top of page

BEKIJK ONZE WEKELIJKSE SELECTIE VAN NIEUWBOUWPROJECTEN EN HERKOPEN

VASTGOEDPRIJZEN SPANJE 2023

Logo girl ImmoMoment 740KB.jpg
KOSTEN VERKOOP EIGENDOM SPANJE IMMOMOMENT.png

De vastgoedprijzen in Spanje in 2023.

 

Er wordtvoorspeld dat 2023 een beter jaar wordt om een huis te kopen:

de vastgoedprijzen in Spanje lijken een piek te hebben bereikt.

 

Aan de huizenprijsspiraal leek geen einde te komen. Op hol geslagen na de pandemie en na twee jaar van non-stop stijgingen, lijkt de woningbouw eindelijk zijn piek te hebben bereikt.

Daarvoor moesten verschillende sterren op één lijn staan: inflatie, stijgende rente en hypotheken, de economische crisis (en het verlies aan koopkracht van gezinnen) en stagnerende lonen.

Dit alles heeft uiteindelijk zijn tol geëist op de vastgoedmarkt, die in 2023 al een recessie ziet aankomen.

 

Vanaf dit punt voorspellen deskundigen een veel stabielere periode voor de huizenprijzen. In feite blijkt dit al uit de laatste door de regering gepubliceerde cijfers over de taxatiewaarde van woningen.

 

Waarom? De afgelopen maanden hebben we gezien hoe de inflatie de portemonnee van gezinnen heeft getroffen, de angst voor een crisis, de stijging van de hypotheekrente door de stijging van de rente en de schommelingen van de Euribor. De auteurs van het rapport wijzen ook op "stabiele werkloosheidsvooruitzichten" en strengere hypotheekvoorwaarden. Dit alles zal de markt doen afkoelen, waarbij sommige deskundigen volgend jaar een recessie voorspellen, met prijsdalingen als gevolg.

 

Het einde van een grote vastgoedhausse. "2023 zal een einde maken aan de grote hausse die in het tweede kwartaal van 2021 begon," wees het laatste rapport over de vastgoedmarkt, opgesteld door de universiteit van Barcelona en het adviesbureau Forcadell.

"In het eerste kwartaal van 2023 zal er een vertraging optreden die we al in andere landen hebben gezien en die uiteindelijk ook Spanje zal treffen, en dat zal zich voordoen in de verkoop en aankoop, maar ook in de verhuur".

 

Zoals het verslag aangeeft, zien we dat de bureaus het aantal belangstellenden met 20-40% verminderen, wat erop wijst dat de rente begint op te vallen en dat de onzekerheid is ingetreden. 

 

Markt in recessie. Het verschijnsel zou zich in de meeste landen kunnen voordoen, aldus dit artikel in EL PAÍS. Aangezien de lonen ondanks de hoge inflatie stagneren, zullen woningen onbetaalbaarder worden. Dit zou de markt in een recessie kunnen duwen. Als de ECB-rente de 3% bereikt of overschrijdt, kan de verkoop met ongeveer 15% dalen. Aangezien er minder vraag zal zijn naar woningen, zullen huiseigenaren hun prijzen moeten verlagen om te kunnen verkopen. Aan sommige tafels van deskundigen wordt gesproken over maximaal 5%.

 

Hoewel het niet helemaal duidelijk is of de woningen in 2023 of 2024 zullen dalen, is er één ding waarover alle voorspellingen het eens zijn. En dat is dat het aantal verkopen en aankopen zal dalen. Tinsa voorspelt een daling van de transacties met 5%. Ook BBVA Research ziet een daling, ondanks het feit dat het raamt dat de woningen het komende jaar met 2% zullen stijgen. En Bankinter voorspelt een daling van 3% in 2023 en nog eens 2% in 2024. Toch blijft het, met al deze gegevens op tafel, moeilijk te voorspellen wat er zou kunnen gebeuren. Niemand had de huidige situatie twee jaar geleden verwacht en hier zijn we dan.

 

Wij, ImmoMoment, denken dat de vastgoedprijzen bij nieuwbouwprojecten in 2023 (en later) op goede locaties zullen blijven stijgen.

Daar waar dit niet het geval is kan reden de ligging zijn (goedkopere gronden) en/of het gebruik van minder kwaliteitsvolle materialen.

Ook merken wij op onze kantoren in Alicante en Marbella dat de vraag naar vastgoed in Spanje blijft toenemen van investeerders buiten Europa zoals de Verenigde staten, Zuid-Amerika, Noord Afrika en Australië.

  .

IMMOMOMENT   VERKOOP - VERHUUR - MANAGEMENT - BEZICHTIGINGEN - TRANSPORT - BEMEUBELING - VERBOUWINGEN - HERSTELLINGSWERKEN

Logo ImmoMoment girl white back 575KB.png

ImmoMoment España   kantoren aan de Costa Blanca (Finestrat & Torrevieja) en de Costa Del Sol (Marbella)

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
bottom of page