WIST JE DAT IN SPANJE....

...in 2021 officieel meer dan 47.3 miljoen inwoners zijn?

 

Er zijn in 2019 in het totaal 750.480 immigranten (dus ook Belgen, Nederlanders en Fransen) naar Spanje gekomen, wat een stijging van 14,2% is t.o.v. 2018.

 

In 2020 zijn er slechts 395.554 inwoners bijgekomen wat het totaal in 2021 op 47.332.614 brengt.

 

 

...Julio Iglesias een professioneel voeballer was bij Real Madrid, waar hij in het doel stond?

Tijdens zijn professionele carrière begon hij ook aan een studie rechten.

Na een ongeluk dat zijn voetbalcarrière eindigde, begon hij tijdens zijn revalidatie met het schrijven van liedjes. Hij behaalde ook zijn rechtendiploma aan de Complutense Universiteit van Madrid.

 

Er zijn op 1 januari 2020 officieel 34.238 Belgen en 46.735 Nederlanders ingeschreven in het bevolkingsregist volgens de gegevens van het I.N.E. (Instituto Nacional de Estadística) waarvan 10.123 Belgen en 12.457 Nederlanders die 65 jaar of ouder zijn.

 

"Real Alcázar de Sevilla" 

In de TV-reeks "The Game of Thrones" was dit prachtige monument een tropisch paradijselijk paleis waar prachtige opnames werden gemaakt.

 

Vanwege de Moorse invloeden in het gebouw, de talrijke palmbomen en waterpartijen is dit een genot er te wandelen.

 

 

De ‘Día Mundial de la Bicicleta’ of "wereldfietsdag" ieder jaar op 3 juni wordt in Spanje steeds populairder.

Dagelijks zijn er nu reeds bijna 4 miljoen Spanjaarden die fietsen voor de vrije tijd, om te sporten of zoals in vele steden om naar school of het werk te rijden.

De Spaanse regering heeft veel oude treinsporen in gans Spanje veranderd tot wandel- en fietspaden die de naam "Vía Verde" hebben gekregen.  
Deze 50 km lange "Vía Verde" biedt de fietser de mooiste panoramische vergezichten, tunnels, bruggen, dorpen en stuwmeren. 

In de provincie Alicante kunnen wandelaars en fietsers genieten van een prachtige wandel- en fietspad langs de middellandse zee.

Deze 26 km lange route bevindt zich tussen de plaats Campello en het San Juan strand en is ideaal voor iedereen.

Eenmaal je aan het einde komt kun je met de tram terug naar jouw beginpunt.

In Zuid Spanje, de regio van Andalusië, bevindt zich de 2000 km lange "TransAndalus"  fietsroute, een fietsroute voor mountainbikers die door alle acht provincies van Andalusië gaat en langsheen en door de allermooiste natuurgebieden van de Sierra Nevada, Doñana en Cabo de Gata. 

 

Spanje 50 provincies (provincias) heeft

die gelegen zijn in 17 autonome regio’s (comunidades autónomas). Iedere provincie heeft een hoofdstad waarbij de inwoners van die stad een zogenaamde inwonersnaam (gentilicios) hebben.

 

Bijvoorbeeld:  Spanje=Spanjaard/Spaanse

en België= Belg/Belgische.

 • Alicante = alicantino / lucentino

 • Almería = almeriense / protusmagnense

 • Barcelona = barcelonés / barcelonense

 • Cádiz = cadicense / cadiceño / caditano / gaditano

 • Castellón = castellonense

 • Córdoba = cordobés / cordobense

 • Gerona = gerundense / gironés / gerundí

 • Granada = granadino / granadés / ganadí /garnatí

 • Balearen = balear / gimnesiense

 • Madrid = madrileño / madrideño / matritense

 • Málaga = malagueño / malagués / malasino

 • Murcia = murciano / murcí

 • Salamanca = salmantino / salmanticense / salamanqués

 • Sevilla =  sevillano / hispalense / hispaleto / hispaliense

 • Tarragona = tarraconense / tarraconista

 • Valencia = valenciano

 • Zaragoza = zaragozano / cesaraugustano / zaragocés

 

 

 

Stopt warmer weer de verspreiding van het coronavirus?

Het idee dat de naderende lente op het noordelijk halfrond de verspreiding van de ziekte kan tegengaan, komt grotendeels voort uit een vergelijking met de griep. In veel opzichten lijkt COVID-19 op de griep. De virussen verspreiden zich op vergelijkbare manieren, namelijk via afscheidingen uit de luchtwegen en besmette oppervlaktes, en ze veroorzaken allebei typisch milde luchtwegaandoeningen die zich kunnen ontwikkelen tot een levensbedreigende longontsteking. 

Maar de overdraagbaarheid en ernst van COVID-19 zijn veel groter dan de griep. Het is niet duidelijk of de COVID-19-overdracht wordt beïnvloed door seizoensgebonden temperatuurschommelingen.

Bij de griep zorgt het begin van de lente voor een aanzienlijke daling van het aantal gevallen. Die daling houdt aan tot de herfst, wanneer de temperatuur opnieuw zakt. Aangenomen wordt dat deze seizoensgebondenheid van de griep betekent dat het virus gevoelig is voor verschillende klimaten. Ook zou het vatbaar zijn voor seizoensgebonden veranderingen in het menselijke immuunsysteem en in onze gedragspatronen.

Het griepvirus lijkt beter te overleven bij koud, droog weer met verminderd ultraviolet licht. Bovendien leiden de kortere winterdagen voor velen tot verlaagde niveaus van vitamine D en melatonine. Dat kan de prestatie van ons immuunsysteem beïnvloeden. Tot slot brengen we in de winter meer tijd binnenshuis door met andere mensen. We bevinden ons dichter bij anderen, waardoor het risico vergroot dat het virus zich verspreidt.

Vergelijking met andere coronavirussen

Hoe zouden deze factoren de overdracht van het coronavirus dan beïnvloeden? Het is niet duidelijk welk effect temperatuur en vochtigheid hebben op het coronavirus zelf, en ook niet op de overdracht ervan. Sommige andere coronavirussen zijn seizoensgebonden en veroorzaken verkoudheid in de wintermaanden.

De SARS-epidemie in 2002-2003 begon ook in de winter op het noordelijk halfrond en eindigde in juli 2003, met een kleine opleving in de daaropvolgende winter. De SARS-gevallen bereikten hun hoogtepunt in de warmere maand mei, en dat de epidemie uitdoofde in juli zegt wellicht meer iets over hoeveel tijd nodig was om het virus in te dammen dan over een link tussen temperatuur en virusoverdracht. Bovendien wordt het gerelateerde MERS-coronavirus voornamelijk overgedragen in warme landen.

Het verleden suggereert dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt.

Om nog even terug te keren naar de vergelijking met de griep: de pandemie van het griepvirus 2009-2010 begon in het voorjaar, nam vervolgens in kracht toe in het voorjaar en in de zomer, en bereikte een piek in de daaropvolgende winter. Dat suggereert dat bij een pandemie het grote aantal gevallen wereldwijd ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt. Het is dan sterker dan de seizoensvariaties die bij kleinere epidemieën zouden optreden. Op 11 maart kondigde de WHO aan dat COVID-19 de pandemiefase heeft bereikt.

Het naderende warmere weer kan de virale overdracht op het noordelijk halfrond verminderen (al verhoogt het mogelijk de overdracht in de komende winter op het zuidelijk halfrond). Maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat het weer zelf een einde maakt aan deze groeiende pandemie.Hier vind je een overzicht van het huidig aantal besmettingen van het coronavirus wereldwijd.

Bron: Eos Wetenschap: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/stopt-warmer-weer-de-verspreiding-van-het-coronavirus

 

 

Specialisten en autoriteiten uit Spanje beweren dat vijf maal per dag eten het meest gezond is.

Heel wat Spanjaarden houden zich daaraan wanneer mogelijk.

Elk die in Spanje woont en vaak komt weet dat men in het zuiden een heel ander levensritme heeft welke zich ook uit in de dagindeling en maaltijd momenten.

Wat het eten betreft hebben de meeste Spanjaarden een vrij strak schema waarbij men zich probeert te houden aan het gezonde idee van vijf keer per dag te eten.

We hebben volgende eetschema's in Spanje.

1. het ontbijt (desayuno)

2. de ochtendsnack (almuerzo)

3. de lunch of middagmaaltijd (comida)

4. de middagsnack (merienda)

5. de avondmaaltijd/diner (cena).

Officieel heeft het Spaanse volkslied La Marcha Real heeft geen tekst. Dit is dan ook precies de reden waarom je Spanjaarden nooit ziet meezingen met hun volkslied.

 

 

 

Vroeger was Spanje de bezitter van de meest zuidelijk gelegen gletsjer in Europa, de "Corral de la Valeta" in de Sierra Nevada. Helaas verdween deze gletsjer in 1913 en sindsdien zijn er geen meer in de Sierra Nevada.

 

 

Ben je met vakantie in Spanje, breng dan een bezoek aan één van de 44 Spaanse bezienswaardigheden die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Enkele bekende toeristische plaatsen:

De werken van Antoni Gaudí in Barcelona.
De palmentuin van Elx, vlak bij Alicante.
Het historische centrum en de kathedraal van Córdoba.
Het Alhambra in Granada.

 

INE, het Spaanse Bureau voor de Statistiek, heeft de officiële cijfers bekend gemaakt van het aantal 

buitenlandse toeristen in 2019 naar Spanje zijn gekomen. 
De minister van Handel en Toerisme maakte tijdens de toerismebeurs « FITUR » in Madrid bekend dat het 

aantal internationale toeristen tegen de 84.000.000 zou liggen. Het werd uiteindelijk 83.700.000 welke een nieuw record is ​en tevens 1,1% meer dan in 2018.

In National Geographic is door Asher & Lyric, adviseurs in reizen over hele wereld, een ranglijst opgesteld van landen waarin vrouwen veilig alleen kunnen reizen.
Spanje scoort als veiligste land waar je als vrouw alleen op vakantie kunt gaan. De overheerlijke keuken, het warme klimaat en het culture erfgoed van Spanje zorgen ervoor dat er iedere dag duizenden toeristen Spanje bezoeken.

Volgens de adviseurs Asher & Lyric zorgt ook de veiligheid op straat ervoor dat Spanje de ideale bestemming is voor vrouwen die alleen op vakantie besluiten te gaan. 

Spanje staat onder andere bekend om haar zon, de zee, de strand, tapas en stierenvechten.

Toch heeft Spanje heel wat meer te bieden.

Wist je dat er een plant groeit die de drakenbloedboom heet?

En wist je dat je er de oudste grottekeningen ter wereld kunt vinden?

 

 

Spanje behoorde tijdens het bewind van Franco tot de minst ontwikkelde en armste landen van Europa. In 1975, na zijn dood  veranderde dit heel snel. Spanje maakte een enorme inhaalslag en is tegenwoordig één van de meest sociale en progressieve landen waar heel wat aandacht gaat  naar de gelijke behandeling van vrouwen en mannen.
 

 

De hoogst gemeten temperatuur op 25 december 2019 in Spanje bedroeg 28,7 graden!

Grote delen van Spanje hebben in de Kerstmis van 2019 te maken gehad met hoge temperaturen die niets met een winter te maken hebben. De witte Kerst in Spanje (behalve in de wintersportgebieden) was ver te zoeken met maximumtemperaturen die stegen tot 28,7 graden op de eerste Kerstdag van 2019.

De hoogst gemeten temperatuur op woensdag 25 december was 28,7 graden in Tenerife en 27,5 graden in Motril, aan de Costa Tropical, net boven de Costa Del Sol (gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet)

 

Kerst

Al weken voor het kerstfeest kun je in de Spaanse straten fraaie kerstverlichting verwachten.
Dit bereikt een hoogtepunt in het laatste weekend voor kerst, wanneer straten en etalages prachtig versierd zijn met kerstlampjes en belenes (kerststallen), terwijl overal villancicos (kerstliedjes) klinken.
Op veel Spaanse pleinen staan levensgrote kerststallen opgesteld waar het kerstverhaal wordt nagespeeld. Daarnaast zijn kerstmarkten sterk in opkomst in Spanje. 
Madrid spant hierin de kroon met vele markten verspreid over de stad.

In de periode voorafgaand aan het kerstfeest wordt Spanje verder in zijn greep gehouden door de grote kerstloterij. Deze wordt treffend El Gordo (de vette) genoemd vanwege de enorme prijzenpot van ruim 2 miljard euro.
De Spanjaarden hebben extra tijd om hun lotnummer in de gaten te houden, want in tegenstelling tot de Belgen sturen ze geen kerstkaarten naar familieleden of vrienden die ze in de kerstperiode zien.

 

Plaza

Het leven in de Spaanse steden draait rond de pleinen midden in de stad (de plaza).

De plaza in vele Spaanse steden is dan ook een absolute toeristentrekker, een plaats waar je moet geweest zijn tijdens uw stedentrip.

Vroeger vonden er  executies en stierengevechten plaats, nu vind je er evenementen, rommelmarkten en ook vaak verschillende straatartiesten.

In de hele wereld was Spanje het eerste land waar windenergie de grootste bron van elektriciteit is.

Volgens de cijfers, die bekend zijn gemaakt door de bedrijfsorganisatie voor de windenergie, draait van de bijna 16 miljoen Spaanse huishoudens reeds 90 procent op de bijna 60.000 gigawatt uur die de windenergie per jaar levert.

De grootscheepse investeringen in capaciteit voor het opwekken van windenergie die het land tijdens de jaren van economische voorspoed heeft gedaan zijn het resultaat van de Spaanse windenergie.

Spanje staat samen met Duitsland op de eerste plaats in de lijst van de Europese windmolenparken.

 

Tussen 711 en de 11e eeuw waren de Moren heer en meester in grote delen van Spanje.

Dat is nog duidelijk te zien aan de architectuur, vooral in Andalusie.
Via de straat van Gibraltar, in 711, kwamen zij Spanje binnen en verspreidden zich in korte tijd over gaans het land. Zij heersten eeuwenlang over het Iberisch Schiereiland met verschillende overheersers en verschillende volken.

Er waren periodes van relatieve rust, waarbij de christenen, joden en moslims gebroederlijk naast elkaar leefden en periodes van hevige veldslagen en oorlogen. In 1492 namen de Katholieke Koningen het Rijk van Granada in, het laatste Moorse bolwerk, en werden de Moriscos (een Moslim bekeerd tot het Christendom) en de Moren verdreven uit Spanje.

Al-Andalus.
Op het hoogtepunt van hun heerschappij zouden de Moren zelfs in Zuid-Frankrijk zijn geweest.

Ze noemden het gebied Al-Andalus , wat in het Arabisch betekent ‘die God zal beschermen’.

In het begin vormde Al-Andalus een provincie van het kalifaat van Damascus. Later werd het zelfstandig en in 912 riep Abd al-Ráhman III zich uit tot kalief van het Kalifaat van Córdoba.

Córdoba werd daarmee hoofdstad van Spanje.
Langzaamaan verplaatste het culturele, artistieke, economische en wetenschappelijke centrum van de wereld van Bagdad in het huidige Irak naar Córdoba. Het kalifaat viel 100 jaar later door interne rivaliteit uiteen in 23 kleine rijken waarvan het Rijk van
Granada uiteindelijk in 1229 overeind bleef.

Het zou tot 1492 het enige islamitische gedeelte in Spanje blijven.

La Alhambra in Granada.

De Moorse overheersing omvatte meerdere heersers en volken en ook verschillende gebieden, ze bestond dus niet uit één lange periode. Dit had eveneens invloed op de bouwstijlen, iets wat nu nog goed terug is te zien. 

La Alhambra (in Granada) is het meesterwerk uit de Moorse architectuur. Het is gebouwd onder de Nasriden ten tijde van het Rijk van Granada en is vanwege de verfijnde architectuur en bijzondere kunstschatten een bijzonder paleis.

La Mezquita (kathedraal) in Córdoba is
een ander hoogtepunt van de islamitische bouwkunst in Spanje, is gebouwd van 756 tot 788 en werd later uitgebreid. Het was de grootste moskee in Europa ten tijde van het Kalifaat van Cordoba en de tweede grootste van de wereld na Mekka . Het had een capaciteit voor 20.000 man. In 1236, na de christelijke overwinning, werd de Mezquita uitgebreid en gedeeltelijk aangepast zodat het als kerk kon dienen. Er werd een kathedraal gebouwd midden in de moskee. De christelijke en islamitische invloeden zijn nog goed terug te vinden.

 

Mudejarstijl.
Er ontstond in de Spaanse architectuur een apart soort stroming: de mudejarstijl. Een bouwstijl die invloeden uit zowel de christelijke als de islamitische architectuur combineerden. De stijl is eveneens terug te vinden in enkele gebouwen in Zuid-Amerika.

 

Sevilla.
Het is niet verwonderlijk dat er in het zuiden veel meer terug te vinden is van de islamitische bouwkunst omdat de Moorse overheersing in het zuiden van Spanje veel langer heeft geduurd dan in het noorden. In Sevilla vind je een groot aantal Moorse bouwwerken: Het Alcázar, een Moors paleis en La Torre de Oro (Gouden toren), La Giralda, de minaret van de kathedraal. De Gouden toren maakte vroeger deel uit van de Moorse stadswallen die de stad beschermden van aanvallen vanaf de Quadalquivir-rivier. In het noorden van Spanje zijn zelfs Moorse bouwwerken bewaard gebleven: een prachtig voorbeeld daarvan is het Aljafería in Zaragoza.

 

Moorse wijken.

In enkele steden  zijn nog hele authentieke Moorse wijken terug te vinden in voornamelijk Andalusië. Albaícin in Granada is een goed voorbeeld hiervan. Je waant je echt terug in de tijd. Het is een waar doolhof van kleine, smalle straatjes met een centraal plein. Dit is alleszins een overblijfsel van de Moren. De markt vond steeds plaats op het centrale plein. De typische huizen in Andalusië met binnenplaats en een enorm dikke muuur zijn ook van Moorse oorsprong en een overblijfsel uit die tijd.

 

Kalifaat van Córdoba.
De architectuur is zeker niet het enige wat de Moren in Spanje hebben achtergelaten, maar wel het meest zichtbare.  De islamitische overheersers waren veelal afkomstig ut de regio van Egypte, Irak en het huidige Syrië, Irak en Egypte. Destijds was dit het centrum van de beschaving en diegenen afkomstig uit die regio waren geïnteresseerd in vrj goed ontwikkeld in de klassieke werken van de oude Grieken. Deze kennis werd meegenomen naar Al-Andalus, en daarmee introduceerden zij de werken van de oude Grieken opnieuw in Spanje en Europa. In de Middeleeuwen was de kennis hiervan was in het Europa van de Middeleeuwen in de vergetelheid geraakt.

 

Wetenschap.
Er werden veel bibliotheken, universiteiten en studiecentra gesticht tijdens het Kalifaat van Cordoba. De Moren waren enorm geïnteresseerd in astrologie, wiskunde en medische wetenschap en bliezen op die manier de wetenschap nieuw leven in. In die tijd zijn veel rekenmaterialen en apparaten om naar de sterren te kijken.

 

Landbouw.
De Moren namen daarnaast veel kennis mee over de landbouw. Ze introduceerden veel nieuwe landbouwtechnieken, mijnbouw en nieuwe gewassen in Spanje. Terrassen tegen een helling waarop ze gewassen verbouwden introduceerden zij ook, iets wat tot die tijd niet gedaan werd. Verder maakten zij gebruik van de bestaande irrigatietechnieken van de Romeinen, ontwikkelden deze verder en breidden ze uit. Vanuit de Sierra Nevada bouwden ze een heel irrigatiesysteem tot aan Córdoba. Ook onderhielden en herstelden zij de oude Romeinse wegen.

SAVIEZ-VOUS QU'EN ESPAGNE…

... en 2021 sera officiellement plus de 47,3 millions d'habitants?

En 2019, un total de 750.480 immigrés (dont des Belges, des Néerlandais et des Français) sont venus en Espagne, soit une augmentation de 14,2% par rapport à 2018.

En 2020, seuls 395554 habitants ont été ajoutés, ce qui porte le total à 47.332.614 en 2021.

 

 

 

...Julio Iglesias était un footballeur professionnel au Real Madrid, où il était dans le but? 

Au cours de sa carrière professionnelle, il a également commencé des études de droit.

Après un accident qui a mis fin à sa carrière de footballeur, il a commencé à écrire des chansons pendant sa rééducation.

Il a également obtenu son diplôme en droit de l'Université Complutense de Madrid.

 

Au 1er janvier 2020, 34238 Belges et 46735 Néerlandais étaient officiellement inscrits au registre de la population selon les données de l'I.N.E. (Instituto Nacional de Estadística), dont 10 123 Belges et 12 457 Néerlandais âgés de 65 ans ou plus.

 

 

"Real Alcázar de Sevilla"

Dans la série télévisée "The Game of Thrones", ce beau monument était un palais paradisiaque tropical où de beaux enregistrements ont été réalisés.

 

En raison des influences mauresques du bâtiment, des nombreux palmiers et des plans d'eau, c'est un plaisir de s'y promener.

 

La "Día Mundial de la Bicicleta" ou "Journée mondiale du cyclisme" chaque année le 3 juin devient de plus en plus populaire en Espagne. Chaque jour, il y a déjà près de 4 millions d'Espagnols qui font du vélo pour le temps libre, pour le sport ou comme dans de nombreuses villes pour se rendre à l'école ou au travail.

Le gouvernement espagnol a transformé de nombreuses anciennes voies ferrées dans toute l'Espagne en sentiers de randonnée à pied et à vélo qui ont reçu le nom de "Vía Verde". Cette "Vía Verde" longue de 50 km offre au cycliste les plus belles vues panoramiques, tunnels, ponts, villages et réservoirs.

 

Dans la province d'Alicante, les randonneurs et les cyclistes peuvent profiter d'une belle piste de marche et de vélo le long de la mer Méditerranée.

Ce parcours de 26 km est situé entre la ville de Campello et la plage de San Juan et est idéal pour tout le monde.

Une fois arrivé à la fin, vous pouvez reprendre le tram jusqu'à votre point de départ.

 

Dans le sud de l'Espagne, la région d'Andalousie, il y a la piste cyclable "TransAndalus" longue de 2000 km, une piste cyclable pour les vététistes qui traverse les huit provinces d'Andalousie et le long des plus beaux espaces naturels de la Sierra Nevada, Doñana et Cabo de Gata.

 

L'Espagne compte 50 provinces (provinces)

situées dans 17 régions autonomes (comunidades autónomas). Chaque province a une capitale où les habitants de cette ville ont un soi-disant nom de résident (gentilicios).

 

Par exemple: Espagne = espagnol / espagnol

et Belgique = belge / belge.

 • Alicante = alicantino / lucentino

 • Almería = almeriense / protusmagnense

 • Barcelone = barcelonés / barcelonense

 • Cádiz = cadicense / cadiceño / caditano / gaditano

 • Castellón = castellonense

 • Córdoba = cordobés / cordobense

 • Gerona = gerundense / gironés / gerundí

 • Granada = granadino / granadés / ganadí /garnatí

 • Balearen = balear / gimnesiense

 • Madrid = madrileño / madrideño / matritense

 • Málaga = malagueño / malagués / malasino

 • Murcia = murciano / murcí

 • Salamanca = salmantino / salmanticense / salamanqués

 • Sevilla =  sevillano / hispalense / hispaleto / hispaliense

 • Tarragona = tarraconense / tarraconista

 • Valencia = valenciano

 • Zaragoza = zaragozano / cesaraugustano / zaragocés

 

 

 

 

Un temps plus chaud empêche-t-il la propagation du coronavirus?

L'idée que le printemps qui approche dans l'hémisphère Nord pourrait contrer la propagation de la maladie découle en grande partie d'une comparaison avec la grippe. À bien des égards, COVID-19 ressemble à la grippe. Les virus se propagent de manière similaire, notamment par les sécrétions des voies respiratoires et des surfaces contaminées, qui provoquent généralement des maladies respiratoires bénignes pouvant évoluer en pneumonie potentiellement mortelle. Mais la transmissibilité et la gravité de COVID-19 l'emportent de loin sur la grippe. Il n'est pas clair si la transmission du COVID-19 est affectée par les fluctuations saisonnières de la température. Avec la grippe, le début du printemps entraîne une baisse importante du nombre de cas. Cette baisse se poursuit jusqu'à l'automne, lorsque la température redescend. On pense que cette saisonnalité de la grippe signifie que le virus est sensible à différents climats. Il serait également sensible aux changements saisonniers du système immunitaire humain et de nos comportements. Le virus de la grippe semble mieux survivre par temps froid et sec avec une lumière ultraviolette réduite. De plus, les journées d'hiver plus courtes entraînent une réduction des niveaux de vitamine D et de mélatonine pour beaucoup. Cela peut affecter les performances de notre système immunitaire. Enfin, en hiver, nous passons plus de temps à l'intérieur avec d'autres personnes. Nous sommes plus proches des autres, augmentant le risque de propagation du virus. Comparaison avec d'autres coronavirus Comment ces facteurs pourraient-ils influencer la transmission du coronavirus? Il n'est pas clair quel effet la température et l'humidité ont sur le coronavirus lui-même, ni sur sa transmission. Certains autres coronavirus sont saisonniers et provoquent des rhumes pendant les mois d'hiver. L'épidémie de SRAS de 2002-2003 a également commencé en hiver dans l'hémisphère Nord et s'est terminée en juillet 2003, avec une légère reprise au cours de l'hiver suivant. Les cas de SRAS ont culminé au cours du mois de mai le plus chaud, et l'épidémie s'éteignant en juillet peut en dire plus sur le temps qu'il a fallu pour contenir le virus que sur un lien entre la température et la transmission du virus. De plus, le coronavirus MERS apparenté est principalement transmis dans les pays chauds. Le passé suggère que le virus pourrait continuer à se propager tout au long de l'été. 

Pour revenir à la comparaison de la grippe, la pandémie de grippe 2009-2010 a commencé au printemps, puis s'est intensifiée au printemps et en été, atteignant un pic l'hiver suivant. Cela suggère qu'en cas de pandémie, le grand nombre de cas dans le monde entraîne la propagation du virus tout au long de l'été. Elle est alors plus forte que les variations saisonnières qui se produiraient dans les petites épidémies. Le 11 mars, l'OMS a annoncé que COVID-19 était entré dans la phase pandémique. Le temps plus chaud qui approche peut réduire la transmission virale dans l'hémisphère Nord (bien qu'il puisse augmenter la transmission dans l'hémisphère Sud au cours de l'hiver à venir). Mais il est très peu probable que le temps lui-même mettra fin à cette pandémie croissante. Vous trouverez ici un aperçu du nombre actuel d'infections du coronavirus dans le monde.

Source: Eos Science: https://www.eoswetensch.eu.eu/health/stopt-warmer-weer-de-verspreiding-van-het-coronavirus

 

 

Les spécialistes et les autorités espagnoles affirment que manger cinq fois par jour est le plus sain.

De nombreux Espagnols s'y tiennent autant que possible.

Tous ceux qui vivent en Espagne et viennent souvent savent que dans le sud, leur rythme de vie est complètement différent, ce qui se reflète également dans les horaires et les repas quotidiens.

En ce qui concerne la nourriture, la plupart des Espagnols ont un horaire assez serré essayant de s'en tenir à l'idée saine de manger cinq fois par jour.

 

Nous avons des horaires de repas en Espagne.

1. petit déjeuner (desayuno)

2. la collation du matin (almuerzo)

3. déjeuner ou déjeuner (comida)

4. la collation de l'après-midi (merienda)

5. le repas du soir / dîner (cena).

 

L'hymne national espagnol La Marcha Real n'a pas de texte officiel. C'est précisément la raison pour laquelle vous ne voyez jamais les Espagnols chanter avec leur hymne national.

 

L'Espagne était propriétaire du glacier le plus au sud d'Europe, le "Corral de la Valeta" dans la Sierra Nevada. Malheureusement ce glacier a disparu en 1913 et depuis lors il n'y en a plus dans la Sierra Nevada.

 

 

 

Si vous êtes en vacances en Espagne, visitez l'un des 44 sites espagnols inscrits sur la liste du patrimoine mondial de l'UNESCO. Quelques lieux touristiques célèbres:

Les œuvres d'Antoni Gaudí à Barcelone.
Le jardin de palmiers d'Elx, près d'Alicante.
Le centre historique et la cathédrale de Cordoue.
L'Alhambra de Grenade.

 

 

INE, le Bureau espagnol de la statistique,

a annoncé les chiffres officiels du nombre des touristes étrangers sont venus en Espagne en 2019.

 

Le ministre du Commerce et du Tourisme a annoncé lors du salon du tourisme «FITUR» à Madrid qu'il le nombre de touristes internationaux serait de près de 84 000 000. Il est finalement devenu 83 700 000, un nouveau record et également 1,1% de plus qu'en 2018.

 

 

Dans National Geographic, Asher & Lyric, des conseillers en voyages du monde entier, a établi un classement des pays dans lesquels les femmes peuvent voyager seules en toute sécurité.

L'Espagne est le pays le plus sûr où, en tant que femme, vous ne pouvez partir qu'en vacances. La délicieuse cuisine, le climat chaud et le patrimoine culturel de l'Espagne garantissent que des milliers de touristes visitent l'Espagne chaque jour.

 

Selon les conseillers Asher & Lyric, la sécurité des rues fait également de l'Espagne la destination idéale pour les femmes qui décident de partir seules en vacances.

 

 

 

L'Espagne est connue pour son soleil, la mer, la plage, les tapas et les corridas.

Pourtant, l'Espagne a bien plus à offrir.

Saviez-vous qu'une plante pousse, appelée l'arbre du sang de dragon?

Et saviez-vous que vous pouvez trouver les plus anciens dessins rupestres du monde?

 

 

L'Espagne était l'un des pays les moins développés et les plus pauvres d'Europe sous le règne de Franco.

En 1975, après sa mort, cela a changé très rapidement. L'Espagne a fait un énorme rattrapage et est aujourd'hui l'un des pays les plus sociaux et les plus progressistes où une grande attention est accordée à l'égalité de traitement entre les femmes et les hommes.

 

 

La température la plus élevée mesurée le 25 décembre 2019 en Espagne était de 28,7 degrés!

De grandes parties de l'Espagne ont dû faire face à des températures élevées pendant Noël 2019 qui n'ont rien à voir avec un hiver. Le Noël blanc en Espagne (sauf dans les zones de sports d'hiver) était difficile à trouver avec des températures maximales qui atteignaient 28,7 degrés le jour de Noël 2019. La température mesurée la plus élevée le mercredi 25 décembre était de 28,7 degrés à Tenerife et de 27,5 degrés à Motril, sur la Costa Tropical, juste au-dessus de la Costa Del Sol (données du service météorologique espagnol Aemet)

 

 

Noël

Vous pouvez vous attendre à de belles lumières de Noël dans les rues espagnoles pendant des semaines avant Noël.

Cela atteint un sommet le dernier week-end avant Noël, lorsque les rues et les vitrines sont joliment décorées avec des lumières de Noël et des belenes (étals de Noël), tandis que les villancicos (chansons de Noël) se font entendre partout.

Dans de nombreuses places espagnoles, des étals de Noël grandeur nature sont installés où l'histoire de Noël est jouée.

De plus, les marchés de Noël sont en hausse en Espagne.

Madrid prend la couronne avec de nombreux marchés à travers la ville. Avant Noël, l'Espagne est encore contrôlée par la grande loterie de Noël.

Cela s'appelle à juste titre El Gordo (la graisse) en raison de l'énorme cagnotte de plus de 2 milliards d'euros.

Les Espagnols ont plus de temps pour garder un œil sur leur numéro de loterie, car contrairement aux Belges, ils n'envoient pas de cartes de Noël aux parents ou amis qu'ils voient pendant la période de Noël.

 

Plaza

La vie dans les villes espagnoles s’articule autour des places situées au centre de la ville (la Plaza).

La place dans de nombreuses villes espagnoles est donc une attraction touristique absolue, un lieu que vous devez avoir été pendant votre séjour en ville.

Dans le passé, des exécutions et des corridas ont eu lieu, vous pouvez maintenant trouver des événements, des marchés aux puces et souvent des artistes de rue différents.

 

L’Espagne a été le premier pays au monde où l’énergie éolienne est la plus grande source d’électricité.

Selon les chiffres annoncés par l'organisation du secteur de l'énergie éolienne, 90% des près de 16 millions de ménages espagnols utilisent déjà les quelque 60 000 gigawattheures que l'énergie éolienne fournit chaque année.

Les investissements à grande échelle dans la capacité de production d'énergie éolienne que le pays a réalisés au cours des années de prospérité économique sont le résultat de l'énergie éolienne espagnole.

L'Espagne et l'Allemagne occupent la première place dans la liste des parcs éoliens européens.

 

 

Entre 711 et le 11ème siècle, les Maures étaient des seigneurs et des maîtres dans de grandes parties de l'Espagne.

Cela est clairement visible dans l'architecture, en particulier en Andalousie. Par le détroit de Gibraltar, en 711, ils sont entrés en Espagne et se sont rapidement répandus dans tout le pays. Ils ont gouverné la péninsule ibérique pendant des siècles avec différents dirigeants et différentes nations.

Il y a eu des périodes de paix relative au cours desquelles chrétiens, juifs et musulmans ont vécu côte à côte et des périodes de batailles et de guerres féroces. En 1492, les rois catholiques s'emparèrent de l'Empire de Grenade, dernière forteresse maure, et les Morisques (musulmans convertis au christianisme) et les Maures furent chassés d'Espagne.

 

Al-Andalus.

Au plus fort de leur règne, les Maures auraient même été dans le sud de la France.

Ils ont appelé la région Al-Andalus, qui signifie en arabe "qui protégera Dieu".

Au début, Al-Andalus formait une province du califat de Damas.

Plus tard, il devint indépendant et, en 912, Abd al-Rahman III se proclama calife du califat de Córdoba. Córdoba est ainsi devenue la capitale de l'Espagne. Lentement, le centre culturel, artistique, économique et scientifique du monde s'est déplacé de Bagdad, dans l'Irak actuel, à Córdoba.

Le califat s'est effondré cent ans plus tard à cause de la rivalité interne de 23 petits empires, dont l'empire de Granada a finalement survécu en 1229.

Il resterait la seule partie musulmane en Espagne jusqu'en 1492.

La Alhambra à Grenade.

La domination maure incluait plusieurs dirigeants et peuples, ainsi que différentes régions. Elle ne consistait donc pas en une longue période. Cela a également eu un effet sur les styles de construction, ce qui est encore clairement visible. L'Alhambra (à Grenade) est le chef-d'œuvre de l'architecture mauresque. Construit sous les Nasrids à l'époque de l'Empire de Grenade, il s'agit d'un palais unique en raison de son architecture raffinée et de ses trésors d'art exceptionnels.

 

La Mezquita (cathédrale) est à Cordoba un autre sommet de l'architecture islamique en Espagne, a été construit de 756 à 788 et a ensuite été étendu. C'était la plus grande mosquée d'Europe à l'époque du califat de Cordoba et la deuxième du monde après la Mecque. Il avait une capacité de 20 000 personnes.

En 1236, après la victoire chrétienne, la Mezquita fut agrandie et partiellement ajustée pour pouvoir servir d’église.

Une cathédrale a été construite au milieu de la mosquée. Les influences chrétiennes et islamiques sont toujours clairement reflétées.

 

Style mudéjar.

Un autre type de mouvement est apparu dans l'architecture espagnole: le style mudéjar. Un style architectural qui combine les influences des architectures chrétienne et islamique. Le style peut également être trouvé dans certains bâtiments en Amérique du Sud.

Séville.

Il n’est pas étonnant que l’architecture islamique du Sud ait beaucoup plus à offrir car la domination maure dans le sud de l’Espagne a duré beaucoup plus longtemps que dans le nord. À Séville, vous trouverez un grand nombre de bâtiments maures: l'Alcázar, un palais maure et la Torre de Oro (tour dorée), La Giralda, le minaret de la cathédrale. La tour dorée faisait autrefois partie des remparts maures qui protégeaient la ville des attaques de la rivière Quadalquivir. Dans le nord de l'Espagne, même les bâtiments mauresques ont été préservés: l'Aljafería de Saragosse en est un exemple merveilleux.

Quartiers maures.

Dans quelques villes, vous pouvez encore trouver des quartiers maures très authentiques, principalement en Andalousie. Albaicin à Grenade en est un bon exemple. Vous pensez vraiment que vous êtes de retour dans le temps. C'est un véritable labyrinthe de petites rues étroites avec une place centrale. C'est certainement un vestige des Maures. Le marché a toujours eu lieu sur la place centrale. Les maisons typiques de l'Andalousie avec une cour et un énorme mur épais sont également d'origine mauresque et un vestige de cette époque.

 

Califat de Cordoba.

L’architecture n’est certainement pas la seule chose que les Maures ont laissée en Espagne, mais c’est la plus visible. Les dirigeants musulmans venaient principalement de la région de l'Égypte, de l'Irak et de la Syrie, de l'Irak et de l'Égypte actuels. À l’époque, c’était le centre de la civilisation et ceux de cette région s’intéressaient au bien développé dans les œuvres classiques des Grecs anciens. Cette connaissance a été emmené à Al-Andalus et, avec lui, il a de nouveau présenté les œuvres des anciens Grecs en Espagne et en Europe. Au Moyen Âge, la connaissance de ce phénomène était tombée dans l'oubli de l'Europe du Moyen Âge.

 

Science.

De nombreuses bibliothèques, universités et centres d’études ont été fondés au cours du califat de Cordoue. Les Maures s'intéressaient énormément à l'astrologie, aux mathématiques et aux sciences médicales et donnaient ainsi un nouveau souffle à la science. A cette époque, de nombreux matériaux et appareils de calcul étaient utilisés pour regarder les étoiles.

 

L'agriculture.

Les Maures ont également apporté beaucoup de connaissances sur l'agriculture. Ils ont introduit de nombreuses nouvelles techniques agricoles, minières et de nouvelles cultures en Espagne. Ils ont également introduit des terrasses sur une pente sur laquelle ils cultivaient des cultures, ce qui n’avait été fait jusqu’à présent. Ils ont également utilisé les techniques d'irrigation existantes des Romains, les ont développés et développés. Ils ont construit un système d'irrigation complet de la Sierra Nevada à Córdoba. Ils ont également entretenu et restauré les anciennes voies romaines.

WIST JE DAT IN SPANJE....

Spanje is in Europa het meest bergachtige land, na Zwitserland. De gemiddelde hoogte bedraagt 660 meter boven de zeespiegel en een kwart van het land ligt boven de duizend meter.

Bijna heel Europa lag tijdens de laatste ijstijd bedekt onder gletsjers waardoor een groot aantal plantensoorten verdwenen, behalve Spanje welke grotendeels ijsvrij bleef. Planten konden in Spanje die koude periode overleven waardoor er nu zo'n 8.000 plantensoorten bestaan waarvan 2.000 enkel in Spanje voorkomen, terwijl Europa in zijn geheel er maar 9.000 kent.

 

 

Andalusië heeft tussen juni en september 2019 meer dan 26 miljoen overnachtingen geregistreerd.

Dit is de beste zomer op het gebied van toerisme welke Andalusië ooit heeft gekend, terwijl de cijfers in de rest van Spanje zijn gedaald.

Volgens het regionale Ministerie van Toerisme vertoonden de cijfers in de regio van Zuid-Spaanse de grootste groei in aantal overanchtingen na Madrid. ‘

 

"Andalusië heeft zijn beste zomer gehad ooit na het ontvangen van 8,4 miljoen reizigers met 26,2 miljoen overnachtingen in de periode van juni tot september 2019".

Dit was te lezen was in een verklaring van de Junta.

 

MADRID: De cijfers van Frontur die door het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) worden gepubliceerd tonen opnieuw aan dat meer buitenlanders op vakantie zijn gekomen in Spanje het eerste kwartaal van 2019.

Er kwamen maar liefst 14,2 miljoen buitenlandse vakantiegangers naar Spanje wat een stijging van 3,7% inhoudt ten opzichte van die periode in 2018.

Gedurende de eerste drie maanden van 2019 zijn er 14.222.812 (+3,7%) buitenlandse vakantiegangers naar Spanje gekomen.

Daarvan kwamen er bijna 2,8 miljoen (-1,6%) uit Groot Brittannië, 1,9 miljoen (+0,9%) uit Duitsland en 1,7 miljoen (+0,3%) uit Frankrijk.

Wat betreft de Nederlanders is het aantal toeristen tot nu toe dit jaar met -3,1% gedaald tot een totaal van 542.913 vakantiegangers.

Het aantal Belgische toeristen is echter gestegen met +2,9% tot een totaal van 423.133 vakantiegangers in die periode.

Spanje verwelkomde in 2018 een recordaantal van 82,6 miljoen internationale toeristen wat een toename is van 0,9% op jaarbasis.

Deze toeristen gaven gezamenlijk ongeveer 90 miljard euro uit.

Dat cijfer ligt 3,1% hoger dan in 2017.

Daarmee is Spanje niet alleen in Europa, maar ook in de wereld één van de drukst bezochte landen ter wereld.

Dit komt niet enkel door de cultuur, gastronomie en de mooie stranden, maar ook door het aangename klimaat en de zon.

Ook een belangrijk gegeven is dat er de voorbije tien jaar meer dan 24.000 Belgen hun krabbel hebben gezet onder een koopovereenkomst in Spanje, waarvan meer dan 4000 in 2018.

De Belgen zijn in Spanje nummer één als het op nieuwbouw aankomt.

De typische, rustieke Spaanse huizen vallen minder in de smaak bij de Belgen.

Ze hebben hun tweede verblijf het liefst modern en strak, met grote ramen en veel lichtinval.

 

 

Spanje heeft zijn naam te danken aan de Feniciërs.

Zij noemden het Iberische Schiereiland "Hispania".

Deze naam betekent waarschijnlijk

“Het Land van de konijnen”.

(Het Minoïsche Kreta raakte in verval. Nadien werden de Feniciërs de belangrijkste zeevaarders en handelaars van de Middellandse Zee tussen 1500 en 400 voor Chr. en stichtten ze overal koloniën)

 

 

Overstromingen Costa Blanca 13 sept 2019

De "Gota Fria" (Dana) is een weersverschijnsel.

De Middellandse Zee en Spanje, vooral de oostkust en de Balearen, krijgen ongeveer jaarlijks à tweejaarlijks te maken met dit verschijnsel, dat vertaald "koude druppel" betekent. De term "Gota Fria" komt van de vertaling van het Duitse woord "Kaltlufttropfen", waarvan de vertaling bij benadering "vallende koude lucht" is. Het verschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fria is van korte duur.

De oorzaak is kort gezegd: het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandsezeelucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantischeoceaanlucht vanuit het westen.

Drie ernstige Gota frias waren:

 

Alcoy op 29 en 30 september 1986. Er viel in totaal 700 mm regen, waardoor de rivier Serpis buiten haar oevers trad, bruggen werden weggeslagen en delen van de stad overstroomd raakten.
 

Alicante op 30 september 1997. Er viel binnen enkele uren 267 mm regen, waardoor de lager gelegen stadsdelen overstroomden en vier mensen om het leven kwamen.
 

Alicante (Costa Blanca), Murcia (Costa Calida) op 12 en 13 september 2019De storm door koude druppel die het zuidoosten heeft geschud, was verzwakt op weg naar het schiereiland, hoewel het risico van lokaal zware regenval in grote gebieden bleef. De Dana liet in zijn kielzog een saldo van zes doden en aanzienlijke schade aan de infrastructuur en huizen van grote gebieden van Alicante en Murcia achter. De laatste van de slachtoffers was een 41-jarige man die dood werd gevonden in Orihuela (Alicante). Het lichaam van een andere 58-jarige man werd ook op vrijdag in de buurt van dat gebied gevonden. Ten minste 3500 mensen werden geëvacueerd vanwege de overstromingen, die aanzienlijke materiële schade hebben achtergelaten. Een totaal van 1.171 militairen uitgerust met 325 middelen (helikopters, drones, landvoertuigen, technische machines of schepen) namen deel aan het apparaat dat door het ministerie van Defensie werd gelanceerd. 

 

 

Mañana…
Het betekent letterlijk morgen en wordt nog steeds veel gezegd maar gelukkig steeds minder.

Het verplaatsen van het regelen van zaken of het oplossen van problemen is wel degelijk Spaans goed wat weliswaar charmant kan overkomen, maar woont u éénmaal in Spanje dan kan dat ook heel vervelend worden.

Het genieten van alle momenten per dag en het relaxte leven staat echter bovenaan de lijst bij de meeste Spanjaarden.

Gaat u maar eens op een terrasje op een stadsplein zitten rond 20.00 uur.

Het is er net een drukte van belang. Soms lijkt het er op dat dit belangrijker is dan bijvoorbeeld het af krijgen van iets of werken… en dat kan dan weer erg vervelend zijn...

 

Gastronomie
Al het moois en beste van Spanje gaat door de maag.

Dat is wat men in Spanje zegt.

Vraag even een Spanjaard hoe zijn vakantie of reis was en men heeft het bijna steeds als eerste over restaurants en het eten.

Van de tien beste restaurants in Europa zijn er vier in Spanje te vinden.

Zelfs het aantal restaurants met één of meerdere Michelin sterren is vrij hoog.

Daarnaast zijn er heel wat goede restaurants in heel Spanje te vinden waarbij elke autonome deelstaat haar eigen specialiteiten heeft.

Houdt u nu van de typische Tapas, Paella, Pintxos of visgerechten, in Spanje vind je het allemaal.

Wonen in Spanje zou minder goed kunnen zijn om uw gewicht op peil te houden.

Wat betreft drank staat Spanje bovenaan als beste.

Denk maar aan alle soorten en merken van uitstekende wijnen en cava’s.

 

 

 

 

Madrid komt van het Arabische woord “Magerit” wat de plaats van vele stromen betekent. 

De poort van de zon (Puerto Del Sol) in Madrid is in Spanje het geografische middelpunt.

Dit is de plaats waar de Spanjaarden op 31 december, net als de Amerikanen op Times Square in New York, aftellen naar het nieuwe jaar.

Door om 12 uur per klokslag een druif te eten luiden het nieuwe jaar in.

Die traditie is geintroduceerd door wijnbouwers die een manier zochten om van overtollige druiven af te komen.
 

Spanje heeft een kustlijn van 4964 kilometer.

Keuze genoeg aan stranden dus.
 

Spanje heeft vier officiële talen: Castiliaans (Spaans), Catalaans, Galicisch en Baskisch.
 

Vier eeuwen lang (tussen 711 en de 11e eeuw) waren de Moren heer en meester in grote delen van Spanje.

Dat is nog heel duidelijk te zien aan de architectuur, vooral in Zuid Spanje, Andalusie.

 

Wist je dat veel Spaanse plaatsnamen waaronder de steden die met 'al' beginnen zoals Alicante, Almeria en Alcala de Henares, komen uit het Arabisch?

Vierduizend Spaanse woorden kunnen herleid worden tot het Arabisch. 
We zouden het bijna vergeten, maar tot 1975 was Spanje nog een dictatuur onder generaal Franco, en dit is niet zo lang geleden.

Voor vrouwen in het bijzonder was het in die periode geen pretje, wat nadien net omgekeerd is geworden.
Voor Franco was het hun taak enkel om kinderen te baren.

Zij mochten geen bankrekening openen, niet werken, geen juridische handelingen verrichten en geen eigen bedrijf beginnen.

Tijdens het bewind van Franco behoorde Spanje tot één van de minst ontwikkelde en armste  landen van Europa. In 1975, na zijn dood, veranderde dit snel.

Spanje maakte een enorme inhaalslag en is tegenwoordig één van de meest progressieve en sociale landen waar veel aandacht is voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
Spanje staat ook bekend om de vele ontdekkingsreizigers. De Spaanse ontdekkingsreiziger, Juan Rodriguez Cabrillo (1499-1543), was de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Californië.

Op die plaats, in San Diego, is nu het Cabrillo National Monument gevestigd.
Tijdens de laatste ijstijd lag bijna gans Europa bedekt onder gletsjers waardoor een groot aantal plantensoorten verdwenen.

Spanje daarentegen bleef grotendeels ijsvrij. Planten konden daar wel overleven in die koude periode. Hierdoor telt Spanje ongeveer 8.000 plantensoorten waaronder 2.000 die enkel in Spanje voorkomen, terwijl Europa in zijn geheel er maar 9.000 telt.
Spanje, een Iberisch schiereiland, is het enige stukje Europa waar apen in het wild voorkomen.

Er is een groep berber-apen die leeft op de smalle landtong Gibraltar dat weliswaar officieel niet tot Spanje, maar tot Groot-Brittannie behoort, maar uiteraard bezocht wordt door toeristen die naar Spanje op vakantie gaan.

De oudste grotschildering ter wereld werd gevonden in Spanje, namelijk in de Al Castillo grot in het noorden van het land.

Deze tekeningen zijn meer dan 40.000 jaar oud.
Het Romeinse aquaduct in Segovia werd gebouwd in de eerste eeuw van onze  jaartelling en voorziet de stad nog altijd van water.
De Basken stonden steeds bekend als dappere strijders terwijl de Romeinen er nooit in geslaagd zijn hen volledig te onderwerpen.

Bij alle andere volkeren in Spanje is dit wel gelukt.
 

Wist je dat er in Spanje meer dan vijf miljoen bomen groeien?

 

Spanje en zon horen voor bijna ieders gevoel bij elkaar, maar dat beeld klopt in de zomer niet helemaal.

In steden als Zaragoza en Valladolid regent het inderdaad erg weinig of niet, maar het klimaat in Galicië in het noorden kenmerkt zich door overvloedige regenval en niet al te hoge temperaturen.

Dit nadeel heeft ook een voordeel: het is er veel groener dan in de rest van Spanje.
Spanje behoort tot die landen met laagste bevolkingsdichtheid in Europa.

Er wonen zo'n 82 mensen per vierkante kilometer.

Als vergelijking: in België zijn dat er 349 en in Nederland 495.
Spanje is na Zwitserland het meest bergachtige land van Europa.

Een kwart van het land ligt boven de duizend meter en de gemiddelde hoogte bedraagt ongeveer 660 meter boven de zeespiegel.

Vroeger was Spanje de bezitter van de meest zuidelijk gelegen gletsjer in Europa: de Corral de la Valeta in de Sierra Nevada. Maar deze gletsjer is in 1913 verdwenen en sindsdien zijn er daar geen gletsjers meer te vinden, in de Sierra Nevada.
In Spanje mag een bar zich niet een echte bar noemen als de vloer niet vuil is.

Bij de Spanjaarden is het niet ongewoonlijk van alles op de grond te gooien tijdens een avondje uit.

Een vloer die vuil is betekent daarom meestal een goede bar.
Het leven in de Spaanse steden draait rond de plaza, een plein in het midden van de stad.

Vroeger waren er heel wat stierengevechten en executies, maar nu popconcerten en rommelmarkten. 

 

 

 

 

MÁLAGA – Het bekende en beroemde Feria van de stad Málaga vindt in 2019 plaats tussen 15 en 24 augustus.

De "Feria de Málaga" is 1 van de bekendste en drukbezochtste stadsfeesten van zuid Spanje.

Het zijn verschillende dagen vol muziek, kleuren, Flamenco en cultuur waarbij het feest vrijdag 16 augustus om middernacht geopend wordt door de zangeres van de band Chambao afkomstig uit Málaga.

De Feria de Málaga begon  woensdag 14 augustus om 23.50 uur door de officiële opening van de burgemeester van de stad en de actrice Adelfa Calvo komende uit Málaga.

Om middernacht was er een groots Piromusical, ofwel een vuurwerkspektakel met muziek met nadien een concert van Huecco.
Na de opening op woensdag 14 augustus 2019 zal Málaga gedurende een week tot en met 24 augustus in het teken staan van festiviteiten, dansen, drinken, eten, muziek en cultuur.

Wist je dat in Spanje...

 

In de Middellandse Zee en in de Atlantische Oceaan worden met regelmaat dichtbij de kust dolfijnen gezien die vanaf het land te bekijken zijn.

Er zijn dolfijnen voor de kust van Catalonië te bespeuren, dichtbij  de Balearen eilanden, in zee aan de provinvcie van Valencia, in Murcia en Andalusië, langs de kust van de Atlantische Oceaan in Galicië, Cantabrië of Baskenland en bij de Canarische Eilanden.

De meeste dolfijnen zijn gedurende de lente en het begin van de zomer te zien, net voordat de dolfijnen naar ander water vertrekken.

Tarifa en Gibraltar.

In het zuiden bij de gemeente Tarifa in Cádiz en rondom Gibraltar komen vrij vaak dolfijnen voor dichtbij de kust. Het is één van de “dolfijn-wegen” waar dolfijnen voorbij komen wanneer ze trekken naar andere wateren, vanuit de Middellandse Zee via de ‘Mar de Alboran’ richting de Atlantische Oceaan. Naast de zeven verschillende soorten dolfijnen komen hier ook veel potvissen en walvissen voor.

 

Wat betreft het BBP staat Spanje volgens de 2018 gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op de zesde plaats van de 40 landen binnen Europa.

Duitsland staat op de eerste plaats gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (2), Frankrijk (3), Italië (4), Rusland (5), Spanje (6), Nederland (7), Zwitserland (8), Polen (9), Zweden (10) en België (11).

 

Er zijn heel wat gefortuneerde inwoners in Spanje.

Volgens recente gegevens van de Spaanse belastingdienst heeft 67,7% van de Spanjaarden een vermogen tussen de 300.000 euro en 1,5 miljoen euro. Hierbij gaat het over het ganse bezit, inclusief de woning, van de belastingbetalers.

De tweede grote groep zijn de belastingbetalers die in 2015 een vermogen tussen de 1,5 en 6 miljoen euro hebben opgegeven, 50.738 personen volgens de Agencia Tributaria.

 

Er zijn daarnaast 5.931 belastingbetalers in Spanje met een vermogen tussen 6 en 30 miljoen euro, gevolgd door 549 superrijken met een vermogen van meer dan 30 miljoen euro.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat bijna 28% van de Spaanse inwoners op de grens van armoede leven.

De gegevens van het jaar 2016 tonen dat het gemiddelde inkomen per Spaans gezin met 2,4% steeg naar 26.730 euro maar dat er tevens 2,8% van de Spaanse bevolking minder dan 10.708 euro per jaar verdiend.

 

Europese instellingen verklaren dat het verschil tussen arm en gefortuneerd in Spanje het hoogste is van gans Europa.

Dat wil zeggen dat 20% van de rijkste inwoners goed is voor zeven maal meer welzijn dan 20% van de arme inwoners en als men kijkt naar 10% van de meer gefortuneerden is dat zelfs veertien keer meer dan 10% van de armen.

 

De beste gazpacho en salmorejo in Spanje kun je bij sommige supermarkten kopen.

MADRID – De Spaanse Het OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) heeft een vergelijkingsonderzoek gehouden onder de verschillende types en merken salmarejos en gazpachos die te koop zijn in de Spaanse winkels en supermarkten. 

Daarbij is gekeken naar de prijzen van het product, de kwaliteit en de ingrediënten. 

Bij de populaire gazpachos winnen de "El Corte Inglés", de "LIDL" en de Mercadona het van de grote merken.

 

Nu het warm is in Spanje is een koude gezonde vitaminerijke soep heel aangenaam.

In Spanje heeft men daarvoor de traditionele gazpacho en salmorejo.

 

Met temperaturen rond de 35 graden kan een koude kom of glas van deze verfrissende dranken of soepen de nodige vitaminen geven om er terug even afgekoeld tegenaan te kunnen.

 

Volgens CBS (het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek) is Spanje het meest voordelige bij het doen van boodschappen vergeleken met Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk. 
 

 

Woningtypes in Spanje

Door internationale taal invloeden is het minder duidelijk wat er wordt bedoeld als men het over een bepaald woningtype heeft. 
Sommige benamingen spreken voor zich.
Hieronder vind je de uitleg van de woningen met de benamingen zoals die in Spanje worden gebruikt.

 

Appartement
Dit is een wooneenheid binnen een groter complex.

Het appartementsrecht welke hieraan is verbonden geeft het recht op het exclusieve gebruik van de in het eigendomsbewijs (escritura) omschreven woning. Daarbuiten kan de eigenaar gebruik maken van de gezamenlijke voorzieningen binnen het complex zoals bijvoorbeeld trppen, liften, tuinen, zwembaden, enz...

Vaak beschikt het appartement over een terras of een balkon. Als het appartement op de gelijkvloerse verdieping is  gelegen bestaat er de mogelijkheid dat er een tuin aan verbonden is welke net zoals de woning zelf exclusief door de eigenaar van het betreffende appartement gebruikt kan worden.

 

Bungalow
Dit is een vrijstaande of geschakelde woning bestaande uit één woonlaag met eventueel een dakterras. 
Bungalows kunnen worden gebouwd met een platdak alsook een pannendak. 
Een combinatie is mogelijk waarbij de voorwaarde is dat alle vertrekken op de begane grond zijn en dat er met utzondering van het dakterras, geen trappen aanwezig zijn. 
De meeste bungalows beschikken over een privé tuin.

Cortijo
Dit is een woonhuis welke meestal is gebouwd op een groot perceel. 
Daar de meeste cortijo’s vroeger als boerderij dienst hebben gedaan beschikken zij heel vaak over veel extra ruimte. 
Meestal zijn de voormalige stallen omgebouwd tot woonruimtes waardoor men meerdere woonkamers of volledige appartementen in een cortijo kan aantreffen.
Door de enorme ruimtes die cortijo’s vaak te bieden hebben zijn deze woningen ook heel geschikt om extra slaapkamers te voorzien waardoor er een "Bed & Breakfast" in gevestigd kan worden. 
Men verward vaak een cortijo met een finca.

 

Finca
Velen denken bij een finca aan een landhuis of boerderijwoning gelegen op een groot perceel waarbij de buren op een grote afstand wonen wardoor privacy gegarandeerd is. 
Die beschrijving heeft slechts voor een klein gedeelte betrekking op een finca. 
Een Spaanse finca is een klein of groot grondstuk welke al dan niet is bebouwd met een opstal in welke vorm dan ook.
Er zijn in Spanje diverse types van fincas. 
In het bestemmingsplan (Plan General de Ordenación Urbana) van de gemeente is er voor elk perceel vastgelegd welk gebruik er voor die bepaalde finca is toegestaan.

 

Duplex en triplex woning.
Een duplex-woning is een geschakeld huis met twee verdiepingen welke intern kunnen worden bereikt. 
Zijn er 3 woonverdiepingen dan spreekt men over een triplex-woning.

Duplex-woningen kunnen gebouwd worden in een rij, geschakeld met andere duplex-woningen, geschakeld met bijvoorbeeld appartementen. 
Ook is het mogelijk dat de duplex-woningen twee-aan-twee geschakeld zijn, vergelijkbaar met een twee-onder-één-kap.
Soms hebben deze duplex-woningen een eigen afgesloten privé garage onder het huis welke eveneens intern via een trap bereikbaar is. 
De meeste duplex-woningen beschikken over een tuin of terras op de begane grond. 
Men spreekt dan bij een duplex-woning over een complete woning geschikt voor permanente bewoning.

Villa of Chalet
Een villa is een vrijstaande woning, gelegen op een afgescheiden perceel welke ook chalet wordt genoemd. 
De grootte van de villa is afhankelijk van het geldende bestemmingsplan ter plaatse welke onder meer aangeeft wat de maximale bebouwingsgraad (het aantal vierkante meter) van het betreffende perceel is.
Eveneens is de maximaal toegestane hoogte van de villa in dit bestemmingsplan vastgelegd.
Als men zich aan de normen van het bestemmingplan houdt is men vrij om bijvoorbeeld zelf een villa te ontwerpen en te laten bouwen.
U kunt uw eigen perceel naar eigen idee ‘aankleden’ met eventueel een zwembad, een garage, een tuin, enz...

 

 

Wist je dat in Spanje de zon heel vaak schijnt

Zelden komt het voor maar soms gebeurt het dat storm en regen in korte tijd voor heel wat problemen kunnen zorgen.

Een ander weerfenomeen waar Spanje soms mee te maken heeft is de wind die erg hard waait. Spanje kent zeven verschillende windcondities zoals de abrego, cierzo, galerna, levante, poniente, terral, tramontana. 

De wind kan vervelend zijn maar   ook voordelig voor het opwekken van energie door de vele windmolens die Spanje rijk is. Spanje is een groot land met verschillende geografische kenmerken welke ervoor zorgen dat de wind niet overal hetzelfde is.

Hieronder een korte beschrijving van de zeven fenomenen of windcondities welke te onderscheiden zijn.

Ábrego
De ábrego is een warme luchtmassa met een relatieve vochtigheid waarbij de wind vaak vergezeld word door regen.
Deze wind waait vaak van het zuidwesten daar deze gevormd wordt boven de Atlantische Oceaan door luchtstromen nabij de Canarische Eilanden en de Azoren. Die windconditie is er  hoofdzakelijk in de lente en de herfst.

Cierzo
De cierzo is een droge wind met betrekkelijk lage temperaturen die voornamelijk voorkomt in de Ebro vallei en afkomstig is uit het noordwesten van het land.

Deze windconditie komt door het drukverschil in het gebied door combinatie van storm boven de Middellandse Zee en een anticycloon in de Golf van Biskaje. De cierzo kan enorme windsnelheden aannemen tot ongeveer 160 kilometer per uur.

Galerna
De galerna wind is 1 van de bekendste van de Cantabrische Zee en de Golf van Biskaje omdat die ineens en heel krachtig kan opkomen en dus zeer gevaarlijk kan zijn voor de vissers op zee. Deze windconditie komt meestal voor in de lente en de herfst en vaak op rustige en zonnige dagen. Deze wind ontstaat door het verschijnen van een koude luchtfront die abrupt door de wind van richting veranderd wordt. Kenmerkelijk is de plotselinge daling van de temperatuur tot wel 10 graden onder het vriespunt. Daarenboven stijgt de luchtvochtigheid tot bijna 100% waarbij tevens windstoten bereikt worden tot wel 100 kilometer per uur.

 

Levante
De levante wind is met de tramontana en de terral de bekendste windconditie in Spanje aangezien deze vaak te merken is aan de Middellandse Zee. De naam levante wordt vaak herhaald in de Spaanse weerberichten waardoor de Spanjaarden en buitenlanders meer bekend zijn met deze windconditie. De levante wind is afkomstig uit het oosten waarbij die vaak wordt gevormd nabij de Balearen eilanden en van invloed is op het centrale deel van de Middellandse Zeekust zoals in de regio's van Valencia, Murcia en Andalusië. De hoogste windsnelheden worden bereikt in de Straat van Gibraltar en Tarifa waar de wind het soms laat regenen in de bergen van de provincie Cádiz, het meest regenachtige gebied van Spanje. Daarnaast kenmerkt de levante wind zich door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad.

 

Poniente
De poniente wind beweegt zich van west naar oost en is afkomstig van de Atlantische Oceaan. Wanneer de luchtstroom toeneemt verliest deze geleidelijk aan vocht en stijgen de temperaturen als gevolg van het föhneffect waardoor de oostkust van Spanje te maken krijgt met een zeer droge en warme wind. De aanwezigheid van de poniente wind gedurende de wintermaanden verhogen de temperaturen waardoor het aangenaam warm blijft.

 

Terral
De terral wind is bekend bij  buitenlanders die in de provincie Málaga wonen omdat deze windconditie daar het meeste voorkomt en soms vrij onaangenaam kan zijn. Deze wind komt voor in de zomermaanden en kan voor enkele ondraaglijke en onaangename warme dagen zorgen. Er wordt vaak verondersteld dat de “El Terral” wind afkomstig is uit Afrika wat niet het geval is.
Deze windconditie wordt in de provincie Málaga gevormd wanneer zonnestraling verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt dan het vasteland welke sneller afkoelt dan de zee. Op zo'n moment ontstaat druk waarbij warme zeelucht stijgt en plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of “El Terral” te voelen is. De “El Terral” wind komt uit het binnenland, meerbepaald het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam Terral van Tierra.

 

Tramontana
Naast de terral, levante en poniente windcondities die het meest bekend zijn is de meest bekende de tramontana. Deze wordt gekenmerkt door een koude, droge en sterke wind die vanuit het noordwesten waait in de Franse regio Languedoc-Roussillon, de Catalaanse regio Girona-Barcelona en op de Balearen eilanden. De tramontana versnelt door het zogeheten Venturi-effect tijdens zijn doorgang tussen de Pyreneeën en het zuiden van het Centraal Massief. Na een periode van minder goed weer komt de tramontana meestal op waarna mooi weer volgt. Windvlagen van 150 km/uur kunnen voorkomen.

 

 

In de buitenlandse pers wordt regelmatig geschreven dat er in Spanje temperaturen gemeten worden van 51, 50 of 49 graden. Is dit wel juist?

Volgens de Aemet, de officiële instantie die zich mag bezighouden met de registratie van temperaturen, klopt dit niet.

De hoogste temperatuur ooit was op 13 juli 2017 in de stad Montoro in Córdoba waar het kwik naar 47,3 graden steeg. Die meting was 100% correct.

 

 

 

Als toeristische bestemming heeft Spanje alles waar de internationale toerist om vraagt.

Of het nu gaat om een luxueus of een eenvoudig verblijf, een bezoek aan een grote stad of kleine dorpjes, een verblijf aan de kust of in de bergen, skiën of genieten van het strand of de natuur…

Spanje biedt de bezoeker alles.

Elke regio van Spanje bezit iets speciaals waar vakantiegangers of buitenlanders die naar Spanje emigreren om daar een nieuw leven te beginnen op afkomen.

 

 

Op 19 juni is het weer tijd voor de "Wereld Tapas Dag". Tapas zijn wereldberoemd! Daarom worden de kleine hapjes uitbundig gevierd met hun eigen internationale feestdag. Tapas eten is een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur. Het is een buitengewoon populaire, culinaire en sociale ervaring. Spanje heeft dan ook het hoogste aantal bars per inwoner in de wereld met 1 bar per elke 175 inwoners. In het grootste deel van deze bars kun je ook tapas eten en meer dan de helft (58%) bieden bij elk drankje gratis tapas aan.

 

 

 

 

MADRID – Geld afhalen bij een bankautomaat die eigendom is van een andere bank dan de eigen bank in Spanje kan tussen de 0,50 en 2,50 euro kosten aan commissie of transactiekosten. 

Als iemand geld afhaalt zal er een melding verschijnen op het beeldscherm met "gratis transactie" of kosten met daarbij het commissiebedrag. Daarbij staat ook dat de bank van de afhaalautomaat dit aan de bank van de geld afhalende klant doorberekent. Het is daarna aan de bank van de geld afhalende klant of zij dat weer doorberekenen aan de klant of niet.

 

JUNI 2019 MADRID – Volgens een onderzoek van Caixabank zijn er 604.067 woningen verkocht in Spanje met een stijging van 11,9%. Volgens de afdeling Servihabitat van de Catalaanse bank is dit het hoogste aantal verkochte woningen sinds het begin van de crisis in 2008. Ook voor 2019 voorspelt men meer verkopen maar zal dat met 4,7% stijgen naar 632.363 te verkopen woningen (compraventa).

De grootste stijging in Spanje vond echter plaats in Andalusië waar de verkopen van woningen stegen met 21,3% naar 91.735. In Murcia steeg dit met 20,5% en 14.956 woningen gevolgd door de Comunidad Valenciana met een stijging van 16% ofwel 74.617 woningen.

Op de Balearen werd slechts een stijging van 1,5% ofwel 18.263 woningen geregistreerd, op de Canarische Eilanden 2,5% met 25.296 woningen terwijl dit in de Comunidad de Madrid 76.600 woningen waren, een stijging van 13,6%.

MEI 2019: ALICANTE – De Europese Commissie heeft deze week de definitieve lijst bekend gemaakt met daarop 3.400 gemeenten in de Europese Unie die via de tweede ronde van het WiFi4EU programma financiering ontvangen om gratis wifi te installeren in openbare plaatsen binnen de gemeente.

In Spanje zijn er dit keer 510 gemeenten die een Europese subsidie ontvangen waarvan er 11 in de provincie Alicante te vinden zijn.

De gemeenten Alcoy, Altea, Beniarbeig, Finestrat, Gata de Gorgos, Los Montesinos, Mutxamel, Onil, Orihuela, San Vicente del Raspeig en Villena zullen binnenkort een voucher ter waarde van 15.000 euro van de Europese Commissie ontvangen om te investeren in een openbaar en gratis wifi netwerk.

 

 

 

2019: MADRID

Terwijl er regelmatig artikelen verschijnen over het stijgende overgewicht in Spanje, dat de Spanjaarden steeds meer fast food eten in plaats van het Middellandse Zee dieet en dat men steeds minder olijfolie gebruikt en dit vervangt voor de ongezonde zonnebloemolie, blijkt dat volgens Bloomberg Spanje het gezondste land ter wereld is geworden.

Spanje heeft Italië van de troon gestoten en de eerste plaats op de lijst van 169 onderzochte landen overgenomen.

Spanje staat als nummer een op de lijst van de Bloomberg Healthiest Country Index 2019 gemaakt door het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

 

"Chantal 28/02/2019 om 1:36"

"Lieve mensen, ‘K ben ‘t levende bewijs dat wonen in Spanje mijn allergie symptomen en kortademigheid hierdoor zo goed als nihil geworden zijn. Bvb. in België; inhalator +-2/d, 1200 dos./jaar zijn 12 inhalators.
Spanje 1 inhalator/1,5 jr. in okt-nov tijdens regenseizoen en 5 weken bloesem bep. Palmen in dezelfde periode!
Avamys (neusspray) 1/d, spanje/niets of uitzonderlijk
Antihistaminicum 1,/d
Spanje/geen
Geen allergie; niezen, tranen, neusloop-verstopping, jeuk ogen en keel, luchtpijp vernauwd geeft hier maar 2 maand last! De overige 10 md. Vrij van symptomen en heb evengoed mijn 2 hondjes. Polutie is hier veel beter, ook de vochtigheidsgraad veel lager!

Zalig, het is letterlijk een verademing en het scheelt massa’s medicatie, doktersbezoeken, beter voor de geldbeugel en je gemoed!

In België krijg je constant complicaties, zoals; asthma, chronisch bronchitis en longontsteking (bij opname zh. extra gevaar v.d. ziekenh.bacterie t.g.v. zwakke immuniteit hierdoor, ook sinusitis t.g.v. teveel slijmaanmaak door irritatie t.g.v. de luchtgesteldheid! Je voelt jezelf letterlijk soms ziekelijk door deze wederkerende problemen!

Dokters verhelpen je probleem symptomatisch! In feite is de juiste leefomgeving de oplossing!

De hese stem door de poeder v.d. inhalator (ook na spoelen) en keelirritatie is verdwenen!

Tuurlijk kan je ook hier allergisch zijn aan dieren en bep. Planten, toch is ‘t een hemelsbreed verschil met de situatie in België! Voel me niet meer ziekelijk, zoveel meer zuurstof en adem, zo enorm vrij en opgelucht, energieker, 1 verkoudheid in okt./jr.
Voor mij is het hier in de omgeving van Denia zaligmakend!
Weet dat je daarvoor al die chemische giftstoffen kunt achterwege laten, waardoor je tenslotte ook de lever en nieren belast, soms een vicieuze cirkel waar je niet meer onderuit kunt.

Bvb: door veelvuldig penicilline gebruik kun je een allergie ontwikkelen tegen de cefalosporines, waardoor shock je in levensgevaar brengt! (Eigen ervaring)

Algemeen zie ik dat de mensen en de kinderen veel minder of niet ziek worden en hierdoor aanwezig blijven op school of werk!
Kortom; mijn medicatie heb ik weggegeven aan Belgen en voel me vast en zeker veel gelukkiger hierdoor! In België was ik een risicopatient.


Groetjes Chantal,

hopelijk heb ik hiermee een bijdrage of meerwaarde kunnen leveren! het gelukkig levende bewijs!"

Wist je dat in Spanje 2018 werd afgesloten met een nieuw record aan buitenlandse toeristen!!!

MADRID – 2018 is afgesloten met 82,8 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje, een 1,1% meer dan in 2017 en een nieuw record.

Ondanks de stijgende concurrentie van andere landen langs de Middellandse Zee zoals Griekenland, Turkije, Tunesië en Egypte heeft Spanje het afgelopen jaar toch weer het oude record aan internationale vakantiegangers van 2017 verbroken en alweer het zesde opeenvolgende jaar wat betreft records.

GEZONDHEIDSZORG IN SPANJE

Dit is een ingewikkeld materie. Best te laten bekijken door uw fiscalist. Iedereen moet zijn situatie laten checken door een fiscalist. Fiscale verblijfplaats is hierbij ook van belang.

Voor veel buitenlanders die in Spanje komen wonen en werken is het Spaanse gezondheidssysteem even wennen.

Voor de niet Spaanssprekenden is het erg lastig om naar een lokaal of regionaal ziekenhuis te gaan en ook de eerste hulp in of nabij de woon/verblijfplaats is vaak heel anders dan in eigen land.

Dat de Spaanse manier anders is wil absoluut niet zeggen dat het Spaanse gezondheidssysteem slechter is dan die in Nederland of België, in tegenstelling, deze is op veel gebieden vaak zelfs beter te noemen.

Daarom even wat meer informatie voor die personen die naar Spanje willen verhuizen zodat men zich kan voorbereiden.

De gezondheidszorg in Spanje is gratis indien men zelf een bijdrage levert aan het systeem.

Als men een bijdrage betaald dan kunnen jij en je familie genieten van “gratis” medische verzorging en dit op dezelfde basis als de Spanjaarden. Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid.

 

Privé verzekering

Wist je dat in Spanje een privé of particuliere verzekeringen in Spanje gemakkelijk te krijgen zijn, zolang men het geld heeft om de polis te betalen? Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden.

 

Buitenlanders

Als immigrant in Spanje heb je recht op gratis medische verzorging als je werkzaam bent voor een bedrijf, werkzaam bent als zelfstandige en dus zelf de bijdrage betaald en gepensioneerd bent en uw pensioen ontvangt vanuit uw geboorteland. Indien je niet opgenomen kan worden in het publieke systeemprobeer dan toch een particuliere verzekering af te sluiten.

Werkwijze: Na de aankomst in Spanje gaat men naar het dichtstbijzijnde kantoor van de sociale verzekering (Seguridad Social) om er uw aansluitingsnummer aan te vragen zodat je in het systeem terecht komt. Iedereen die twee of meer jaren voor zijn sociale zekerheid betaald heeft in een land van de Europese Unie kan in Spanje tot 2 jaar gezondheidszorg krijgen.

Personen die nog werken krijgen in hun land van oorsprong een E106 mee, gepensioneerden krijgen een E121. De E111 voor vakantiegangers is vervangen door de Europese verzekeringskaart.

 

Eerste hulp

Wanneer men een dokter nodig heeft gaat men naar het Centro de Salud in de gemeente of in de woonwijk. Hier werkt men volgens het principe, wie als eerste komt krijgt als eerste de nodige hulp. Hulp van een verpleegster voor dagelijkse injecties is een probleem, je zal elke keer naar de eerste hulp moeten om de injectie te krijgen.

 

Huisarts

Wanneer je woonachtig bent in een stad of dorp en daar ook ingeschreven bent kun je een eigen dokter aangewezen krijgen waar je altijd op afspraak terecht kunt. Deze kunnen vergeleken worden met de huisartsen al komen deze niet bij je thuis op bezoek maar blijven deze in de kliniek. Gebeurt er iets thuis, dan wordt de ambulance gestuurd en wordt je naar het ziekenhuis gebracht.

 

Ziekenhuizen

De verzorging in een ziekenhuis is in het algemeen van een hoge kwaliteit en de kamers zijn meestal kamers met 2 bedden en een badkamer. Dat is overigens bij een particuliere verzekering vaak anders waarbij je meestal recht hebt op een eigen kamer.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen staats- of openbare ziekenhuizen en private ziekenhuizen. Bij de eerste groep komen de patiënten terecht die via de de gezondheidszorg gestuurd worden terwijl bij de tweede groep de patiënten terecht komen die een particuliere verzekering hebben.

 

Familiekwestie

Het ziekenhuis systeem is in Spanje zeer gericht op de familie en men verwacht dat er een vriend of familie aanwezig blijft gedurende de hele opname, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De verpleegsters in het ziekenhuis zijn niet zoals in Nederland en België, zij wassen de patiënt niet, zij kleden hem niet aan en zij geven de patiënten geen voedsel. Dat is de taak van de persoon die bij de patiënt blijft.

Overigens is dat niet altijd zo en wordt het steeds beter. Patiënten worden zo vroeg mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis om ze te laten recupereren onder de hoede van hun familie thuis.

 

Tandarts

Heb je een tandarts nodig dan moet men zich wenden tot het particuliere stelsel en alhoewel zij niet onder de gratis gezondheidszorg vallen is de prijs een stuk lager dan men in België of Nederland gewend is.

In sommige gemeenten heeft men gratis tandartszorg binnen het publieke gezondheidssysteem. Dat is dan wel beperkt tot het trekken van tanden en kiezen en/of vullen van gaatjes. Dat is dus niet bedoeld voor de jaarlijkse controle en andere “duurdere” behandelingen.

 

 

Wist je dat in Spanje...

 

KRAANWATER

Veel mensen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie komen vragen zich altijd af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is JA.

 

Wist je dat in 99,3% van heel Spanje het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater is? Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel wat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is. Mede vanwege het chloor maken ook veel Spanjaarden toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje.

Mensen die in Spanje komen te wonen vragen zich vaak af of het kraanwater te drinken is en volgens de gegevens van het Ministerie van Gezondheid is dat in 99,3% van heel Spanje het geval. In die gebieden waar dat niet het geval is moet dat door middel van borden en informatie duidelijk staan aangegeven. Er zijn echter grote verschillen te vinden in de smaak en bestanddelen van het kraanwater welke weer afhankelijk zijn van waar het water vandaan komt. Volgens het Ministerie van Gezondheid komt 69% van het kraanwater in Spanje uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee.

 

Kraanwater is goedkoop in Spanje

Spanjaarden betalen voor 1 kubieke meter kraanwater 1,65 euro. Per liter kost water een Spanjaard dus 0,00115 euro. Flessenwater kost in Spanje gemiddeld 0,50 euro per liter. Zo verdienen grote multinationals zoals Danone, Nestlé  of Coca Cola flink aan flessenwater. Coca Cola gaf zelfs ooit toe meer te verdienen aan flessenwater dan aan het drankje Coca Cola zelf. Daarnaast moest het bedrijf in 2003 toegeven dat het water van het merk Dassain gewoon kraanwater uit Londen was. Kraanwater in Spanje is veel goedkoper dan in andere Europese landen. In Nederland betaalt men 4,40 euro per kubieke meter kraanwater. In Duitsland is dat 4 euro en in België ruim 6 euro. Bovendien betaalt iedereen in Spanje dezelfde prijs ongeacht hoeveel water men gebruikt. Er gaan regelmatig stemmen op in Spanje om leidingwater duurder te maken om zo ook verspilling tegen te gaan. Een Spanjaard die minutenlang zijn terras schoon spuit met drinkwater is geen uitzondering. Onlangs werd de gemeente Fuengirola (Málaga) op de vingers getikt vanwege het gebruik van leidingwater om de straten 's nachts mee schoon te spuiten. Het extra geld dat binnenkomt door het duurder maken van kraanwater kan dan worden besteed aan de verbeteringen van waterleidingen en opslag. Daar is sinds de jaren tachtig niets meer aan gedaan, waardoor er duizenden liters water op jaarbasis tijdens het transport al verloren gaan. 

 

Chloor 

Een veelgehoorde klacht over Spaans kraanwater is de vieze smaak. Die smaak komt vooral doordat er chloor aan wordt toegevoegd om het te zuiveren. Die smaak kun je reduceren door het water even te laten staan in een glazen kan zodat het verdampt of door het zelf te filteren. De minder lekkere smaak duidt in geen geval op dat het water minder veilig voor de gezondheid zou zijn. Leidingwater wordt honderden keren per maand gecontroleerd, bij flessenwater is dat soms slechts een keer per maand. 

Flessenwater is doorgaans gefilterd kraanwater of bronwater waaraan soms nog mineralen zijn toegevoegd. Volgens het Spaanse ministerie van Gezondheid heeft het Spaanse kraanwater gemiddeld de volgende waarden:

52,79 mg/l calcium; 44,08 mg/l sodium; 17,72 mg/l magnesium, 159,31 mg/l bicarbonaat; 324,82 mg/l droog residu. 

Uit een onderzoek van de krant El Confidencial van 76 merken water uit een fles bleek dat slechts 1 in kwaliteit overeenkwam met water uit de kraan. Water uit een bron in Caudete (Albacete) kwam als meest dicht bij kraanwater uit de test, gevolgd door water van het merk Fonteforte. 

Nadelen flessenwater

Het grootste nadeel van flessenwater is naast de prijs de druk op het milieu dat het oplevert. Niet alleen aan energie die het kost om het water in flessen te doen, de flessen te produceren en transporteren, maar ook in het licht van het afval. Er is 2,7 miljoen ton plastic nodig voor water, er belanden elke seconde 1.500 plastic flessen bij het afval, een liter flessenwater kost 1.000 keer meer dan een liter leidingwater. Daarnaast wordt steeds meer bekend over de chemische stoffen die vrijkomen uit het plastic in het water, bijvoorbeeld als plastic waterflesjes onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. Eenderde van het flessenwater komt gewoon uit de kraan en slechts één op de vier plastic flessen wordt gerecycled. Denk hierbij aan de beelden van de plastic soep op sommige plekken op aarde in de oceanen. 

In Spanje is de gemeente San Sebastián begonnen aan een campagne om het gebruik van kraanwater te stimuleren. De gemeente zelf zet bij vergaderingen karaffen met kraanwater op tafel en er zijn in de stad al zeventig horecagelegenheden die hetzelfde doen. De kwaliteit van het kraanwater is in die gemeente ook uitstekend, zoals verderop in dit artikel blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie OCU. 

 

 

Hardheid water in Spanje

Volgens een artikel in de krant La Vanguardia dat zich baseert op een onderzoek van de Duitse wereldleider op het gebied van filters voor kraanwater Brita is het water uit de regio Madrid het minst hard en bevat ook de laagste hoeveelheden calcium en mineralen. Hoe harder het water, hoe sterker de smaak. Het hardste water komt uit de kraan op de Balearen, Valencia, La Rioja en Castilla La Mancha. Water uit bergrijke gebieden bevat veel mineralen en smaakt daardoor ook sterker.

Water met de beste smaak in Spanje

Uit een onderzoek van de Spaanse consumentenorganisatie OCU blijkt dat het water met de beste smaak uit de kraan in Burgos komt, gevolgd door San Sebastián en Palmas de Gran Canaria. De slechtste smaak heeft het water uit de kraan in Ciudad Real, Palma de Mallorca en Barcelona. 

Zeven Spaanse plaatsen moeten hun water verbeteren

De OCU onderzocht het leidingwater in 62 plaatsen en concludeerde dat de kwaliteit in 19 plaatsen 'excellent' is en in 36 plaatsen 'goed'. Slechts in 7 plaatsen dienen er maatregelen genomen te worden om de kwaliteit van het water te verbeteren. Dat zijn naast Ciudad Real, Palma en Barcelona ook Lebanza (Palencia), Arándiga (Zaragoza), Huelva en Logroño. 

 

 

BOETE-AFHANDELING

 • Verkeersovertredingen zijn ingedeeld in lichte, ernstige en zeer ernstige overtredingen.

 • Directe betaling ter plekke is mogelijk. Als direct of binnen 20 dagen wordt betaald, wordt de boete met 50% verlaagd (geldt niet voor ernstige overtredingen).

 • Als de boete niet ter plekke betaald wordt, kan op het postkantoor, met een bankoverschrijving of online (via dgt.es) betaald worden. Op de bekeuring staat aangegeven hoe dat moet.

 • Tegen de bekeuring kan beroep aangetekend worden. Dit moet binnen 15 dagen.

 

Puntenrijbewijs

 • Spanje kent een strafpuntensysteem maar dit geldt niet voor buitenlanders.

Waarborgsom

 • Als de boete niet direct betaald wordt, moet een waarborgsom betaald worden.

 • Als de waarborgsom ook niet betaald wordt, kan de politie het voertuig in beslag nemen.

Aansprakelijkheid

 • Na bekeuren op kenteken, bijvoorbeeld flitsen, moet de kentekenhouder de gegevens van de bestuurder (ten tijde van de overtreding) overleggen. Gebeurt dit niet, dan is de kentekenhouder verantwoordelijk voor de betaling van de boete. De boete is dan hoger. Dit geldt niet indien de auto was gestolen.

Arrestatie

 • In geval van een arrestatie, bijvoorbeeld na een verkeersongeval, kan de ambassade informatie geven over de rechtspraak en verdere gang van zaken.

Informatie

 • Voor juridisch advies zie anwb.nl/juridisch-advies.

 • Erg handig voor onderweg is de ANWB Vakantiehulp app, met behalve informatie over boetes per land ook douaneregels, verkeersregels, toltarieven, alarmnummers en belangrijke adressen. Zie anwb.nl/vakantiehulp.

Boetetarieven

 • Genoemde bedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is begaan.

Snelheidsovertreding

 • Overschrijding van de maximumsnelheid: € 100-500, afhankelijk van het aantal km waarmee de snelheid is overtreden en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.

 • Bij ernstige snelheidsovertredingen kan een gevangenisstraf worden opgelegd

Door rood licht rijden

 • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Overtreding inhaalverbod

 • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Overschrijden doorgetrokken streep

 • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Parkeerovertreding

 • Vanaf € 40.

Niet verlenen van voorrang

 • Vanaf € 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Rijden zonder veiligheidsgordel

 • Vanaf € 200.

Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden

 • € 500.

 • Gebruik van 'oortjes' of hoofdtelefoon:

 • vanaf € 200.

Gebruik antiradar

 • Gebruik: maximaal € 6.000.

 • Bezit: vanaf € 3.000.

Rijden onder invloed

 • € 500-1.000 (de hoogte van de boete is afhankelijk van het inkomen) en/of ontzegging van de rijbevoegdheid en/of gevangenisstraf.

 • Rijden onder de invloed van drugs: € 1.000 en ontzegging van de rijbevoegdheid; gevangenisstraf is mogelijk.

Diversen

Niet gebruiken van een veiligheidshesje

 • Vanaf € 200.

Bedienen navigatieapparatuur tijdens het rijden

 • Vanaf € 200.

Stel je bent op vakantie in Spanje en je krijgt een boete. Of dat nu voor fout parkeren of te snel rijden is en je geflitst bent, je zult deze boete toch moeten betalen. Maar hoe doe je dat dan en wat zijn de bedragen die men dient te betalen. Een voordeel in Spanje is dat als je de boete meteen of binnen 20 dagen betaalt je een korting van 50% krijgt, dat is dan toch mooi meegenomen.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de buitenlanders die tijdens een vakantie in Spanje autorijden verkeersboetes krijgen voor vanwege snelheidsovertredingen op nationale wegen en snelwegen. Als tweede op de lijst staat ongetwijfeld het fout parkeren of niet betalen voor parkeren.

Nederland en België werken alweer enkele jaren samen met de Spaanse autoriteiten als het gaat om verkeersboetes die, als men deze niet betaald in Spanje, ongetwijfeld in de brievenbus terecht zullen komen. We hebben het hier dan hoofdzakelijk over boetes voor snelheidsovertredingen aangezien de parkeerboetes vaak lokaal of regionaal geregeld zijn.

 

 

Betaling ter plaatse

Wist je dat de meest logische manier van het betalen van een verkeersboete is om dat ter plaatste te doen indien men bijvoorbeeld aan wordt gehouden door de politie. Het voordeel in Spanje is dat als men de boete meteen ter plaatse of zelfs binnen 20 dagen betaald men 50% korting krijgt (geldt overigens niet voor ernstige overtredingen). Dit in tegenstelling tot Nederland waar men na verloop van tijd zelfs meer moet betalen.

 

Datzelfde geldt ook voor een boete voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. In de meeste gevallen kan iemand direct bij de “betaalpaal” de boete betalen door een bepaald bedrag te betalen wat op het ticket staat om zo de “multa” te annuleren. Zoniet kun je altijd terecht bij de lokale politie (Policia Local of Municipal).

 

In de brievenbus

Als men een boete uit Spanje thuis krijgt gestuurd heb je twee opties: of betalen via de website link die in de meeste gevallen in de brief vermeld wordt (multas.dgt.es) of wachten op de melding van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die bevoegd is om de buitenlandse boetes te innen (in het geval van Nederland).

Als iemand een verkeersovertreding begaat in Spanje dan mogen de autoriteiten van dat land de gegevens opvragen bij het RDW. Het RDW verstrekt dan de persoonsgegevens alleen aan een bevoegde instantie, in Spanje het Ministerio del Interior die de leiding heeft over de Spaanse verkeersdienst DGT. Onbevoegden hebben geen toegang tot deze gegevens.

 

 

Bron van deze alinea's hierboven vermeld:

"Spanje vandaag"

 

 

Wist je dat elke professionele makelaar in Spanje toegang heeft tot alle panden die te koop staan op de Spaanse vastgoedmarkt

en u bij aankoop niks extra betaalt?

Het is geen sinecure een juiste partner te vinden voor de aankoop van een appartement,

huis of villa aan de Spaanse costa’s.

Het is dus voldoende 1 betrouwbare partner te vinden

om u te begeleiden tijdens de zoektocht naar uw gewenste woning.

 

 

WAAROM KIEZEN VOOR IMMO MOMENT?

° Erkend Belgisch vastgoedmakelaar met B.I.V. Nr 507.591

° Gespecialiseerd in vastgoed aan de Costa Blanca, de Costa Calida, Costa De Almeria en de Costa Del Sol

met kantoren te België en Spanje.

° Bezichtigen van alle wederverkopen aan eerlijke prijzen.

° Samenwerkingsovereenkomsten met bouwpromotoren

waarbij u rechtstreeks koopt aan de huidige marktprijs. 

° Bijstand door een Nederlandstalige jurist ter plaatse bij aankoop.

° Persoonlijke begeleiding van A tot Z.

° Jarenlange ervaring, marktkennis, professionele begeleiding en contact met de juiste personen ter plaatse die resulteren in besparing van tijd, stress en moeite.

 

 

Onze ervaring, passie in de job, gedrevenheid, correctheid en eerlijkheid zult u zeker appreciëren! 

 

Ontdekkingsverblijven het ganse jaar door.

Wij boeken uw vluchten en verblijf op hotel.

Wij halen u gratis af aan de luchthaven van Alicante, Corvera, Almeria of Malaga en bieden u gratis transport ter plaatse.

Spreekt u liever af op een locatie naar eigen keus in Spanje?

Alle bezoeken worden aan uw noden aangepast tot we uw gewenste woning hebben gevonden!

 

Wij zorgen alvast voor een aangenaam verblijf en een ontspannen sfeer!

SAVIEZ-VOUS QU'EN ESPAGNE…

L'Espagne est le pays le plus montagneux d'Europe après la Suisse. La hauteur moyenne est de 660 mètres d'altitude et un quart du pays de plus de mille mètres.

 

La quasi-totalité de l'Europe était recouverte de glaciers au cours de la dernière période glaciaire, ce qui a entraîné la disparition d'un grand nombre d'espèces de plantes, à l'exception de l'Espagne, qui est restée largement dépourvue de glace. Les plantes ont pu survivre pendant cette période froide en Espagne, ce qui signifie qu'il existe actuellement environ 8 000 espèces de plantes, dont 2 000 seulement en Espagne, alors que l'Europe en compte seulement 9.000.

 

L'Andalousie a enregistré plus de 26 millions de nuitées entre juin et septembre 2019.

C'est le meilleur été dans le secteur du tourisme que l'Andalousie ait connu, alors que les chiffres dans le reste de l'Espagne ont légèrement diminué.

Selon le ministère régional du Tourisme, les chiffres dans la région sud de l'Espagne montrent la plus forte croissance du nombre de nuitées après Madrid. "L'Andalousie a connu le meilleur été de son histoire après avoir accueilli 8,4 millions de voyageurs, avec 26,2 millions de nuitées comprises entre juin et septembre 2019"

Ceci était à lire dans un communiqué de la Junta.

MADRID: Les chiffres de Frontur publiés par le Bureau espagnol de la statistique (INE) montrent à nouveau que davantage d'étrangers sont venus en vacances en Espagne au premier trimestre de 2019.

Pas moins de 14,2 millions de vacanciers étrangers sont venus en Espagne, ce qui représente une augmentation de 3,7% par rapport à cette période en 2018.

Au cours des trois premiers mois de 2019, 14 222 812 vacanciers étrangers (+ 3,7%) sont venus en Espagne. Parmi eux, près de 2,8 millions (-1,6%) provenaient de Grande-Bretagne, 1,9 million (+ 0,9%) d’Allemagne et 1,7 million (+ 0,3%) de France.

En ce qui concerne les Néerlandais, le nombre de touristes a diminué de 3,1% cette année pour atteindre un total de 542.913 vacanciers.

Toutefois, le nombre de touristes belges a augmenté de + 2,9% pour atteindre un total de 423.133 vacanciers au cours de cette période.

L’Espagne a accueilli un nombre record de 82,6 millions de touristes internationaux en 2018, en hausse de 0,9% sur une base annuelle.

Ces touristes ont dépensé ensemble environ 90 milliards d’euros.

Ce chiffre est supérieur de 3,1% à celui de 2017. Cela fait de l'Espagne l'un des pays les plus visités au monde, non seulement en Europe, mais également dans le monde. Cela est dû non seulement à la culture, à la gastronomie et aux belles plages, mais également au climat agréable et au soleil.

Autre fait important, plus de 24.000 Belges ont passé un contrat d’achat en Espagne au cours des dix dernières années, dont plus de 4.000 en 2018.

Les Belges sont le numéro un en Espagne en matière de construction neuve.

Les maisons espagnoles rustiques typiques sont moins populaires auprès des Belges.

Ils préfèrent que leur deuxième séjour soit moderne et élégant, avec de grandes fenêtres et beaucoup de lumière.

 

 

 

L'Espagne doit son nom aux Phéniciens.

Ils ont appelé la péninsule ibérique "Hispania".

Ce nom signifie probablement

"Le pays des lapins".

(La Crète minoenne est tombée en ruine. Par la suite, les Phéniciens sont devenus les plus importants marins et commerçants de la Méditerranée entre 1500 et 400 avant JC et ont fondé des colonies partout)

 

 

Inondations sur la Costa Blanca le 13 septembre 2019

Le "Gota Fria" (Dana) est un phénomène météorologique.

La Méditerranée et l'Espagne, en particulier la côte est et les îles Baléares, sont confrontées à ce phénomène qui se traduit par une "chute à froid", tous les ans ou tous les deux ans environ. Le terme "Gota Fria" provient de la traduction du mot allemand "Kaltlufttropfen", dont la traduction est à peu près "tombant d'air froid". Le phénomène s'accompagne de très fortes précipitations et d'orages, souvent avec des vents allant de 100 à 200 km / h. La température diminue également en raison de la grande quantité de pluie. Un gota fria est de courte durée. En bref: la cause en est la collision de l’air méditerranéen encore chaud et humide de l’Est à la fin de l’été ou au début de l’automne avec l’air de l’océan Atlantique qui refroidissait déjà de l’ouest. Deux graves Gota étaient:

 

Alcoy les 29 et 30 septembre 1986. 700 mm de pluie sont tombés au total, provoquant l'éclatement de la rivière Serpis, des ponts ont été balayés et une partie de la ville inondée.

 

Alicante le 30 septembre 1997. En quelques heures, 267 mm de pluie sont tombés, provoquant l'inondation du bas de la ville et la mort de quatre personnes. 

 

Alicante (Costa Blanca), Murcia (Costa Calida) le 12 et 13 septembre 2019La pluie tempête froide qui a secoué le sud-est s’est affaiblie sur le chemin menant à la péninsule, bien que le risque de fortes pluies localement subsiste dans de vastes zones. La Dana a laissé dans son sillage un bilan de six morts et des dommages considérables aux infrastructures et aux maisons de vastes zones d’Alicante et de Murcie. La dernière victime était un homme de 41 ans, retrouvé mort à Orihuela (Alicante). Le corps d'un autre homme de 58 ans a également été retrouvé près de cette zone vendredi. Au moins 3 500 personnes ont été évacuées en raison des inondations, qui ont provoqué des dégâts matériels importants. Au total, 1 171 soldats équipés de 325 moyens (hélicoptères, drones, véhicules terrestres, engins techniques ou navires) ont participé au dispositif lancé par le ministère de la Défense.

 

 

Mañana...

Cela signifie littéralement demain et dit encore beaucoup, mais heureusement de moins en moins.

Relocaliser des affaires ou résoudre des problèmes est en effet un bon espagnol, qui peut sembler charmant, mais une fois que vous vivez en Espagne, cela peut devenir très agaçant.

Cependant, profiter de tous les moments de la journée et de la détente est une priorité pour la plupart des Espagnols.

Il suffit de s'asseoir sur une terrasse sur une place publique vers 20h.

C'est juste un endroit occupé. Parfois, il semble que cela soit plus important que, par exemple, faire quelque chose ou que du travail soit fait ... et cela peut être très ennuyant ...

 

La gastronomie

Toute la beauté et le meilleur de l'Espagne passe par le ventre.

C'est ce qu'ils disent en Espagne.

Il suffit de demander à un espagnol comment se sont passées ses vacances ou son voyage et ils sont presque toujours les premiers à parler de restaurants et de nourriture.

Sur les dix meilleurs restaurants d'Europe, quatre se trouvent en Espagne.

Même le nombre de restaurants avec une ou plusieurs étoiles Michelin est assez élevé.

En outre, il existe de nombreux bons restaurants dans toute l'Espagne où chaque État autonome a ses propres spécialités.

Aimez-vous maintenant les plats typiques de Tapas, Paella, Pintxos ou de poisson, en Espagne vous trouverez tout cela.

Vivre en Espagne peut ne pas être aussi bon que de maintenir votre poids.

En termes d’alcool, l’Espagne figure en tête de liste.

Il suffit de penser à tous les types et marques d'excellents vins et cavas.

 

 

 

Madrid vient du mot arabe "Magerit" qui signifie l'emplacement de nombreux ruisseaux.

La porte du soleil (Puerto Del Sol) à Madrid est le centre géographique en Espagne.

C’est ici que les Espagnols, comme les Américains de Times Square à New York, compteront jusqu’à la nouvelle année du 31 décembre.

En mangeant un raisin à 12 heures au même moment, le nouvel an annonce.

Cette tradition a été introduite par les viticulteurs qui cherchaient un moyen de se débarrasser des excès de raisin.

L'Espagne a un littoral de 4964 kilomètres.

Suffisamment de choix de plages.

 

L'Espagne a quatre langues officielles: le castillan (espagnol), le catalan, le galicien et le basque.

 

Pendant quatre siècles (entre le 711 et le 11ème siècle), les Maures étaient seigneurs et maîtres dans de grandes parties de l'Espagne.

Vous pouvez encore voir clairement cela de l'architecture, en particulier dans le sud de l'Espagne, en Andalousie. Saviez-vous que de nombreux noms de lieux espagnols, y compris les villes qui commencent par «al», tels qu'Alicante, Almeria et Alcala de Henares viennent de l'arabe? Quatre mille mots espagnols peuvent être attribués à l'arabe.

Nous l'oublierions presque, mais jusqu'en 1975, l'Espagne était encore une dictature sous le général Franco, et il n'y a pas si longtemps.

Pour les femmes en particulier, ce n’était pas amusant à cette époque, qui a fait demi-tour.

Pour Franco, leur travail consistait uniquement à donner naissance à des enfants.

Ils n'étaient pas autorisés à ouvrir un compte bancaire, à travailler, à accomplir des actes juridiques ou à créer leur propre entreprise.

Sous le régime de Franco, l'Espagne était l'un des pays les moins développés et les plus pauvres d'Europe.

En 1975, après sa mort, cela changea rapidement. L’Espagne a fait un énorme rattrapage et fait désormais partie des pays les plus progressistes et sociaux où l’attention est portée à l’égalité de traitement des hommes et des femmes.

L'Espagne est également connue pour ses nombreux explorateurs.

L'explorateur espagnol Juan Rodriguez Cabrillo (1499-1543) a été le premier Européen à mettre le pied en Californie. Le monument national de Cabrillo est maintenant situé à San Diego.

Au cours de la dernière période glaciaire, presque toute l'Europe était recouverte de glaciers, entraînant la disparition d'un grand nombre d'espèces végétales. L'Espagne, en revanche, est restée en grande partie libre de glace.

Les plantes pourraient y survivre pendant cette période froide.

En conséquence, l’Espagne compte environ 8 000 espèces de plantes, dont 2 000 seulement en Espagne, alors que l’Europe n’en compte que 9 000.

L'Espagne, une péninsule ibérique, est la seule partie de l'Europe où les singes vivent à l'état sauvage.

Il existe un groupe de singes berbères qui vivent sur l'étroit promontoire de Gibraltar, qui n'appartient pas officiellement à l'Espagne mais à la Grande-Bretagne, mais qui est bien sûr visité par les touristes qui partent en vacances en Espagne.

La plus ancienne peinture rupestre au monde a été trouvée en Espagne, notamment dans la grotte Al Castillo, au nord du pays.

Ces dessins ont plus de 40 000 ans. L'aqueduc romain de Ségovie a été construit au premier siècle de notre ère et alimente toujours la ville en eau.

Les Basques ont toujours été connus pour être des guerriers courageux, tandis que les Romains n'ont jamais réussi à les maîtriser complètement.

Avec tous les autres peuples d'Espagne, cela a réussi. Saviez-vous que plus de cinq millions d'arbres poussent en Espagne?

 

Presque tout le monde a le sentiment que l’Espagne et le soleil se ressemblent, mais cette image n’est pas tout à fait juste en été.

Dans des villes comme Saragosse et Valladolid, il ne pleut que très peu ou pas du tout, mais le climat en Galice, au nord du pays, est caractérisé par des précipitations abondantes et des températures pas trop élevées.

Cet inconvénient a aussi un avantage: il est beaucoup plus écologique que dans le reste de l'Espagne.

L'Espagne est l'un des pays ayant la plus faible densité de population en Europe.

Environ 82 personnes vivent par kilomètre carré.

À titre de comparaison: il y en a 349 en Belgique et 495 aux Pays-Bas.

L'Espagne est le deuxième pays le plus montagneux d'Europe après la Suisse.

Un quart du pays dépasse les mille mètres et la hauteur moyenne est d'environ 660 mètres d'altitude.

L'Espagne était propriétaire du glacier le plus méridional d'Europe: le Corral de la Valeta dans la Sierra Nevada. Mais ce glacier a disparu en 1913 et depuis lors, on ne trouve plus de glaciers dans la Sierra Nevada.

 

En Espagne, un bar peut ne pas s'appeler un vrai bar si le sol n'est pas sale.

Il n’est pas rare que les Espagnols jettent quoi que ce soit par terre lors d’une sortie nocturne.

Un sol sale signifie donc généralement un bon bar.

 

La vie dans les villes espagnoles s'articule autour de la place, une place au milieu de la ville.

Il y avait beaucoup de corridas et d'exécutions, mais maintenant des concerts pop et des marchés aux puces.

 

 

 

MÁLAGA - La célèbre et célèbre Feria de la ville de Málaga aura lieu en 2019 du 15 au 24 août.

La "Feria de Málaga" est l’un des festivals de villes les plus connus et les plus visités du sud de l’Espagne.

Il y a plusieurs jours pleins de musique, de couleurs, de flamenco et de culture où la soirée est ouverte le vendredi 16 août à minuit par le chanteur du groupe Chambao de Málaga.

La Feria de Málaga a commencé le mercredi 14 août à 23h50 en raison de l’ouverture officielle du maire de la ville et de l’actrice Adelfa Calvo en provenance de Malaga.

 

À minuit, il y avait un grand Piromusical ou un spectacle pyrotechnique avec musique suivi d'un concert de Huecco.

Après l'ouverture du mercredi 14 août 2019, les festivités, la danse, les boissons, la nourriture, la musique et la culture seront à l'honneur à Malaga pendant une semaine jusqu'au 24 août.

Saviez-vous qu'en Espagne...

 

En Méditerranée et dans l'océan Atlantique, les dauphins sont régulièrement vus près de la côte et peuvent être vus de la terre.

Il y a des dauphins au large de la Catalogne, près des îles Baléares, en mer dans les provinces de Valence, de Murcie et d'Andalousie, le long de la côte de l'océan Atlantique en Galice, Cantabrie ou au Pays basque et aux Canaries.

La plupart des dauphins sont visibles au printemps et au début de l'été, juste avant que les dauphins ne partent pour d'autres eaux.

Tarifa et Gibraltar.

Au sud, près de la municipalité de Tarifa à Cadix et autour de Gibraltar, on rencontre assez souvent des dauphins près de la côte. C'est l'une des "voies des dauphins" où les dauphins passent lorsqu'ils migrent vers d'autres eaux, de la mer Méditerranée à travers la "Mar de Alboran" en direction de l'océan Atlantique. Outre les sept types de dauphins, il existe également de nombreux cachalots et baleines.

 

En ce qui concerne le PIB, selon les données de 2018 du Fonds monétaire international (FMI), l'Espagne se situe au sixième rang des 40 pays européens.

L'Allemagne occupe la première place, suivie du Royaume-Uni (2), de la France (3), de l'Italie (4), de la Russie (5), de l'Espagne (6), des Pays-Bas (7), de la Suisse (8), de la Pologne (9), Suède (10) et Belgique (11).

 

Il y a beaucoup de riches résidents en Espagne. Selon des données récentes des autorités fiscales espagnoles, 67,7% des Espagnols possèdent un actif compris entre 300 000 et 1,5 million d'euros.

Cela concerne l'ensemble de la propriété, y compris la maison, des contribuables.

Le deuxième grand groupe est constitué de contribuables qui ont déclaré des actifs compris entre 1,5 et 6 millions d'euros en 2015, soit 50 738 personnes selon Agencia Tributaria.

 

Il y a aussi 5 931 contribuables en Espagne avec des actifs compris entre 6 et 30 millions d'euros, suivis de 549 super riches avec des actifs de plus de 30 millions d'euros.

 

 

Des recherches ont montré que près de 28% des résidents espagnols vivent sur le seuil de pauvreté.

Les données pour 2016 montrent que le revenu moyen par famille espagnole a augmenté de 2,4% à 26 730 euros, mais que 2,8% de la population espagnole gagnait également moins de 10 708 euros par an.

 

Les institutions européennes affirment que la différence entre les pauvres et les riches en Espagne est la plus élevée d'Europe.

Cela signifie que 20% des plus riches ont sept fois plus de bien-être que 20% des pauvres, et si nous regardons 10% des plus chanceux, cela représente même quatorze fois plus que 10% des pauvres.

 

 

 

Vous pouvez acheter les meilleurs gaspacho et salmorejo d'Espagne dans certains supermarchés.

MADRID - L'organisme espagnol de consommateurs et d'usagers a mené une étude comparative entre les différents types et marques de salmarejos et de gazpachos destinés à la vente dans les magasins et les supermarchés espagnols.

Les prix du produit, la qualité et les ingrédients ont été examinés.

Parmi les gaspachos populaires, "El Corte Inglés", "LIDL" et Mercadona ont battu les grandes marques.

 

Maintenant qu’il fait chaud en Espagne, une soupe froide, saine et riche en vitamines est très agréable.

En Espagne, ils ont le gaspacho traditionnel et le salmorejo.

 

À des températures avoisinant les 35 degrés Celsius, un bol froid ou un verre de ces boissons ou soupes rafraîchissantes peut fournir les vitamines nécessaires pour y faire face.

 

 

 

Selon le CBS (Bureau central des statistiques des Pays-Bas), l'Espagne est le pays le plus avantageux pour faire ses achats par rapport à la France, l'Allemagne, l'Italie et l'Autriche

 

 

 

 

Types de logement en Espagne

En raison d’influences linguistiques internationales, ce que l’on entend par personnes lorsque l’on parle d’un certain type de foyer est moins clair.

Certains noms parlent d'eux-mêmes.

Vous trouverez ci-dessous une explication des propriétés portant les noms utilisés en Espagne.

 

Appartement

Ceci est une unité résidentielle dans un plus grand complexe.

Le droit d'appartement qui y est attaché donne le droit à l'usage exclusif du bien décrit dans la preuve de propriété (escritura).

En dehors de cela, le propriétaire peut utiliser les installations communes du complexe, telles que des escaliers, des ascenseurs, des jardins, des piscines, etc. L'appartement dispose souvent d'une terrasse ou d'un balcon.

Si l'appartement est situé au rez-de-chaussée, il est possible que vous y joigniez un jardin qui, tout comme la maison elle-même, peut être utilisé exclusivement par le propriétaire de l'appartement en question.

 

Bungalow

Il s'agit d'une maison individuelle ou jumelée composée d'un étage avec éventuellement une terrasse sur le toit.

Les bungalows peuvent être construits avec un toit plat ainsi qu'un toit de tuiles.

Une combinaison est possible à condition que toutes les chambres se trouvent au rez-de-chaussée et qu’il n’y ait pas d’escalier à l’exception de la terrasse sur le toit.

La plupart des bungalows ont un jardin privé.

 

 

Cortijo

C'est une maison qui est généralement construite sur un grand terrain.

Comme la plupart des cortijos servaient de ferme, ils disposent souvent de beaucoup d'espace supplémentaire.

La plupart du temps, les anciennes écuries ont été converties en espaces de vie, ce qui permet de trouver plusieurs salons ou appartements complets dans un cortijo.

En raison des énormes espaces que les cortijos ont souvent à offrir, ces maisons sont également très appropriées pour fournir des chambres supplémentaires afin qu'un "Bed & Breakfast" puisse y être situé.

Les gens confondent souvent un cortijo avec une finca.

 

Finca

Beaucoup de gens pensent d'une finca comme une maison de campagne ou une ferme située sur un grand terrain où les voisins vivent à une grande distance, garantissant la confidentialité.

Seule une petite partie de cette description concerne une finca.

Une finca espagnole est un petit ou un grand terrain qui peut avoir été construit ou non avec un bâtiment, quelle que soit sa forme.

Il existe différents types de fincas en Espagne.

Le plan de zonage (Plan général de Ordenación Urbana) de la municipalité spécifie pour chaque parcelle l'utilisation autorisée pour cette finca particulière.

 

 

Duplex et maison triplex.

Une maison en duplex est une maison jumelée sur deux étages accessible de l’intérieur.

S'il y a 3 étages résidentiels, on parle de triplex.

Les maisons en duplex peuvent être construites en rangée, connectées à d'autres maisons en duplex, connectées par exemple à des appartements.

Il est également possible que les maisons en duplex soient reliées deux par deux, ce qui est comparable à un toit sur deux.

Parfois, ces maisons en duplex ont leur propre garage privé fermé sous la maison, qui peut également être atteint à l'intérieur par un escalier.

La plupart des appartements en duplex disposent d'un jardin ou d'une terrasse au rez-de-chaussée.

Dans une maison en duplex, on parle d'une maison complète convenant à la résidence permanente.

 

Villa ou Chalet

Une villa est une maison individuelle située sur un terrain séparé appelé aussi chalet.

La taille de la villa dépend du plan de zonage applicable sur le site, qui indique notamment le degré de construction maximal (le nombre de mètres carrés) de la parcelle en question.

La hauteur maximale autorisée de la villa est également définie dans ce plan de zonage.

Si l'on adhère aux normes du plan de destination, on est libre de, par exemple, concevoir une villa et la faire construire.

Vous pouvez "habiller" votre propre parcelle selon vos propres idées avec éventuellement une piscine, un garage, un jardin, etc ...

 

Saviez-vous qu'en Espagne le soleil brille très souvent 

Cela arrive rarement, mais il arrive parfois que les tempêtes et la pluie puissent causer beaucoup de problèmes en peu de temps. Un autre phénomène météorologique auquel l'Espagne doit parfois faire face est le vent qui souffle très fort. En Espagne, il existe sept conditions de vent différentes: abrego, cierzo, galerna, levante, poniente, terral, tramontana. Le vent peut être gênant, mais aussi bénéfique pour la production d’énergie grâce aux nombreux moulins à vent de l’Espagne. L’Espagne est un grand pays avec des caractéristiques géographiques différentes qui garantissent que le vent n’est pas le même partout. Ci-dessous une brève description des sept phénomènes ou conditions de vent pouvant être distingués.

Ábrego

L'Ábrego est une masse d'air chaud avec une humidité relative dans laquelle le vent est souvent accompagné de pluie. Le vent souffle souvent du sud-ouest car il est formé au-dessus de l'océan Atlantique par les courants d'air proches des îles Canaries et des Açores. Cette condition de vent est principalement au printemps et en automne.

 

Cierzo

Le cierzo est un vent sec caractérisé par des températures relativement basses, principalement dans la vallée de l'Èbre et venant du nord-ouest du pays. Cette condition de vent est due à la différence de pression dans la région, due à la combinaison d'une tempête au-dessus de la mer Méditerranée et d'un anticyclone dans le golfe de Gascogne. Le cierzo peut supporter d’énormes vents allant jusqu’à 160 km / h.

Galerna

Le vent de la galerna est l’un des plus connus de la mer Cantabrique et du golfe de Gascogne, car il peut soudainement et très fortement se lever et peut donc être très dangereux pour les pêcheurs en mer. Cette condition de vent se produit généralement au printemps et à l'automne et souvent par temps calme et ensoleillé. Ce vent est causé par l’apparition d’un front de ciel froid que le vent change brusquement de direction. La caractéristique est la chute soudaine de la température jusqu'à 10 degrés au-dessous de zéro. De plus, l’humidité monte à près de 100%, tandis que des rafales de vent atteignent également 100 km / heure.

 

Levante

Le vent levante est la condition de vent la plus connue en Espagne avec la tramontane et le terral, comme on le voit souvent sur la mer Méditerranée. Le nom levante est souvent répété dans les bulletins météorologiques espagnols afin que les Espagnols et les étrangers soient plus au courant de ces conditions de vent. Le vent levante vient de l'est où il se forme souvent près des îles Baléares et affecte la partie centrale de la côte méditerranéenne, comme dans les régions de Valence, Murcie et Andalousie. Les vitesses de vent les plus élevées sont atteintes dans le détroit de Gibraltar et à Tarifa, où le vent fait parfois pleuvoir dans les montagnes de la province de Cadix, la région la plus pluvieuse d'Espagne. En outre, le vent levante se caractérise par des températures élevées et un degré d'humidité élevé.

 

 

Poniente

Le vent poniente se déplace d'ouest en est et vient de l'océan Atlantique. Au fur et à mesure que le débit d'air augmente, il perd progressivement de l'humidité et les températures augmentent en raison de l'effet de soufflante, ce qui entraîne des vents très secs et chauds sur la côte est de l'Espagne. La présence du vent poniente pendant les mois d’hiver augmente les températures et la maintient agréablement chaude.

Terral

Le vent terral est connu des étrangers qui habitent la province de Málaga parce que les conditions de vent y sont plus fréquentes et peuvent parfois être assez désagréables. Ce vent survient pendant les mois d'été et peut causer des journées chaudes insupportables et désagréables. On suppose souvent que le vent "El Terral" vient d'Afrique, ce qui n'est pas le cas. Cette condition de vent se forme dans la province de Málaga lorsque le rayonnement solaire disparaît et que la mer conserve la température chaude pendant la journée plus longtemps que le continent, qui se refroidit plus rapidement que la mer. À un tel moment, il y a une pression lorsque l'air marin chaud monte et que l'air froid du continent prend la place, à travers lequel se fait sentir le vent dit offshore (brisa terrestre) ou "El Terral". Le vent "El Terral" vient de l'intérieur, plus précisément du nord / nord-ouest, d'où le nom de Terral de Tierra.

 

Tramontane

Outre les conditions de vent les plus connues: Terral, Levante et Ponient, la plus célèbre est la tramontane. Ceci est caractérisé par un vent froid, sec et fort qui souffle du nord-ouest dans la région française du Languedoc-Roussillon, de la région catalane de Gérone-Barcelone et sur les îles Baléares. La tramontane accélère sous l'effet Venturi lors de son passage entre les Pyrénées et le sud du Massif Central. Après une période de mauvais temps, la tramontana s'allume, après quoi il fait beau. Des rafales de vent de 150 km / heure peuvent se produire.

 

 

 

Dans la presse étrangère, il est régulièrement écrit que les températures sont mesurées en Espagne à 51, 50 ou 49 degrés. Est-ce correct?

Selon Aemet, l'organisme officiel capable de gérer l'enregistrement des températures, c'est inexact.

La température la plus élevée jamais enregistrée a été le 13 juillet 2017 à Montoro, dans la province de Córdoba, où le mercure a atteint 47,3 degrés.

Cette mesure était correcte à 100%.

 

 

En tant que destination touristique, l’Espagne a tout ce que le tourisme international exige.

Que ce soit un séjour luxueux ou simple, une visite dans une grande ville ou un petit village, un séjour sur la côte ou à la montagne, faire du ski ou profiter de la plage ou de la nature ... L'Espagne offre tout au visiteur.

Chaque région d'Espagne a quelque chose de spécial qui attire les vacanciers ou les étrangers qui émigrent en Espagne pour commencer une nouvelle vie.

 

 

 

 

Le 19 juin, l'heure de la "Journée mondiale des tapas" est de retour. Les tapas sont mondialement connues! C'est pourquoi les petites collations sont célébrées de manière exubérante avec leur propre fête internationale. Manger des tapas est une coutume profondément enracinée dans la culture espagnole. C'est une expérience culinaire et sociale extrêmement populaire. L’Espagne compte donc le plus grand nombre de bars par habitant au monde, avec 1 bar pour 175 habitants. Vous pouvez également manger des tapas dans la plupart de ces bars et plus de la moitié (58%) offrent des tapas gratuites avec chaque boisson.

 

 

MADRID - Retirer de l'argent sur un guichet automatique appartenant à une banque autre que votre propre banque en Espagne peut coûter entre 0,50 et 2,50 euros de frais de commission ou de transaction. Si quelqu'un retire de l'argent, un message apparaîtra sur l'écran avec "transaction gratuite" ou des coûts avec le montant de la commission. Il est également indiqué que la banque de la machine de retrait transmet cela à la banque du client qui retire de l'argent. Il appartient ensuite à la banque du client qui collecte l'argent de le transmettre ou non au client.

 

JUIN 2019 MADRID - Selon une enquête de Caixabank, 604 067 logements sont vendus en Espagne en 2018, soit une augmentation de 11,9%. Selon la banque catalane et son département Servihabitat, il s'agit du plus grand nombre de logements vendus depuis le début de la crise en 2008. D'autres ventes sont également prévues pour 2019, mais ce chiffre augmentera de 4,7% pour atteindre 632 363 logements vendus (compraventa). La plus forte augmentation en Espagne a toutefois eu lieu en Andalousie, où les ventes de maisons ont augmenté de 21,3% à 91 735. À Murcie, ce chiffre a augmenté de 20,5% et 14 956 logements, suivis par la Comunidad Valenciana avec une augmentation de 16% ou 74 617 foyers. Seule une augmentation de 1,5% ou 18 263 logements a été enregistrée dans les îles Baléares, 2,5% avec 25 296 logements dans les îles Canaries, contre 76 600 dans la Communauté de Madrid, soit une augmentation de 13,6%.
 

 

MAI 2019: ALICANTE - La Commission européenne a annoncé cette semaine la liste définitive des 3.400 municipalités de l'Union européenne financées dans le cadre de la deuxième phase du programme WiFi4EU visant à installer une connexion Wi-Fi gratuite dans les lieux publics de la municipalité.

Cette fois en Espagne, 510 municipalités reçoivent une subvention européenne, dont 11 dans la province d'Alicante.

Les municipalités d'Alcoy, d'Altea, de Beniarbeig, de Finestrat, de Gata de Gorgos, de Los Montesinos, de Mutxamel, d'Onil, d'Orihuela, de San Vicente del Raspeig et de Villena recevront bientôt un bon de réduction de 15.000 euros de la réseau wifi gratuit.

 

 

 

 

2019: MADRID

Bien qu'il y ait régulièrement des articles sur l'augmentation de l'obésité en Espagne, que les Espagnols mangent de plus en plus de fast-foods au lieu du régime méditerranéen et que de moins en moins d'huile d'olive est utilisée et qu'elle est remplacée par de l'huile de tournesol malsaine, indique Bloomberg Espagne. est devenu le pays le plus sain au monde.

L’Espagne a renversé l’Italie et figure en tête de la liste des 169 pays étudiés.

 

L'Espagne est le numéro un sur la liste du Bloomberg Healthiest Country Index 2019 établie par l'agence de presse américaine Bloomberg.  

"Chantal 28/02/2019 à 1:36"

"Chers amis, "Je suis la preuve vivante que mes symptômes d’allergie et mon essoufflement sont pratiquement nuls de ce fait en Espagne. Par exemple en Belgique; inhalateur + -2 / d, 1200 dos / an sont 12 inhalateurs. Espagne 1 inhalateur / 1,5 ans, d'octobre à novembre, pendant la saison des pluies et 5 semaines de floraison. Palmiers dans la même période! Avamys (spray nasal) 1 / j, Espagne / rien ou exceptionnel Antihistaminique 1, / d Espagne / aucun Pas d'allergie; éternuements, larmes, congestion nasale, démangeaisons aux yeux et à la gorge, la trachée rétrécie ne donne que 2 mois de problèmes ici! Les 10 md restants Libre de symptômes et avoir mes 2 chiens.

La résolution est bien meilleure ici, l'humidité est beaucoup plus basse! Génial, c’est littéralement un soulagement et cela permet d’économiser beaucoup de médicaments, de visites chez le médecin, mieux pour la santé et l’esprit! En Belgique, vous avez constamment des complications telles que; asthme, bronchite chronique et pneumonie (lors de l'admission, risque accru de bactéries hospitalières en raison d'une faible immunité, mais aussi de sinusites dues à une production excessive de mucus en raison d'une irritation due à l'air conditionné! Vous vous sentez parfois malade à cause de ces problèmes récurrents! Les médecins traitent votre problème de façon symptomatique! La voix rauque à travers la poudre de l'inhalateur (même après le rinçage) et l'irritation de la gorge ont disparu! Soyez sûr que vous pouvez également être allergique aux animaux et aux plantes ici, mais c'est une grande différence avec le Situation en Belgique!

Ne vous sentez plus malade, tellement plus d'oxygène et de souffle, tellement énormément de liberté et de soulagement, plus énergique, 1 rhume en octobre / an. Pour moi, c'est économiser ici dans la région de Denia! Sachez que, pour cela, vous pouvez supprimer toutes ces toxines chimiques, de sorte que vous ayez également un fardeau pour le foie et les reins, parfois un cercle vicieux que vous ne pouvez plus ignorer.

Par exemple, une utilisation fréquente de la pénicilline peut provoquer une allergie aux céphalosporines, provoquant un choc dans votre vie! (Expérience personnelle)

En général, je constate que les personnes et les enfants deviennent beaucoup moins malades ou ne deviennent pas malades et restent donc présents à l'école ou au travail!

En bref J'ai donné mes médicaments aux Belges et je me sens certainement plus heureux grâce à cela! En Belgique, j'étais un patient à risque

 

Salutations Chantal,

j'espère avoir apporté une contribution ou une valeur ajoutée à cela! la preuve vivante heureuse!"

Saviez-vous qu'en Espagne 2018 a été clôturé avec un nouveau record pour les touristes étrangers!!!

MADRID - 2018 a clôturé avec 82,8 millions de touristes étrangers en Espagne, soit une augmentation de 1,1% par rapport à 2017 et un nouveau record.

En dépit de la concurrence croissante d'autres pays riverains de la mer Méditerranée tels que la Grèce, la Turquie, la Tunisie et l'Égypte, l'Espagne a de nouveau battu l'ancien record de vacanciers internationaux en 2017 et encore une sixième année consécutive en termes de records.

 

SOINS DE SANTÉ EN ESPAGNE

C'est une affaire compliquée. Meilleur vu par votre fiscaliste. Chacun doit faire vérifier sa situation par un fiscaliste. La résidence fiscale est également importante ici. Pour beaucoup d'étrangers qui viennent vivre et travailler en Espagne, le système de santé espagnol s'habitue. Pour les non-hispanophones, il est très difficile d'aller dans un hôpital local ou régional et les premiers secours à domicile ou à proximité du domicile / de la résidence sont souvent très différents de ceux pratiqués dans leur propre pays. Le fait que le système de santé espagnol soit différent ne signifie pas pour autant que le système de santé espagnol est pire qu'aux Pays-Bas ou en Belgique; en revanche, il est souvent encore meilleur dans de nombreux domaines. Par conséquent, un peu plus d’informations pour ceux qui souhaitent s’installer en Espagne pour pouvoir se préparer. Les soins de santé en Espagne sont gratuits si vous apportez vous-même une contribution au système. Si vous payez une contribution, vous et votre famille pouvez bénéficier de soins médicaux "gratuits" au même titre que les Espagnols. Plus de 90% de la population est couverte par le système national contrôlé par le gouvernement.

 

 

 

 

Assurance privée

Saviez-vous qu'en Espagne il est facile d’obtenir une assurance privée en Espagne à condition que vous ayez l’argent pour payer la police? Aujourd'hui, plus de 11 millions d'Espagnols ont souscrit une assurance maladie privée et les tarifs deviennent de plus en plus intéressants.

 

Étrangers

En tant qu'immigrant en Espagne, vous avez droit à des soins médicaux gratuits si vous travaillez pour une entreprise, si vous êtes indépendant et payez vous-même la contribution, si vous prenez votre retraite et recevez votre pension de votre pays de naissance. Si vous ne pouvez pas être inclus dans le test du système public, alors prenez une assurance privée.

Procédure: Une fois arrivé en Espagne, adressez-vous au bureau de la sécurité sociale le plus proche (Seguridad Social) pour demander votre numéro de connexion afin de vous retrouver dans le système. Toute personne qui a payé deux ans ou plus de sécurité sociale dans un pays de l'Union européenne peut recevoir jusqu'à 2 ans de soins de santé en Espagne. Les personnes qui travaillent encore reçoivent un E106 dans leur pays d'origine, les retraités reçoivent un E121. La E111 pour les vacanciers a été remplacée par la carte européenne d’assurance.

Premiers secours

Si vous avez besoin d’un médecin, rendez-vous au Centro de Salud de la commune ou du quartier résidentiel. Ici, on travaille selon le principe, celui qui vient en premier reçoit la première aide nécessaire. L'aide d'une infirmière pour les injections quotidiennes est un problème, vous devrez aller aux premiers secours chaque fois pour recevoir l'injection.

 

Médecin généraliste

Si vous vivez dans une ville ou un village et y êtes également inscrit, vous pouvez obtenir votre propre médecin où vous pourrez toujours vous rendre sur rendez-vous. Ceux-ci peuvent être comparés aux médecins généralistes bien qu'ils ne viennent pas vous rendre visite à la maison mais restent à la clinique. Si quelque chose se passe à la maison, l'ambulance sera envoyée et vous serez emmené à l'hôpital.

 

Les hôpitaux

Les soins dans un hôpital sont généralement de haute qualité et les chambres sont généralement des chambres à 2 lits et une salle de bain. C'est d'ailleurs souvent différent d'une assurance privée, où vous avez généralement droit à une chambre privée. Une distinction peut être faite entre les hôpitaux publics ou publics et les hôpitaux privés. Dans le premier groupe, les patients envoyés via le système de santé, tandis que dans le second groupe, les patients ont une assurance privée.

 

 

 

Affaire de famille

Le système hospitalier espagnol est très axé sur la famille et on s'attend à ce qu'un ami ou une famille reste présent pendant toute la durée de l'admission, 24 heures sur 24 et 7 jours sur 7. Les infirmières de l'hôpital ne ressemblent pas aux Pays-Bas et à la Belgique, elles ne lavent pas le patient, elles ne l'habillent pas et ne leur donnent pas à manger. C'est le travail de la personne qui reste avec le patient. D'ailleurs, ce n'est pas toujours le cas et ça s'améliore. Les patients sortent de l'hôpital le plus tôt possible pour être récupérés à la maison, sous la surveillance de leur famille.

 

 

Dentiste

Si vous avez besoin d'un dentiste, vous devez vous adresser au système privé et bien qu'ils ne relèvent pas de la gratuité des soins de santé, le prix est beaucoup plus bas que celui auquel vous êtes habitué en Belgique ou aux Pays-Bas. Dans certaines municipalités, le système de santé publique offre des soins dentaires gratuits. Cela se limite alors à tirer les dents et à choisir et / ou à combler les trous. Ceci n'est donc pas destiné à l'inspection annuelle et à d'autres traitements "plus coûteux".

Saviez-vous qu'en Espagne...

L'EAU DU ROBINET 

Beaucoup de gens qui déménagent en Espagne ou viennent en vacances se demandent toujours si l'eau du robinet est à boire. La réponse à cette question est oui.

 

Saviez-vous que dans 99,3% de l'Espagne, l'eau du robinet est simplement "agua potable" ou de l'eau du robinet. Le problème, cependant, est que dans la plupart des cas, l’eau a un goût et une odeur de chlore, un composant utilisé pour garantir que l’eau du robinet est exempte de bactéries. En partie à cause du chlore, de nombreux Espagnols utilisent encore l'eau de bouteilles, une grosse affaire en Espagne. Les personnes qui viennent vivre en Espagne se demandent souvent si l'eau du robinet est potable et, selon les informations fournies par le ministère de la Santé, c'est le cas dans 99,3% des cas en Espagne. Dans les zones où ce n'est pas le cas, cela doit être clairement indiqué au moyen de panneaux et d'informations. Cependant, il existe de grandes différences dans le goût et les composants de l'eau du robinet, qui dépendent également de l'origine de l'eau. Selon le ministère de la Santé, 69% de l'eau du robinet en Espagne provient de rivières, de réservoirs, etc. 30% proviennent du sol et 1% seulement de la mer.

 

 

L'eau du robinet est bon marché en Espagne

Les Espagnols paient 1,65 euro pour 1 mètre cube d’eau du robinet. Un Espagnol coûte 0,00115 € par eau. L'eau embouteillée coûte en moyenne 0,50 euro le litre en Espagne. Par exemple, les grandes multinationales telles que Danone, Nestlé ou Coca Cola gagnent beaucoup d’argent avec de l’eau en bouteille. Coca Cola a même admis gagner plus d’argent avec de l’eau en bouteille que avec la boisson Coca Cola elle-même. De plus, la société a dû admettre en 2003 que l’eau de la marque Dassain était simplement de l’eau du robinet provenant de Londres. L’eau du robinet en Espagne est beaucoup moins chère que dans d’autres pays européens. Aux Pays-Bas, 4,40 euros par mètre cube d'eau du robinet sont payés. En Allemagne, c'est 4 euros et en Belgique, plus de 6 euros. De plus, tout le monde en Espagne paie le même prix, quelle que soit la quantité d'eau utilisée. En Espagne, des voix se font entendre pour rendre l’eau du robinet plus chère tout en évitant le gaspillage. Un Espagnol qui arrose sa terrasse avec de l’eau potable pendant quelques minutes ne fait pas exception. Récemment, la municipalité de Fuengirola (Málaga) a été renversée à cause de l’utilisation de l’eau du robinet pour nettoyer les rues la nuit. L'argent supplémentaire généré par la hausse du coût de l'eau du robinet peut ensuite être consacré à l'amélioration des conduites d'eau et du stockage. Depuis les années quatre-vingt, rien n’a été fait. Des milliers de litres d’eau sont perdus chaque année lors du transport.

Chlore

Une plainte commune à propos de l'eau du robinet espagnole est son mauvais goût. Ce goût est principalement parce que le chlore est ajouté pour le purifier. Vous pouvez réduire ce goût en laissant l’eau reposer un instant dans un bocal en verre pour qu’elle s’évapore ou en la filtrant vous-même. Le goût moins savoureux n'indique pas que l'eau serait moins saine pour la santé. L'eau du robinet est contrôlée des centaines de fois par mois, et l'eau en bouteille n'est parfois qu'une fois par mois. L'eau en bouteille est généralement de l'eau du robinet filtrée ou de l'eau de source à laquelle des minéraux sont parfois ajoutés. Selon le ministère de la Santé espagnol, l'eau du robinet espagnole a en moyenne les valeurs suivantes: 52,79 mg / l de calcium; 44,08 mg / l de sodium; 17,72 mg / l de magnésium, 159,31 mg / l de bicarbonate; 324,82 mg / l de résidu sec. Une étude réalisée par le journal El Confidencial auprès de 76 marques d'eau provenant d'une bouteille a montré qu'une seule qualité correspondait à l'eau du robinet. L’eau provenant d’un puits à Caudete (Albacete) a été l’eau la plus proche de l’eau du robinet, suivie de l’eau de la marque Fonteforte. Inconvénients eau en bouteille Le principal inconvénient de l'eau en bouteille est, outre le prix, la pression sur l'environnement qu'elle produit. Non seulement l'énergie nécessaire pour mettre l'eau dans des bouteilles, les bouteilles pour produire et transporter, mais aussi à la lumière des déchets. Il faut 2,7 millions de tonnes de plastique pour l’eau, chaque seconde 1 500 bouteilles de plastique finissent au gaspillage, un litre d’eau en bouteille coûte 1 000 fois plus d’un litre d’eau du robinet. En outre, on en sait de plus en plus sur les produits chimiques libérés par le plastique dans l'eau, par exemple si les bouteilles d'eau en plastique sont soumises à des fluctuations de température. Un tiers de l'eau en bouteille sort tout simplement du robinet et seulement une bouteille en plastique sur quatre est recyclée. Pensez aux images de la soupe en plastique dans certains endroits sur la terre dans les océans. En Espagne, la municipalité de Saint-Sébastien a lancé une campagne visant à stimuler l'utilisation de l'eau du robinet. La municipalité elle-même met des carafes avec l’eau du robinet sur la table pendant les réunions et il existe 70 établissements de restauration dans la ville qui font la même chose. La qualité de l'eau du robinet est également excellente dans cette municipalité, comme le montre une étude de l'organisation de consommateurs OCU, présentée plus loin dans cet article.

Dureté de l'eau en Espagne

Selon un article du journal La Vanguardia, basé sur une étude du leader mondial allemand des filtres pour eau du robinet Brita, l'eau de la région de Madrid est la moins dure et contient également la plus faible quantité de calcium et de minéraux. Plus l'eau est dure, plus le goût est fort. L'eau la plus dure provient des robinets des îles Baléares, de Valence, de La Rioja et de Castilla La Mancha. L'eau des zones montagneuses contient de nombreux minéraux et a donc un goût plus fort. Eau au meilleur goût d'Espagne Une étude de l'organisation de consommateurs espagnole OCU montre que la meilleure eau de robinet provient de Burgos, suivie de Saint-Sébastien et de Palmas de Gran Canaria. Le pire goût est l'eau du robinet à Ciudad Real, Palma de Majorque et Barcelone. Sept endroits espagnols doivent améliorer leur eau L'OCU a examiné l'eau du robinet dans 62 endroits et a conclu que la qualité dans 19 endroits est «excellente» et dans 36 endroits «bonne». Des mesures ne doivent être prises pour améliorer la qualité de l'eau que dans 7 endroits. En plus de Ciudad Real, Palma et Barcelone, il s'agit de Lebanza (Palencia), Arándiga (Saragosse), Huelva et Logroño.

 

 

FIN DE COMPENSATION

Les infractions routières sont classées en infractions mineures, graves et très graves. Le paiement direct sur place est possible. Si payé directement ou dans les 20 jours, l'amende est réduite de 50% (ne s'applique pas aux violations graves). Si l'amende n'est pas payée sur-le-champ, vous pouvez payer à la poste, par virement bancaire ou en ligne (via dgt.es). Le ticket indique comment cela doit être fait. Un appel peut être formé contre le billet. Cela doit être fait dans les 15 jours.

 

 

 

Points permis de conduire

L'Espagne a un système de points de pénalité, mais cela ne s'applique pas aux étrangers.

Dépôt

Si l'amende n'est pas payée immédiatement, un acompte doit être versé. Si le dépôt n'est pas payé, la police peut confisquer le véhicule.

 

Responsabilité

Après l'inscription sur la plaque d'immatriculation, par exemple, clignote, le titulaire de la licence doit fournir les coordonnées du conducteur (au moment de la violation). Si cela ne se produit pas, le titulaire de la licence est responsable du paiement de l'amende. L'amende est alors plus élevée. Cela ne s'applique pas si la voiture a été volée.

Arrestation

En cas d’arrestation, par exemple après un accident de la route, l’ambassade peut fournir des informations sur l’administration de la justice et sur les poursuites à venir.

Les informations

Pour des conseils juridiques, voir anwb.nl/juridisch-advies. L'application ANWB Vakantiehulp, avec des informations sur les pénalités par pays, les règles douanières, le code de la route, les péages, les numéros d'urgence et les adresses importantes est également très pratique pour voyager. Voir anwb.nl/vakantiehulp.

Taux de pénalité

Ces montants sont des indications et peuvent en pratique être supérieurs ou inférieurs, en fonction des circonstances dans lesquelles l'infraction a été commise.

 

Excès de vitesse

Dépassement de la vitesse maximale: 100-500 €, en fonction du nombre de km avec lesquels la vitesse a été violée et éventuellement d’une disqualification du permis de conduire.

Une peine de prison peut être infligée en cas d'infraction grave de vitesse

Traverser le feu rouge

À partir de 200 € et éventuellement une annulation du permis de conduire de 1 à 3 mois.

Violation de l'interdiction de dépasser

À partir de 200 € et éventuellement une annulation du permis de conduire de 1 à 3 mois.

Traverser la ligne croisée

À partir de 200 € et éventuellement une annulation du permis de conduire de 1 à 3 mois.

Violation de stationnement

À partir de 40 €.

Pas donner de priorité

À partir de 200 € et éventuellement une annulation du permis de conduire de 1 à 3 mois.

Conduire sans ceinture de sécurité

À partir de 200 €.

Utiliser un téléphone portable en conduisant

500 €.

Utilisation d’écouteurs ou d’écouteurs:

à partir de 200 €.

Utilisez antiradar

Utilisation: jusqu'à 6 000 €.

Propriété: à partir de 3 000 €.

Conduite sous influence

500-1 000 € (le montant de l'amende dépend du revenu) et / ou le refus du permis de conduire et / ou de l'emprisonnement.

Conduite sous l'influence de drogue:

1 000 € et exclusion de la conduite; l'emprisonnement est possible.

Divers

Ne pas utiliser de gilet de sécurité

À partir de 200 €. Utiliser l'équipement de navigation en conduisant À partir de 200 €.

 

 

Imaginez que vous êtes en vacances en Espagne et que vous recevez une amende. Que ce soit pour se garer ou conduire trop vite et que vous clignotiez, vous devrez quand même payer cette amende. Mais comment faites-vous cela et quels sont les montants à payer. Un avantage en Espagne est que si vous payez l'amende immédiatement ou dans les 20 jours, vous bénéficiez d'une réduction de 50%, elle est tout de même bien comprise. En général, on peut dire que les étrangers conduisant une voiture pendant des vacances en Espagne se voient imposer des amendes pour infraction au code de la route en cas d'infraction à la vitesse sur les routes nationales et les autoroutes. Le deuxième sur la liste est sans aucun doute le mauvais stationnement ou le fait de ne pas payer pour le stationnement. Les Pays-Bas et la Belgique collaborent depuis un certain nombre d'années avec les autorités espagnoles en ce qui concerne les amendes de circulation qui, si elles ne sont pas payées en Espagne, aboutiront sans aucun doute dans la boîte aux lettres. Nous parlons principalement d'amendes pour excès de vitesse, car les amendes de stationnement sont souvent organisées localement ou régionalement.

 

Paiement sur place

Saviez-vous que le moyen le plus logique de payer une amende routière est de le faire sur place si la police en détient une, par exemple. L’avantage en Espagne est que si vous payez l’amende immédiatement sur place ou même dans les 20 jours, vous bénéficiez d’une réduction de 50% (ne s’applique pas aux infractions graves). Cela contraste avec les Pays-Bas, où les gens doivent payer encore plus après un certain temps. La même chose s'applique à une amende pour stationnement ou ne pas payer pour le stationnement. Dans la plupart des cas, quelqu'un peut payer la pénalité directement au "poste de paiement" en payant une certaine somme d'argent sur le billet pour annuler le "multa". Sinon, vous pouvez toujours contacter la police locale (Policia Local ou Municipal).

 

Dans la boite aux lettres

Si vous recevez une amende d'Espagne à la maison, vous avez deux options: ou payer via le lien du site Web mentionné dans la plupart des cas dans la lettre (multas.dgt.es) ou attendre la notification de la part de la Central Judicial Collection Agency (CJIB). qui est autorisé à percevoir les amendes étrangères (dans le cas des Pays-Bas). Si quelqu'un commet une infraction au code de la route en Espagne, les autorités de ce pays peuvent demander les données au RDW. Le RDW ne communique alors les données à caractère personnel qu’à une autorité compétente, en Espagne, le Ministerio del Interior, responsable du service espagnol de la circulation routière DGT. Les personnes non autorisées n'ont pas accès à ces données.

 

Source de ces paragraphes mentionné ci-dessus:

"Spanje vandaag"

Saviez-vous que chaque agent immobilier profesionel Espagnol a accès à toutes les propriétés en vente sur le marché immobilier espagnol et vous ne payez rien de plus lorsque vous achetez?

Il n’est pas facile de trouver le bon partenaire pour l’achat d’un appartement, maison ou villa aux costas espagnoles. Il suffit donc de trouver 1 partenaire fiable pour vous guider lors de la recherche de la maison de votre choix.

 

 

 

POURQUOI CHOISIR IMMO MOMENT?

° Agent immobilier belge reconnu avec I.P.I No. 507.591

° Spécialisé dans l'immobilier sur la Costa Blanca, la Costa Calida, la Costa De Almeria et la Costa Del Sol avec des bureaux en Belgique et en Espagne.

° Visite de toutes les reventes à des prix juste.

° Accords de collaboration avec des promoteurs immobiliers où vous achetez directement au prix du marché actuel.

° Assistance d'un avocat francophone sur place pendant l'achat.

° Accompagnement personnel de A à Z.

° Des années d’expérience, connaissance du marché, accompagnement professionnel et des contacts avec les bonnes personnes sur place qui permettent de gagner du temps, du stress et des efforts.

Notre expérience, passion du travail, dynamisme, exactitude et honnêteté seront apprécié!

 

Des visites toute l'année.

Nous réservons vos vols et l'hôtel.

On vient vous chercher gratuitement à l'aéroport d'Alicante, Corvera, Almeria ou de Malaga et on vous offre un transport gratuit sur place.

Préférez-vous nous rencontrer sur un lieu de votre choix en Espagne?

Toutes les visites sont adaptées à vos besoins jusqu'à ce que nous ayons trouvé votre maison souhaitée!

 

Nous vous assurons un séjour agréable et une atmosphère détendue!

wist je dat, wist je datjes wist je datje's wistjedat, wistje dat, wist jedat, saviez-vous, saviez vous, vous saviez

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
ImmoMoment_Immo_Moment_Costa_Blanca_Cost
 • IMMO MOMENT
UP OMHOOG EN HAUT.jpg
BIV erkend vastgoedmakelaar Immo Moment.

ERKEND BIV VASTGOEDMAKELAAR 

                           BIV 507.591                                AGENT IMMOBILER RECONNU 

IPI 507.591  

         

           KANTOREN IN BELGIË EN SPANJE      BUREAUX EN BELGIQUE ET EN ESPAGNE

 

Philip@ImmoMoment.com     

                      +32 475 70 55 55                         Fanny@ImmoMoment.es   

 +34 630 691 310

Info@ImmoMoment.es

 +34 951 550 565

Schermafbeelding 2019-02-08 om 16.06.53.

Kantoren   -    Bureaux

Franklin Rooseveltlaan 430 - 9000 Gent       Calle Actor Luis Prendez 9, C.C. Las Calas, Local 17 - 03502 Alicante       Centro Commercial Guadalmina IV, Local 1, 29678 Marbella

Philip@ImmoMoment.com                                                                                                                                                                                                              Fanny@ImmoMoment.es