koopovereenkomst in Spanje, waarvan meer dan 4000 in 2018.

De Belgen zijn in Spanje nummer één als het op nieuwbouw aankomt.

De typische, rustieke Spaanse huizen vallen minder in de smaak bij de Belgen.

Ze hebben hun tweede verblijf het liefst modern en strak, met grote ramen en veel lichtinval.

 

 

Spanje heeft zijn naam te danken aan de Feniciërs.

Zij noemden het Iberische Schiereiland "Hispania".

Deze naam betekent waarschijnlijk

“Het Land van de konijnen”.

(Het Minoïsche Kreta raakte in verval. Nadien werden de Feniciërs de belangrijkste zeevaarders en handelaars van de Middellandse Zee tussen 1500 en 400 voor Chr. en stichtten ze overal koloniën)

 

 

Overstromingen Costa Blanca 13 sept 2019

De "Gota Fria" (Dana) is een weersverschijnsel.

De Middellandse Zee en Spanje, vooral de oostkust en de Balearen, krijgen ongeveer jaarlijks à tweejaarlijks te maken met dit verschijnsel, dat vertaald "koude druppel" betekent. De term "Gota Fria" komt van de vertaling van het Duitse woord "Kaltlufttropfen", waarvan de vertaling bij benadering "vallende koude lucht" is. Het verschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fria is van korte duur.

De oorzaak is kort gezegd: het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandsezeelucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantischeoceaanlucht vanuit het westen.

Drie ernstige Gota frias waren:

 

Alcoy op 29 en 30 september 1986. Er viel in totaal 700 mm regen, waardoor de rivier Serpis buiten haar oevers trad, bruggen werden weggeslagen en delen van de stad overstroomd raakten.
 

Alicante op 30 september 1997. Er viel binnen enkele uren 267 mm regen, waardoor de lager gelegen stadsdelen overstroomden en vier mensen om het leven kwamen.
 

Alicante (Costa Blanca), Murcia (Costa Calida) op 12 en 13 september 2019De storm door koude druppel die het zuidoosten heeft geschud, was verzwakt op weg naar het schiereiland, hoewel het risico van lokaal zware regenval in grote gebieden bleef. De Dana liet in zijn kielzog een saldo van zes doden en aanzienlijke schade aan de infrastructuur en huizen van grote gebieden van Alicante en Murcia achter. De laatste van de slachtoffers was een 41-jarige man die dood werd gevonden in Orihuela (Alicante). Het lichaam van een andere 58-jarige man werd ook op vrijdag in de buurt van dat gebied gevonden. Ten minste 3500 mensen werden geëvacueerd vanwege de overstromingen, die aanzienlijke materiële schade hebben achtergelaten. Een totaal van 1.171 militairen uitgerust met 325 middelen (helikopters, drones, landvoertuigen, technische machines of schepen) namen deel aan het apparaat dat door het ministerie van Defensie werd gelanceerd. 

 

 

Mañana…
Het betekent letterlijk morgen en wordt nog steeds veel gezegd maar gelukkig steeds minder.

Het verplaatsen van het regelen van zaken of het oplossen van problemen is wel degelijk Spaans goed wat weliswaar charmant kan overkomen, maar woont u éénmaal in Spanje dan kan dat ook heel vervelend worden.

Het genieten van alle momenten per dag en het relaxte leven staat echter bovenaan de lijst bij de meeste Spanjaarden.

Gaat u maar eens op een terrasje op een stadsplein zitten rond 20.00 uur.

Het is er net een drukte van belang. Soms lijkt het er op dat dit belangrijker is dan bijvoorbeeld het af krijgen van iets of werken… en dat kan dan weer erg vervelend zijn...

 

Gastronomie
Al het moois en beste van Spanje gaat door de maag.

Dat is wat men in Spanje zegt.

Vraag even een Spanjaard hoe zijn vakantie of reis was en men heeft het bijna steeds als eerste over restaurants en het eten.

Van de tien beste restaurants in Europa zijn er vier in Spanje te vinden.

Zelfs het aantal restaurants met één of meerdere Michelin sterren is vrij hoog.

Daarnaast zijn er heel wat goede restaurants in heel Spanje te vinden waarbij elke autonome deelstaat haar eigen specialiteiten heeft.

Houdt u nu van de typische Tapas, Paella, Pintxos of visgerechten, in Spanje vind je het allemaal.

Wonen in Spanje zou minder goed kunnen zijn om uw gewicht op peil te houden.

Wat betreft drank staat Spanje bovenaan als beste.

Denk maar aan alle soorten en merken van uitstekende wijnen en cava’s.

 

 

 

 

Madrid komt van het Arabische woord “Magerit” wat de plaats van vele stromen betekent. 

De poort van de zon (Puerto Del Sol) in Madrid is in Spanje het geografische middelpunt.

Dit is de plaats waar de Spanjaarden op 31 december, net als de Amerikanen op Times Square in New York, aftellen naar het nieuwe jaar.

Door om 12 uur per klokslag een druif te eten luiden het nieuwe jaar in.

Die traditie is geintroduceerd door wijnbouwers die een manier zochten om van overtollige druiven af te komen.
 

Spanje heeft een kustlijn van 4964 kilometer.

Keuze genoeg aan stranden dus.
 

Spanje heeft vier officiële talen: Castiliaans (Spaans), Catalaans, Galicisch en Baskisch.
 

Vier eeuwen lang (tussen 711 en de 11e eeuw) waren de Moren heer en meester in grote delen van Spanje.

Dat is nog heel duidelijk te zien aan de architectuur, vooral in Zuid Spanje, Andalusie.

 

Wist je dat veel Spaanse plaatsnamen waaronder de steden die met 'al' beginnen zoals Alicante, Almeria en Alcala de Henares, komen uit het Arabisch?

Vierduizend Spaanse woorden kunnen herleid worden tot het Arabisch. 
We zouden het bijna vergeten, maar tot 1975 was Spanje nog een dictatuur onder generaal Franco, en dit is niet zo lang geleden.

Voor vrouwen in het bijzonder was het in die periode geen pretje, wat nadien net omgekeerd is geworden.
Voor Franco was het hun taak enkel om kinderen te baren.

Zij mochten geen bankrekening openen, niet werken, geen juridische handelingen verrichten en geen eigen bedrijf beginnen.

Tijdens het bewind van Franco behoorde Spanje tot één van de minst ontwikkelde en armste  landen van Europa. In 1975, na zijn dood, veranderde dit snel.

Spanje maakte een enorme inhaalslag en is tegenwoordig één van de meest progressieve en sociale landen waar veel aandacht is voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
Spanje staat ook bekend om de vele ontdekkingsreizigers. De Spaanse ontdekkingsreiziger, Juan Rodriguez Cabrillo (1499-1543), was de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Californië.

Op die plaats, in San Diego, is nu het Cabrillo National Monument gevestigd.
Tijdens de laatste ijstijd lag bijna gans Europa bedekt onder gletsjers waardoor een groot aantal plantensoorten verdwenen.

Spanje daarentegen bleef grotendeels ijsvrij. Planten konden daar wel overleven in die koude periode. Hierdoor telt Spanje ongeveer 8.000 plantensoorten waaronder 2.000 die enkel in Spanje voorkomen, terwijl Europa in zijn geheel er maar 9.000 telt.
Spanje, een Iberisch schiereiland, is het enige stukje Europa waar apen in het wild voorkomen.

Er is een groep berber-apen die leeft op de smalle landtong Gibraltar dat weliswaar officieel niet tot Spanje, maar tot Groot-Brittannie behoort, maar uiteraard bezocht wordt door toeristen die naar Spanje op vakantie gaan.

De oudste grotschildering ter wereld werd gevonden in Spanje, namelijk in de Al Castillo grot in het noorden van het land.

Deze tekeningen zijn meer dan 40.000 jaar oud.
Het Romeinse aquaduct in Segovia werd gebouwd in de eerste eeuw van onze  jaartelling en voorziet de stad nog altijd van water.
De Basken stonden steeds bekend als dappere strijders terwijl de Romeinen er nooit in geslaagd zijn hen volledig te onderwerpen.

Bij alle andere volkeren in Spanje is dit wel gelukt.
 

Wist je dat er in Spanje meer dan vijf miljoen bomen groeien?

 

Spanje en zon horen voor bijna ieders gevoel bij elkaar, maar dat beeld klopt in de zomer niet helemaal.

In steden als Zaragoza en Valladolid regent het inderdaad erg weinig of niet, maar het klimaat in Galicië in het noorden kenmerkt zich door overvloedige regenval en niet al te hoge temperaturen.

Dit nadeel heeft ook een voordeel: het is er veel groener dan in de rest van Spanje.
Spanje behoort tot die landen met laagste bevolkingsdichtheid in Europa.

Er wonen zo'n 82 mensen per vierkante kilometer.

Als vergelijking: in België zijn dat er 349 en in Nederland 495.
Spanje is na Zwitserland het meest bergachtige land van Europa.

Een kwart van het land ligt boven de duizend meter en de gemiddelde hoogte bedraagt ongeveer 660 meter boven de zeespiegel.

Vroeger was Spanje de bezitter van de meest zuidelijk gelegen gletsjer in Europa: de Corral de la Valeta in de Sierra Nevada. Maar deze gletsjer is in 1913 verdwenen en sindsdien zijn er daar geen gletsjers meer te vinden, in de Sierra Nevada.
In Spanje mag een bar zich niet een echte bar noemen als de vloer niet vuil is.

Bij de Spanjaarden is het niet ongewoonlijk van alles op de grond te gooien tijdens een avondje uit.

Een vloer die vuil is betekent daarom meestal een goede bar.
Het leven in de Spaanse steden draait rond de plaza, een plein in het midden van de stad.

Vroeger waren er heel wat stierengevechten en executies, maar nu popconcerten en rommelmarkten. 

 

 

 

 

MÁLAGA – Het bekende en beroemde Feria van de stad Málaga vindt in 2019 plaats tussen 15 en 24 augustus.

De "Feria de Málaga" is 1 van de bekendste en drukbezochtste stadsfeesten van zuid Spanje.

Het zijn verschillende dagen vol muziek, kleuren, Flamenco en cultuur waarbij het feest vrijdag 16 augustus om middernacht geopend wordt door de zangeres van de band Chambao afkomstig uit Málaga.

De Feria de Málaga begon  woensdag 14 augustus om 23.50 uur door de officiële opening van de burgemeester van de stad en de actrice Adelfa Calvo komende uit Málaga.

Om middernacht was er een groots Piromusical, ofwel een vuurwerkspektakel met muziek met nadien een concert van Huecco.
Na de opening op woensdag 14 augustus 2019 zal Málaga gedurende een week tot en met 24 augustus in het teken staan van festiviteiten, dansen, drinken, eten, muziek en cultuur.

Wist je dat in Spanje...

 

In de Middellandse Zee en in de Atlantische Oceaan worden met regelmaat dichtbij de kust dolfijnen gezien die vanaf het land te bekijken zijn.

Er zijn dolfijnen voor de kust van Catalonië te bespeuren, dichtbij  de Balearen eilanden, in zee aan de provinvcie van Valencia, in Murcia en Andalusië, langs de kust van de Atlantische Oceaan in Galicië, Cantabrië of Baskenland en bij de Canarische Eilanden.

De meeste dolfijnen zijn gedurende de lente en het begin van de zomer te zien, net voordat de dolfijnen naar ander water vertrekken.

Tarifa en Gibraltar.

In het zuiden bij de gemeente Tarifa in Cádiz en rondom Gibraltar komen vrij vaak dolfijnen voor dichtbij de kust. Het is één van de “dolfijn-wegen” waar dolfijnen voorbij komen wanneer ze trekken naar andere wateren, vanuit de Middellandse Zee via de ‘Mar de Alboran’ richting de Atlantische Oceaan. Naast de zeven verschillende soorten dolfijnen komen hier ook veel potvissen en walvissen voor.

 

Wat betreft het BBP staat Spanje volgens de 2018 gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op de zesde plaats van de 40 landen binnen Europa.

Duitsland staat op de eerste plaats gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (2), Frankrijk (3), Italië (4), Rusland (5), Spanje (6), Nederland (7), Zwitserland (8), Polen (9), Zweden (10) en België (11).

 

Er zijn heel wat gefortuneerde inwoners in Spanje.

Volgens recente gegevens van de Spaanse belastingdienst heeft 67,7% van de Spanjaarden een vermogen tussen de 300.000 euro en 1,5 miljoen euro. Hierbij gaat het over het ganse bezit, inclusief de woning, van de belastingbetalers.

De tweede grote groep zijn de belastingbetalers die in 2015 een vermogen tussen de 1,5 en 6 miljoen euro hebben opgegeven, 50.738 personen volgens de Agencia Tributaria.

 

Er zijn daarnaast 5.931 belastingbetalers in Spanje met een vermogen tussen 6 en 30 miljoen euro, gevolgd door 549 superrijken met een vermogen van meer dan 30 miljoen euro.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat bijna 28% van de Spaanse inwoners op de grens van armoede leven.

De gegevens van het jaar 2016 tonen dat het gemiddelde inkomen per Spaans gezin met 2,4% steeg naar 26.730 euro maar dat er tevens 2,8% van de Spaanse bevolking minder dan 10.708 euro per jaar verdiend.

 

Europese instellingen verklaren dat het verschil tussen arm en gefortuneerd in Spanje het hoogste is van gans Europa.

Dat wil zeggen dat 20% van de rijkste inwoners goed is voor zeven maal meer welzijn dan 20% van de arme inwoners en als men kijkt naar 10% van de meer gefortuneerden is dat zelfs veertien keer meer dan 10% van de armen.

 

De beste gazpacho en salmorejo in Spanje kun je bij sommige supermarkten kopen.

MADRID – De Spaanse Het OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) heeft een vergelijkingsonderzoek gehouden onder de verschillende types en merken salmarejos en gazpachos die te koop zijn in de Spaanse winkels en supermarkten. 

Daarbij is gekeken naar de prijzen van het product, de kwaliteit en de ingrediënten. 

Bij de populaire gazpachos winnen de "El Corte Inglés", de "LIDL" en de Mercadona het van de grote merken.

 

Nu het warm is in Spanje is een koude gezonde vitaminerijke soep heel aangenaam.

In Spanje heeft men daarvoor de traditionele gazpacho en salmorejo.

 

Met temperaturen rond de 35 graden kan een koude kom of glas van deze verfrissende dranken of soepen de nodige vitaminen geven om er terug even afgekoeld tegenaan te kunnen.

 

Volgens CBS (het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek) is Spanje het meest voordelige bij het doen van boodschappen vergeleken met Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk. 
 

 

Woningtypes in Spanje

Door internationale taal invloeden is het minder duidelijk wat er wordt bedoeld als men het over een bepaald woningtype heeft. 
Sommige benamingen spreken voor zich.
Hieronder vind je de uitleg van de woningen met de benamingen zoals die in Spanje worden gebruikt.

 

Appartement
Dit is een wooneenheid binnen een groter complex.

Het appartementsrecht welke hieraan is verbonden geeft het recht op het exclusieve gebruik van de in het eigendomsbewijs (escritura) omschreven woning. Daarbuiten kan de eigenaar gebruik maken van de gezamenlijke voorzieningen binnen het complex zoals bijvoorbeeld trppen, liften, tuinen, zwembaden, enz...

Vaak beschikt het appartement over een terras of een balkon. Als het appartement op de gelijkvloerse verdieping is  gelegen bestaat er de mogelijkheid dat er een tuin aan verbonden is welke net zoals de woning zelf exclusief door de eigenaar van het betreffende appartement gebruikt kan worden.

 

Bungalow
Dit is een vrijstaande of geschakelde woning bestaande uit één woonlaag met eventueel een dakterras. 
Bungalows kunnen worden gebouwd met een platdak alsook een pannendak. 
Een combinatie is mogelijk waarbij de voorwaarde is dat alle vertrekken op de begane grond zijn en dat er met utzondering van het dakterras, geen trappen aanwezig zijn. 
De meeste bungalows beschikken over een privé tuin.

Cortijo
Dit is een woonhuis welke meestal is gebouwd op een groot perceel. 
Daar de meeste cortijo’s vroeger als boerderij dienst hebben gedaan beschikken zij heel vaak over veel extra ruimte. 
Meestal zijn de voormalige stallen omgebouwd tot woonruimtes waardoor men meerdere woonkamers of volledige appartementen in een cortijo kan aantreffen.
Door de enorme ruimtes die cortijo’s vaak te bieden hebben zijn deze woningen ook heel geschikt om extra slaapkamers te voorzien waardoor er een "Bed & Breakfast" in gevestigd kan worden. 
Men verward vaak een cortijo met een finca.

 

Finca
Velen denken bij een finca aan een landhuis of boerderijwoning gelegen op een groot perceel waarbij de buren op een grote afstand wonen wardoor privacy gegarandeerd is. 
Die beschrijving heeft slechts voor een klein gedeelte betrekking op een finca. 
Een Spaanse finca is een klein of groot grondstuk welke al dan niet is bebouwd met een opstal in welke vorm dan ook.
Er zijn in Spanje diverse types van fincas. 
In het bestemmingsplan (Plan General de Ordenación Urbana) van de gemeente is er voor elk perceel vastgelegd welk gebruik er voor die bepaalde finca is toegestaan.

 

Duplex en triplex woning.
Een duplex-woning is een geschakeld huis met twee verdiepingen welke intern kunnen worden bereikt. 
Zijn er 3 woonverdiepingen dan spreekt men over een triplex-woning.

Duplex-woningen kunnen gebouwd worden in een rij, geschakeld met andere duplex-woningen, geschakeld met bijvoorbeeld appartementen. 
Ook is het mogelijk dat de duplex-woningen twee-aan-twee geschakeld zijn, vergelijkbaar met een twee-onder-één-kap.
Soms hebben deze duplex-woningen een eigen afgesloten privé garage onder het huis welke eveneens intern via een trap bereikbaar is. 
De meeste duplex-woningen beschikken over een tuin of terras op de begane grond. 
Men spreekt dan bij een duplex-woning over een complete woning geschikt voor permanente bewoning.

Villa of Chalet
Een villa is een vrijstaande woning, gelegen op een afgescheiden perceel welke ook chalet wordt genoemd. 
De grootte van de villa is afhankelijk van het geldende bestemmingsplan ter plaatse welke onder meer aangeeft wat de maximale bebouwingsgraad (het aantal vierkante meter) van het betreffende perceel is.
Eveneens is de maximaal toegestane hoogte van de villa in dit bestemmingsplan vastgelegd.
Als men zich aan de normen van het bestemmingplan houdt is men vrij om bijvoorbeeld zelf een villa te ontwerpen en te laten bouwen.
U kunt uw eigen perceel naar eigen idee ‘aankleden’ met eventueel een zwembad, een garage, een tuin, enz...

 

 

Wist je dat in Spanje de zon heel vaak schijnt

Zelden komt het voor maar soms gebeurt het dat storm en regen in korte tijd voor heel wat problemen kunnen zorgen.

Een ander weerfenomeen waar Spanje soms mee te maken heeft is de wind die erg hard waait. Spanje kent zeven verschillende windcondities zoals de abrego, cierzo, galerna, levante, poniente, terral, tramontana. 

De wind kan vervelend zijn maar   ook voordelig voor het opwekken van energie door de vele windmolens die Spanje rijk is. Spanje is een groot land met verschillende geografische kenmerken welke ervoor zorgen dat de wind niet overal hetzelfde is.

Hieronder een korte beschrijving van de zeven fenomenen of windcondities welke te onderscheiden zijn.

Ábrego
De ábrego is een warme luchtmassa met een relatieve vochtigheid waarbij de wind vaak vergezeld word door regen.
Deze wind waait vaak van het zuidwesten daar deze gevormd wordt boven de Atlantische Oceaan door luchtstromen nabij de Canarische Eilanden en de Azoren. Die windconditie is er  hoofdzakelijk in de lente en de herfst.

Cierzo
De cierzo is een droge wind met betrekkelijk lage temperaturen die voornamelijk voorkomt in de Ebro vallei en afkomstig is uit het noordwesten van het land.

Deze windconditie komt door het drukverschil in het gebied door combinatie van storm boven de Middellandse Zee en een anticycloon in de Golf van Biskaje. De cierzo kan enorme windsnelheden aannemen tot ongeveer 160 kilometer per uur.

Galerna
De galerna wind is 1 van de bekendste van de Cantabrische Zee en de Golf van Biskaje omdat die ineens en heel krachtig kan opkomen en dus zeer gevaarlijk kan zijn voor de vissers op zee. Deze windconditie komt meestal voor in de lente en de herfst en vaak op rustige en zonnige dagen. Deze wind ontstaat door het verschijnen van een koude luchtfront die abrupt door de wind van richting veranderd wordt. Kenmerkelijk is de plotselinge daling van de temperatuur tot wel 10 graden onder het vriespunt. Daarenboven stijgt de luchtvochtigheid tot bijna 100% waarbij tevens windstoten bereikt worden tot wel 100 kilometer per uur.

 

Levante
De levante wind is met de tramontana en de terral de bekendste windconditie in Spanje aangezien deze vaak te merken is aan de Middellandse Zee. De naam levante wordt vaak herhaald in de Spaanse weerberichten waardoor de Spanjaarden en buitenlanders meer bekend zijn met deze windconditie. De levante wind is afkomstig uit het oosten waarbij die vaak wordt gevormd nabij de Balearen eilanden en van invloed is op het centrale deel van de Middellandse Zeekust zoals in de regio's van Valencia, Murcia en Andalusië. De hoogste windsnelheden worden bereikt in de Straat van Gibraltar en Tarifa waar de wind het soms laat regenen in de bergen van de provincie Cádiz, het meest regenachtige gebied van Spanje. Daarnaast kenmerkt de levante wind zich door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad.

 

Poniente
De poniente wind beweegt zich van west naar oost en is afkomstig van de Atlantische Oceaan. Wanneer de luchtstroom toeneemt verliest deze geleidelijk aan vocht en stijgen de temperaturen als gevolg van het föhneffect waardoor de oostkust van Spanje te maken krijgt met een zeer droge en warme wind. De aanwezigheid van de poniente wind gedurende de wintermaanden verhogen de temperaturen waardoor het aangenaam warm blijft.

 

Terral
De terral wind is bekend bij  buitenlanders die in de provincie Málaga wonen omdat deze windconditie daar het meeste voorkomt en soms vrij onaangenaam kan zijn. Deze wind komt voor in de zomermaanden en kan voor enkele ondraaglijke en onaangename warme dagen zorgen. Er wordt vaak verondersteld dat de “El Terral” wind afkomstig is uit Afrika wat niet het geval is.
Deze windconditie wordt in de provincie Málaga gevormd wanneer zonnestraling verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt dan het vasteland welke sneller afkoelt dan de zee. Op zo'n moment ontstaat druk waarbij warme zeelucht stijgt en plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of “El Terral” te voelen is. De “El Terral” wind komt uit het binnenland, meerbepaald het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam Terral van Tierra.

 

Tramontana
Naast de terral, levante en poniente windcondities die het meest bekend zijn is de meest bekende de tramontana. Deze wordt gekenmerkt door een koude, droge en sterke wind die vanuit het noordwesten waait in de Franse regio Languedoc-Roussillon, de Catalaanse regio Girona-Barcelona en op de Balearen eilanden. De tramontana versnelt door het zogeheten Venturi-effect tijdens zijn doorgang tussen de Pyreneeën en het zuiden van het Centraal Massief. Na een periode van minder goed weer komt de tramontana meestal op waarna mooi weer volgt. Windvlagen van 150 km/uur kunnen voorkomen.

 

 

In de buitenlandse pers wordt regelmatig geschreven dat er in Spanje temperaturen gemeten worden van 51, 50 of 49 graden. Is dit wel juist?

Volgens de Aemet, de officiële instantie die zich mag bezighouden met de registratie van temperaturen, klopt dit niet.

De hoogste temperatuur ooit was op 13 juli 2017 in de stad Montoro in Córdoba waar het kwik naar 47,3 graden steeg. Die meting was 100% correct.

 

 

 

Als toeristische bestemming heeft Spanje alles waar de internationale toerist om vraagt.

Of het nu gaat om een luxueus of een eenvoudig verblijf, een bezoek aan een grote stad of kleine dorpjes, een verblijf aan de kust of in de bergen, skiën of genieten van het strand of de natuur…

Spanje biedt de bezoeker alles.

Elke regio van Spanje bezit iets speciaals waar vakantiegangers of buitenlanders die naar Spanje emigreren om daar een nieuw leven te beginnen op afkomen.

 

 

Op 19 juni is het weer tijd voor de "Wereld Tapas Dag". Tapas zijn wereldberoemd! Daarom worden de kleine hapjes uitbundig gevierd met hun eigen internationale feestdag. Tapas eten is een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur. Het is een buitengewoon populaire, culinaire en sociale ervaring. Spanje heeft dan ook het hoogste aantal bars per inwoner in de wereld met 1 bar per elke 175 inwoners. In het grootste deel van deze bars kun je ook tapas eten en meer dan de helft (58%) bieden bij elk drankje gratis tapas aan.

 

 

 

 

MADRID – Geld afhalen bij een bankautomaat die eigendom is van een andere bank dan de eigen bank in Spanje kan tussen de 0,50 en 2,50 euro kosten aan commissie of transactiekosten. 

Als iemand geld afhaalt zal er een melding verschijnen op het beeldscherm met "gratis transactie" of kosten met daarbij het commissiebedrag. Daarbij staat ook dat de bank van de afhaalautomaat dit aan de bank van de geld afhalende klant doorberekent. Het is daarna aan de bank van de geld afhalende klant of zij dat weer doorberekenen aan de klant of niet.

 

JUNI 2019 MADRID – Volgens een onderzoek van Caixabank zijn er 604.067 woningen verkocht in Spanje met een stijging van 11,9%. Volgens de afdeling Servihabitat van de Catalaanse bank is dit het hoogste aantal verkochte woningen sinds het begin van de crisis in 2008. Ook voor 2019 voorspelt men meer verkopen maar zal dat met 4,7% stijgen naar 632.363 te verkopen woningen (compraventa).

De grootste stijging in Spanje vond echter plaats in Andalusië waar de verkopen van woningen stegen met 21,3% naar 91.735. In Murcia steeg dit met 20,5% en 14.956 woningen gevolgd door de Comunidad Valenciana met een stijging van 16% ofwel 74.617 woningen.

Op de Balearen werd slechts een stijging van 1,5% ofwel 18.263 woningen geregistreerd, op de Canarische Eilanden 2,5% met 25.296 woningen terwijl dit in de Comunidad de Madrid 76.600 woningen waren, een stijging van 13,6%.

MEI 2019: ALICANTE – De Europese Commissie heeft deze week de definitieve lijst bekend gemaakt met daarop 3.400 gemeenten in de Europese Unie die via de tweede ronde van het WiFi4EU programma financiering ontvangen om gratis wifi te installeren in openbare plaatsen binnen de gemeente.

In Spanje zijn er dit keer 510 gemeenten die een Europese subsidie ontvangen waarvan er 11 in de provincie Alicante te vinden zijn.

De gemeenten Alcoy, Altea, Beniarbeig, Finestrat, Gata de Gorgos, Los Montesinos, Mutxamel, Onil, Orihuela, San Vicente del Raspeig en Villena zullen binnenkort een voucher ter waarde van 15.000 euro van de Europese Commissie ontvangen om te investeren in een openbaar en gratis wifi netwerk.

 

 

 

2019: MADRID

Terwijl er regelmatig artikelen verschijnen over het stijgende overgewicht in Spanje, dat de Spanjaarden steeds meer fast food eten in plaats van het Middellandse Zee dieet en dat men steeds minder olijfolie gebruikt en dit vervangt voor de ongezonde zonnebloemolie, blijkt dat volgens Bloomberg Spanje het gezondste land ter wereld is geworden.

Spanje heeft Italië van de troon gestoten en de eerste plaats op de lijst van 169 onderzochte landen overgenomen.

Spanje staat als nummer een op de lijst van de Bloomberg Healthiest Country Index 2019 gemaakt door het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

 

"Chantal 28/02/2019 om 1:36"

"Lieve mensen, ‘K ben ‘t levende bewijs dat wonen in Spanje mijn allergie symptomen en kortademigheid hierdoor zo goed als nihil geworden zijn. Bvb. in België; inhalator +-2/d, 1200 dos./jaar zijn 12 inhalators.
Spanje 1 inhalator/1,5 jr. in okt-nov tijdens regenseizoen en 5 weken bloesem bep. Palmen in dezelfde periode!
Avamys (neusspray) 1/d, spanje/niets of uitzonderlijk
Antihistaminicum 1,/d
Spanje/geen
Geen allergie; niezen, tranen, neusloop-verstopping, jeuk ogen en keel, luchtpijp vernauwd geeft hier maar 2 maand last! De overige 10 md. Vrij van symptomen en heb evengoed mijn 2 hondjes. Polutie is hier veel beter, ook de vochtigheidsgraad veel lager!

Zalig, het is letterlijk een verademing en het scheelt massa’s medicatie, doktersbezoeken, beter voor de geldbeugel en je gemoed!

In België krijg je constant complicaties, zoals; asthma, chronisch bronchitis en longontsteking (bij opname zh. extra gevaar v.d. ziekenh.bacterie t.g.v. zwakke immuniteit hierdoor, ook sinusitis t.g.v. teveel slijmaanmaak door irritatie t.g.v. de luchtgesteldheid! Je voelt jezelf letterlijk soms ziekelijk door deze wederkerende problemen!

Dokters verhelpen je probleem symptomatisch! In feite is de juiste leefomgeving de oplossing!

De hese stem door de poeder v.d. inhalator (ook na spoelen) en keelirritatie is verdwenen!

Tuurlijk kan je ook hier allergisch zijn aan dieren en bep. Planten, toch is ‘t een hemelsbreed verschil met de situatie in België! Voel me niet meer ziekelijk, zoveel meer zuurstof en adem, zo enorm vrij en opgelucht, energieker, 1 verkoudheid in okt./jr.
Voor mij is het hier in de omgeving van Denia zaligmakend!
Weet dat je daarvoor al die chemische giftstoffen kunt achterwege laten, waardoor je tenslotte ook de lever en nieren belast, soms een vicieuze cirkel waar je niet meer onderuit kunt.

Bvb: door veelvuldig penicilline gebruik kun je een allergie ontwikkelen tegen de cefalosporines, waardoor shock je in levensgevaar brengt! (Eigen ervaring)

Algemeen zie ik dat de mensen en de kinderen veel minder of niet ziek worden en hierdoor aanwezig blijven op school of werk!
Kortom; mijn medicatie heb ik weggegeven aan Belgen en voel me vast en zeker veel gelukkiger hierdoor! In België was ik een risicopatient.


Groetjes Chantal,

hopelijk heb ik hiermee een bijdrage of meerwaarde kunnen leveren! het gelukkig levende bewijs!"

Wist je dat in Spanje 2018 werd afgesloten met een nieuw record aan buitenlandse toeristen!!!

MADRID – 2018 is afgesloten met 82,8 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje, een 1,1% meer dan in 2017 en een nieuw record.

Ondanks de stijgende concurrentie van andere landen langs de Middellandse Zee zoals Griekenland, Turkije, Tunesië en Egypte heeft Spanje het afgelopen jaar toch weer het oude record aan internationale vakantiegangers van 2017 verbroken en alweer het zesde opeenvolgende jaar wat betreft records.

GEZONDHEIDSZORG IN SPANJE

Dit is een ingewikkeld materie. Best te laten bekijken door uw fiscalist. Iedereen moet zijn situatie laten checken door een fiscalist. Fiscale verblijfplaats is hierbij ook van belang.

Voor veel buitenlanders die in Spanje komen wonen en werken is het Spaanse gezondheidssysteem even wennen.

Voor de niet Spaanssprekenden is het erg lastig om naar een lokaal of regionaal ziekenhuis te gaan en ook de eerste hulp in of nabij de woon/verblijfplaats is vaak heel anders dan in eigen land.

Dat de Spaanse manier anders is wil absoluut niet zeggen dat het Spaanse gezondheidssysteem slechter is dan die in Nederland of België, in tegenstelling, deze is op veel gebieden vaak zelfs beter te noemen.

Daarom even wat meer informatie voor die personen die naar Spanje willen verhuizen zodat men zich kan voorbereiden.

De gezondheidszorg in Spanje is gratis indien men zelf een bijdrage levert aan het systeem.

Als men een bijdrage betaald dan kunnen jij en je familie genieten van “gratis” medische verzorging en dit op dezelfde basis als de Spanjaarden. Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid.

 

Privé verzekering

Wist je dat in Spanje een privé of particuliere verzekeringen in Spanje gemakkelijk te krijgen zijn, zolang men het geld heeft om de polis te betalen? Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden.

 

Buitenlanders

Als immigrant in Spanje heb je recht op gratis medische verzorging als je werkzaam bent voor een bedrijf, werkzaam bent als zelfstandige en dus zelf de bijdrage betaald en gepensioneerd bent en uw pensioen ontvangt vanuit uw geboorteland. Indien je niet opgenomen kan worden in het publieke systeemprobeer dan toch een particuliere verzekering af te sluiten.

Werkwijze: Na de aankomst in Spanje gaat men naar het dichtstbijzijnde kantoor van de sociale verzekering (Seguridad Social) om er uw aansluitingsnummer aan te vragen zodat je in het systeem terecht komt. Iedereen die twee of meer jaren voor zijn sociale zekerheid betaald heeft in een land van de Europese Unie kan in Spanje tot 2 jaar gezondheidszorg krijgen.

Personen die nog werken krijgen in hun land van oorsprong een E106 mee, gepensioneerden krijgen een E121. De E111 voor vakantiegangers is vervangen door de Europese verzekeringskaart.

 

Eerste hulp

Wanneer men een dokter nodig heeft gaat men naar het Centro de Salud in de gemeente of in de woonwijk. Hier werkt men volgens het principe, wie als eerste komt krijgt als eerste de nodige hulp. Hulp van een verpleegster voor dagelijkse injecties is een probleem, je zal elke keer naar de eerste hulp moeten om de injectie te krijgen.

 

Huisarts

Wanneer je woonachtig bent in een stad of dorp en daar ook ingeschreven bent kun je een eigen dokter aangewezen krijgen waar je altijd op afspraak terecht kunt. Deze kunnen vergeleken worden met de huisartsen al komen deze niet bij je thuis op bezoek maar blijven deze in de kliniek. Gebeurt er iets thuis, dan wordt de ambulance gestuurd en wordt je naar het ziekenhuis gebracht.

 

Ziekenhuizen

De verzorging in een ziekenhuis is in het algemeen van een hoge kwaliteit en de kamers zijn meestal kamers met 2 bedden en een badkamer. Dat is overigens bij een particuliere verzekering vaak anders waarbij je meestal recht hebt op een eigen kamer.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen staats- of openbare ziekenhuizen en private ziekenhuizen. Bij de eerste groep komen de patiënten terecht die via de de gezondheidszorg gestuurd worden terwijl bij de tweede groep de patiënten terecht komen die een particuliere verzekering hebben.

 

Familiekwestie

Het ziekenhuis systeem is in Spanje zeer gericht op de familie en men verwacht dat er een vriend of familie aanwezig blijft gedurende de hele opname, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De verpleegsters in het ziekenhuis zijn niet zoals in Nederland en België, zij wassen de patiënt niet, zij kleden hem niet aan en zij geven de patiënten geen voedsel. Dat is de taak van de persoon die bij de patiënt blijft.

Overigens is dat niet altijd zo en wordt het steeds beter. Patiënten worden zo vroeg mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis om ze te laten recupereren onder de hoede van hun familie thuis.

 

Tandarts

Heb je een tandarts nodig dan moet men zich wenden tot het particuliere stelsel en alhoewel zij niet onder de gratis gezondheidszorg vallen is de prijs een stuk lager dan men in België of Nederland gewend is.

In sommige gemeenten heeft men gratis tandartszorg binnen het publieke gezondheidssysteem. Dat is dan wel beperkt tot het trekken van tanden en kiezen en/of vullen van gaatjes. Dat is dus niet bedoeld voor de jaarlijkse controle en andere “duurdere” behandelingen.

 

 

Wist je dat in Spanje...

 

KRAANWATER

Veel mensen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie komen vragen zich altijd af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is JA.

 

Wist je dat in 99,3% van heel Spanje het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater is? Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel wat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is. Mede vanwege het chloor maken ook veel Spanjaarden toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje.

Mensen die in Spanje komen te wonen vragen zich vaak af of het kraanwater te drinken is en volgens de gegevens van het Ministerie van Gezondheid is dat in 99,3% van heel Spanje het geval. In die gebieden waar dat niet het geval is moet dat door middel van borden en informatie duidelijk staan aangegeven. Er zijn echter grote verschillen te vinden in de smaak en bestanddelen van het kraanwater welke weer afhankelijk zijn van waar het water vandaan komt. Volgens het Ministerie van Gezondheid komt 69% van het kraanwater in Spanje uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee.

 

Kraanwater is goedkoop in Spanje

Spanjaarden betalen voor 1 kubieke meter kraanwater 1,65 euro. Per liter kost water een Spanjaard dus 0,00115 euro. Flessenwater kost in Spanje gemiddeld 0,50 euro per liter. Zo verdienen grote multinationals zoals Danone, Nestlé  of Coca Cola flink aan flessenwater. Coca Cola gaf zelfs ooit toe meer te verdienen aan flessenwater dan aan het drankje Coca Cola zelf. Daarnaast moest het bedrijf in 2003 toegeven dat het water van het merk Dassain gewoon kraanwater uit Londen was. Kraanwater in Spanje is veel goedkoper dan in andere Europese landen. In Nederland betaalt men 4,40 euro per kubieke meter kraanwater. In Duitsland is dat 4 euro en in België ruim 6 euro. Bovendien betaalt iedereen in Spanje dezelfde prijs ongeacht hoeveel water men gebruikt. Er gaan regelmatig stemmen op in Spanje om leidingwater duurder te maken om zo ook verspilling tegen te gaan. Een Spanjaard die minutenlang zijn terras schoon spuit met drinkwater is geen uitzondering. Onlangs werd de gemeente Fuengirola (Málaga) op de vingers getikt vanwege het gebruik van leidingwater om de straten 's nachts mee schoon te spuiten. Het extra geld dat binnenkomt door het duurder maken van kraanwater kan dan worden besteed aan de verbeteringen van waterleidingen en opslag. Daar is sinds de jaren tachtig niets meer aan gedaan, waardoor er duizenden liters water op jaarbasis tijdens het transport al verloren gaan. 

 

Chloor 

Een veelgehoorde klacht over Spaans kraanwater is de vieze smaak. Die smaak komt vooral doordat er chloor aan wordt toegevoegd om het te zuiveren. Die smaak kun je reduceren door het water even te laten staan in een glazen kan zodat het verdampt of door het zelf te filteren. De minder lekkere smaak duidt in geen geval op dat het water minder veilig voor de gezondheid zou zijn. Leidingwater wordt honderden keren per maand gecontroleerd, bij flessenwater is dat soms slechts een keer per maand. 

Flessenwater is doorgaans gefilterd kraanwater of bronwater waaraan soms nog mineralen zijn toegevoegd. Volgens het Spaanse ministerie van Gezondheid heeft het Spaanse kraanwater gemiddeld de volgende waarden:

52,79 mg/l calcium; 44,08 mg/l sodium; 17,72 mg/l magnesium, 159,31 mg/l bicarbonaat; 324,82 mg/l droog residu. 

Uit een onderzoek van de krant El Confidencial van 76 merken water uit een fles bleek dat slechts 1 in kwaliteit overeenkwam met water uit de kraan. Water uit een bron in Caudete (Albacete) kwam als meest dicht bij kraanwater uit de test, gevolgd door water van het merk Fonteforte. 

Nadelen flessenwater

Het grootste nadeel van flessenwater is naast de prijs de druk op het milieu dat het oplevert. Niet alleen aan energie die het kost om het water in flessen te doen, de flessen te produceren en transporteren, maar ook in het licht van het afval. Er is 2,7 miljoen ton plastic nodig voor water, er belanden elke seconde 1.500 plastic flessen bij het afval, een liter flessenwater kost 1.000 keer meer dan een liter leidingwater. Daarnaast wordt steeds meer bekend over de chemische stoffen die vrijkomen uit het plastic in het water, bijvoorbeeld als plastic waterflesjes onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. Eenderde van het flessenwater komt gewoon uit de kraan en slechts één op de vier plastic flessen wordt gerecycled. Denk hierbij aan de beelden van de plastic soep op sommige plekken op aarde in de oceanen. 

In Spanje is de gemeente San Sebastián begonnen aan een campagne om het gebruik van kraanwater te stimuleren. De gemeente zelf zet bij vergaderingen karaffen met kraanwater op tafel en er zijn in de stad al zeventig horecagelegenheden die hetzelfde doen. De kwaliteit van het kraanwater is in die gemeente ook uitstekend, zoals verderop in dit artikel blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie OCU. 

 

 

Hardheid water in Spanje

Volgens een artikel in de krant La Vanguardia dat zich baseert op een onderzoek van de Duitse wereldleider op het gebied van filters voor kraanwater Brita is het water uit de regio Madrid het minst hard en bevat ook de laagste hoeveelheden calcium en mineralen. Hoe harder het water, hoe sterker de smaak. Het hardste water komt uit de kraan op de Balearen, Valencia, La Rioja en Castilla La Mancha. Water uit bergrijke gebieden bevat veel mineralen en smaakt daardoor ook sterker.

Water met de beste smaak in Spanje

Uit een onderzoek van de Spaanse consumentenorganisatie OCU blijkt dat het water met de beste smaak uit de kraan in Burgos komt, gevolgd door San Sebastián en Palmas de Gran Canaria. De slechtste smaak heeft het water uit de kraan in Ciudad Real, Palma de Mallorca en Barcelona. 

Zeven Spaanse plaatsen moeten hun water verbeteren

De OCU onderzocht het leidingwater in 62 plaatsen en concludeerde dat de kwaliteit in 19 plaatsen 'excellent' is en in 36 plaatsen 'goed'. Slechts in 7 plaatsen dienen er maatregelen genomen te worden om de kwaliteit van het water te verbeteren. Dat zijn naast Ciudad Real, Palma en Barcelona ook Lebanza (Palencia), Arándiga (Zaragoza), Huelva en Logroño. 

 

 

BOETE-AFHANDELING

  • Verkeersovertredingen zijn ingedeeld in lichte, ernstige en zeer ernstige overtredingen.

  • Directe betaling ter plekke is mogelijk. Als direct of binnen 20 dagen wordt betaald, wordt de boete met 50% verlaagd (geldt niet voor ernstige overtredingen).

  • Als de boete niet ter plekke betaald wordt, kan op het postkantoor, met een bankoverschrijving of online (via dgt.es) betaald worden. Op de bekeuring staat aangegeven hoe dat moet.

  • Tegen de bekeuring kan beroep aangetekend worden. Dit moet binnen 15 dagen.

 

Puntenrijbewijs

  • Spanje kent een strafpuntensysteem maar dit geldt niet voor buitenlanders.

Waarborgsom

  • Als de boete niet direct betaald wordt, moet een waarborgsom betaald worden.

  • Als de waarborgsom ook niet betaald wordt, kan de politie het voertuig in beslag nemen.

Aansprakelijkheid

  • Na bekeuren op kenteken, bijvoorbeeld flitsen, moet de kentekenhouder de gegevens van de bestuurder (ten tijde van de overtreding) overleggen. Gebeurt dit niet, dan is de kentekenhouder verantwoordelijk voor de betaling van de boete. De boete is dan hoger. Dit geldt niet indien de auto was gestolen.

Arrestatie

  • In geval van een arrestatie, bijvoorbeeld na een verkeersongeval, kan de ambassade informatie geven over de rechtspraak en verdere gang van zaken.

Informatie

  • Voor juridisch advies zie anwb.nl/juridisch-advies.

  • Erg handig voor onderweg is de ANWB Vakantiehulp app, met behalve informatie over boetes per land ook douaneregels, verkeersregels, toltarieven, alarmnummers en belangrijke adressen. Zie anwb.nl/vakantiehulp.

Boetetarieven

  • Genoemde bedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is begaan.

Snelheidsovertreding

  • Overschrijding van de maximumsnelheid: € 100-500, afhankelijk van het aantal km waarmee de snelheid is overtreden en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.

  • Bij ernstige snelheidsovertredingen kan een gevangenisstraf worden opgelegd

Door rood licht rijden

  • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Overtreding inhaalverbod

  • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Overschrijden doorgetrokken streep

  • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Parkeerovertreding

  • Vanaf € 40.

Niet verlenen van voorrang

  • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Rijden zonder veiligheidsgordel

  • Vanaf € 200.

Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden

  • € 500.

  • Gebruik van 'oortjes' of hoofdtelefoon:

  • vanaf € 200.

Gebruik antiradar

  • Gebruik: maximaal € 6.000.

  • Bezit: vanaf € 3.000.

Rijden onder invloed

  • € 500-1.000 (de hoogte van de boete is afhankelijk van het inkomen) en/of ontzegging van de rijbevoegdheid en/of gevangenisstraf.

  • Rijden onder de invloed van drugs: € 1.000 en ontzegging van de rijbevoegdheid; gevangenisstraf is mogelijk.

Diversen

Niet gebruiken van een veiligheidshesje

  • Vanaf € 200.

Bedienen navigatieapparatuur tijdens het rijden

  • Vanaf € 200.

Stel je bent op vakantie in Spanje en je krijgt een boete. Of dat nu voor fout parkeren of te snel rijden is en je geflitst bent, je zult deze boete toch moeten betalen. Maar hoe doe je dat dan en wat zijn de bedragen die men dient te betalen. Een voordeel in Spanje is dat als je de boete meteen of binnen 20 dagen betaalt je een korting van 50% krijgt, dat is dan toch mooi meegenomen.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de buitenlanders die tijdens een vakantie in Spanje autorijden verkeersboetes krijgen voor vanwege snelheidsovertredingen op nationale wegen en snelwegen. Als tweede op de lijst staat ongetwijfeld het fout parkeren of niet betalen voor parkeren.

Nederland en België werken alweer enkele jaren samen met de Spaanse autoriteiten als het gaat om verkeersboetes die, als men deze niet betaald in Spanje, ongetwijfeld in de brievenbus terecht zullen komen. We hebben het hier dan hoofdzakelijk over boetes voor snelheidsovertredingen aangezien de parkeerboetes vaak lokaal of regionaal geregeld zijn.

 

 

Betaling ter plaatse

Wist je dat de meest logische manier van het betalen van een verkeersboete is om dat ter plaatste te doen indien men bijvoorbeeld aan wordt gehouden door de politie. Het voordeel in Spanje is dat als men de boete meteen ter plaatse of zelfs binnen 20 dagen betaald men 50% korting krijgt (geldt overigens niet voor ernstige overtredingen). Dit in tegenstelling tot Nederland waar men na verloop van tijd zelfs meer moet betalen.

 

Datzelfde geldt ook voor een boete voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. In de meeste gevallen kan iemand direct bij de “betaalpaal” de boete betalen door een bepaald bedrag te betalen wat op het ticket staat om zo de “multa” te annuleren. Zoniet kun je altijd terecht bij de lokale politie (Policia Local of Municipal).

 

In de brievenbus

Als men een boete uit Spanje thuis krijgt gestuurd heb je twee opties: of betalen via de website link die in de meeste gevallen in de brief vermeld wordt (multas.dgt.es) of wachten op de melding van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die bevoegd is om de buitenlandse boetes te innen (in het geval van Nederland).

Als iemand een verkeersovertreding begaat in Spanje dan mogen de autoriteiten van dat land de gegevens opvragen bij het RDW. Het RDW verstrekt dan de persoonsgegevens alleen aan een bevoegde instantie, in Spanje het Ministerio del Interior die de leiding heeft over de Spaanse verkeersdienst DGT. Onbevoegden hebben geen toegang tot deze gegevens.

 

 

Bron van deze alinea's hierboven vermeld:

"Spanje vandaag"

 

 

Wist je dat elke professionele makelaar in Spanje toegang heeft tot alle panden die te koop staan op de Spaanse vastgoedmarkt

en u bij aankoop niks extra betaalt?

Het is geen sinecure een juiste partner te vinden voor de aankoop van een appartement,

huis of villa aan de Spaanse costa’s.

Het is dus voldoende 1 betrouwbare partner te vinden

om u te begeleiden tijdens de zoektocht naar uw gewenste woning.

 

 

WAAROM KIEZEN VOOR IMMO MOMENT?

° Erkend Belgisch vastgoedmakelaar met B.I.V. Nr 507.591

° Gespecialiseerd in vastgoed aan de Costa Blanca, de Costa Calida, Costa De Almeria en de Costa Del Sol

met kantoren te België en Spanje.

° Bezichtigen van alle wederverkopen aan eerlijke prijzen.

° Samenwerkingsovereenkomsten met bouwpromotoren

waarbij u rechtstreeks koopt aan de huidige marktprijs. 

° Bijstand door een Nederlandstalige jurist ter plaatse bij aankoop.

° Persoonlijke begeleiding van A tot Z.

° Jarenlange ervaring, marktkennis, professionele begeleiding en contact met de juiste personen ter plaatse die resulteren in besparing van tijd, stress en moeite.

 

 

Onze ervaring, passie in de job, gedrevenheid, correctheid en eerlijkheid zult u zeker appreciëren! 

 

Ontdekkingsverblijven het ganse jaar door.

Wij boeken uw vluchten en verblijf op hotel.

Wij halen u gratis af aan de luchthaven van Alicante, Corvera, Almeria of Malaga en bieden u gratis transport ter plaatse.

Spreekt u liever af op een locatie naar eigen keus in Spanje?

Alle bezoeken worden aan uw noden aangepast tot we uw gewenste woning hebben gevonden!

 

Wij zorgen alvast voor een aangenaam verblijf en een ontspannen sfeer!

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
bottom of page