top of page

BEKIJK ONZE WEKELIJKSE SELECTIE VAN NIEUWBOUWPROJECTEN EN HERKOPEN

NIE NUMMER

Logo girl ImmoMoment 740KB.jpg
NIE NUMMER IMMOMOMENT.png

WAT IS EEN NIE-NUMMER?

Een NIE-mummer is een uniek identificatienummer of fiscaal nummer voor niet-residenten voor de Spaanse belastingen.

Indien u een woning koopt in Spanje dan bent u in eerste instantie de jaarlijkse niet-residentenbelastingen verschuldigd in Spanje.

Zonder NIE-nummer of Spaans identificatienummer kunt u geen aankoopbelastingen betalen. Koopt u samen met meerdere personen een woning dan hebben alle betrokkenen een NIE-nummer nodig.

Een NIE-nummer aanvragen: 4 manieren:

1. Wanneer u in Spanje bent dan kunt u een NIE-nummer aanvragen bij het lokale politiekantoor. Hierbij dient u persoonlijk aanwezig te zijn. Wanneer u ter plaatste bent is dit de eenvoudigste manier als u veel tijd heeft. Het is gebruikelijk dat meerdere weken moet wachten vooraleer u een afspraak te bekomen.

Tussen het ondertekenen van het reservatiecontract en de compromis zal er een periode zijn waarin de juridische controles op de woning worden uitgevoerd. In deze periode wordt meteen een afspraak vastgelegd. Het kan gebeuren dat u een dag voor de afspraak bij de notaris het NIE-nummer gaat halen.

2. Een andere manier om uw NIE-nummer aan te vragen is via het Spaanse consulaat in uw thuisland. In België is het consulaat gelegen in Brussel in Nederland te Amsterdam. In praktijk is dit de goedkoopste manier om het identificatienummer aan te vragen, maar tevens de traagste. Een afspraak vastleggen duurt in België meestal zo’n twee maanden. Na uw bezoek aan het consulaat ontvangt u de NIE-nummer binnen de twee weken via e-mail.

3. De meest eenvoudige manier om een NIE-nummer aan te vragen is via een notariële volmacht in Spanje. U geeft u bijvoorbeeld uw plaatselijke jurist of raadsman een volmacht via de notaris na u het reservatiecontract heeft ondertekend. Vaak wordt ineens een volmacht gegeven voor de volledige afhandeling van de transactie waardoor u zelf niet aanwezig hoeft te zijn bij de notaris om de koop te finaliseren.

4. In België of Nederland kunt u eveneens een notariële volmacht bekomen om een NIE-nummer aan te vragen. Deze volmacht dient te worden gelegaliseerd opdat deze volmacht geldig is voor de notaris in Spanje. Dit is uiteraard de duurste methode omdat er dan twee notarissen bij betrokken zijn. Dit wordt meestal enkel gebruikt bij heel uitzonderlijke situaties.

Welke formulieren dient u in te vullen?

Het formulier EX15 en 790-12 dient u voor te bereiden per aanvrager.

Wat is de duur voor een aanvraag?

Daar het vaak heel druk is bij de NIE-diensten door de vele buitenlandse aankopen merken we op dat de verantwoordelijke politiediensten overbelast zijn. Hou dus rekening met een doorlooptijd van vele weken vooraleer u een afspraak bekomt.

 

Indien u van plan bent op heel korte termijn een woning te kopen in Spanje, vraag dan ineens uw NIE-nummer aan. U zult heel wat tijd besparen!.

IMMOMOMENT   VERKOOP - VERHUUR - MANAGEMENT - BEZICHTIGINGEN - TRANSPORT - BEMEUBELING - VERBOUWINGEN - HERSTELLINGSWERKEN

Logo ImmoMoment girl white back 575KB.png

ImmoMoment España   kantoren aan de Costa Blanca (Finestrat & Torrevieja) en de Costa Del Sol (Marbella)

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
bottom of page