top of page
LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
Belgische kust versus Spaanse Costa.....
ALBIR PLAYA APPARTEMENT STRAND TE KOOP C

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust of de Spaanse Costa's.

U wenst een tweede verblijf kopen en wilt de zon, de zee en het strand.

 

Het enige wat u nog niet weet is waar u uw nieuwe droomhuis gaat kiezen.

In het zonnige Spanje of aan de Belgische kust?

 

Dit is iets waar u uiteraard goed moet over nadenken en eventueel dient te bespreken met familieleden!

Om het wat u gemakkelijker te maken kunt u hieronder de vergelijking vinden tussen de Spaanse Costa en de Belgische kust.

Belgische kust versus Spaanse Costa..jpg
COSTA BLANCA DEL SOL CALIDA DE ALMERIA A

Uren zon per jaar: 1500 zonne-uren in Belgie versus 3000 zonne-uren in Zuid Spanje

De Belgische kust heeft een gematigd zeeklimaat met relatief warme zomers en milde winters.

De gemiddelde temperatuur in juli bedraagt 21 graden aan de Belgische kust, terwijl dit aan de Costa Del Sol 28 graden is.

 

Lente klimaat Zuid Spanje (mrt-mei)

In de lente is het in Zuid Spanje gemiddeld 21°C. De watertemperatuur ligt rond de 21°C. Er valt in totaal 35 mm neerslag op 19 dagen. Het is 72 dagen droog in de lente.

Zomer klimaat Zuid Spanje (jun-aug)

In de zomer is het in Zuid Spanje gemiddeld 27°C. De watertemperatuur ligt rond de 25°C. Er valt in totaal 17 mm neerslag op 9 dagen. Het is 83 dagen droog in de zomer.

Herfst klimaat Zuid Spanje (sep-nov)

In de herfst is het in Zuid Spanje gemiddeld 19°C. De watertemperatuur ligt rond de 20°C. Er valt in totaal 82 mm neerslag op 20 dagen. Het is 72 dagen droog in de herfst.

Winter klimaat Zuid Spanje (dec-feb)

In de winter is het in Zuid Spanje gemiddeld 15°C. De watertemperatuur ligt rond de 17°C. Er valt in totaal 73 mm neerslag op 27 dagen. Het is 63 dagen droog in de winter.

Link weer Spanje

https://www.bestereistijd.nl/spanje/#Klimaat_Zuid_Spanje

 

 

 

Dat gemiddelde verhult de seizoenale schommelingen in de temperatuur. We willen ze de kost niet geven, de zonnekloppers die zich laten verrassen door een onverwachte gure noorderwind. Die moeten sprinten richting een souvenirwinkeltje op de dijk om te gaan schuilen voor slagbuien. Of die al rillend op het strand zitten en pas ontdooid geraken na royaal toedienen van warme chocomelk.

Inderdaad, aan de Belgische kust bent u best voorbereid op de vier seizoenen in één dag, zelfs in hartje zomer.

Dan hebben we het nog enkel over de zomer. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur aan de Belgische kust op zes graden. En hoewel de zon aan de zee meer schijnt dan in de rest van ons druilerig landje, laat die zich in de winter slechts twee uur per dag spotten. Regen is er altijd, winter of zomer, gemiddeld 14 à 20 dagen per maand.

Aan de Spaanse costa’s heeft u zelfs in de winter vaak geen extra truitje nodig. De Costa Blanca en Costa Del Sol noteren zelfs in december en januari vaak nog temperaturen die tegen of net boven 20 graden zitten. Zelfs in het putje van de winter drinkt u uw ochtendkoffie buiten op uw terras. En de zon schijnt altijd aan de zuidkusten van Spanje: ongeveer 320 dagen per jaar. Laat die zonnecrème met factor 30 maar aanrukken!

Belgische kust versus Spaanse Costa.....
ALBIR PLAYA APPARTEMENT STRAND TE KOOP C

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust of de Spaanse Costa.

U wenst een tweede verblijf kopen en wilt de zon, de zee en het strand.

 

Het enige wat u nog niet weet is waar u uw nieuwe droomhuis gaat kiezen.

In het zonnige Spanje of aan de Belgische kust?

 

Dit is iets waar u uiteraard goed moet over nadenken en eventueel dient te bespreken met familieleden!

Om het wat u gemakkelijker te maken kunt u hieronder de vergelijking vinden tussen de Spaanse Costa en de Belgische kust.

Belgische kust versus Spaanse Costa.....
ALBIR PLAYA APPARTEMENT STRAND TE KOOP C

PRIJS: dubbel zo duur in België

De gemiddelde prijs van appartementen aan de Belgische kust stijgt sneller dan uw bloeddruk bij het zien van diezelfde prijzen. Volgens de vastgoedbarometer van de federatie van Belgische notarissen betaalde u in de eerste zes maanden van 2019 gemiddeld 276.605 euro voor een kustappartement. Dat is ongeveer 50.000 euro meer dan het gemiddelde Belgische appartement en 6,2 procent meer dan in 2018. Een dijkappartement kost gemiddeld 345.654, 6,6 procent meer dan in 2018 en zelfs ruim 20 procent meer dan in 2014. De duurste woonsten liggen in Heist-aan-Zee en Knokke: 331,927 euro voor een appartement en 516,527 euro voor eentje met zeezicht.

Gemiddeld! Met andere woorden: de uitschieters liggen nog veel hoger.

Met zo’n korte Belgische kust is het logisch dat het aanbod aan vastgoed er stevig onder druk staan. De vraag is groter dan het aanbod. In Spanje is dat niet het geval. Dankzij meer dan 7000 kilometer kust (114 keer meer dan België!) is er genoeg voor iedereen. Gevolg: door de band genomen koopt u aan de Spaanse costa’s voor hetzelfde budget een woonst met een grotere bewoonbare oppervlakte, meer kamers, en vaak een zwembad. De zon krijgt u er zelfs helemaal gratis bij.

Voor de prijs van een benepen flatje in Oostende, Middelkerke of De Panne vindt u bijvoorbeeld een bescheiden villa in Torrevieja, Estepona of La Zenia.

 

Ligt uw budget wat lager, dan kan u opteren voor een appartement. Prijzen van 120.000 tot 150.000 euro voor nieuwe en ruime appartementen zijn geen uitzondering.

 

Of wat gedacht van onze superdeal? Een nieuwbouwappartement met twee slaapkamers onder 90.000 euro, waar vindt u dat nog aan de Belgische kust? Nergens, of u zou zich tevreden moeten stellen met een kartonnen doos onder een brug.

Belgische kust versus Spaanse Costa.jpg
ALBIR PLAYA APPARTEMENT STRAND TE KOOP C

DE KUST ZELF: uitgebreid, mooi en natuurlijk versus “een betonnen muur”

Een paar jaar geleden ontstond er een kleine rel tussen Nederland en België toen de Nederlandse natuurorganisatie Natuurmonumenten de Belgische kust “om te janken” noemde. “Daarom komen al die Belgen naar hier”, sneerde de organisatie. “Het is erg om te zeggen, maar ik heb nog nooit een Belg ontmoet die het daar niet mee eens is. Er is geen kwaliteitsvol landschap meer.” Toen de Nederlandse minister van Infrastructuur aankondigde om de bouwreguleringen aan de kust te versoepelen, stond het hele land op de achterpoten. Dan wordt de Nederlandse kust zoals de Belgische, klonk het, “een betonnen muur”. De plannen werden snel ingeslikt.

Geef toe: een schoonheidsprijs gaat het niet winnen.

Toen De Standaard zijn lezers polste naar de lelijkste plaats van België, kwam de kust er vlotjes als winnaar uit. “Wie met een boot langs de Belgische kust vaart, ziet de façade van ons land: een mix van lelijke betonnen blokken zonder ziel en zonder stijl”, beargumenteerde een lezer. En toen studiebureau Ipsos vier traditionele vakantiebestemmingen van Belgen onder de loep nam – naast de kust ook de Ardennen, Frankrijk en Spanje – scoorde de Belgische kust op alle vlakken onder het gemiddelde. Een van de conclusies luidde dat er weinig mooie landschappen overblijven. Waardoor er weinig mogelijkheden zijn om uit te rusten en te genieten.

We gaan niet beweren dat er geen strookje beton te vinden is aan de Spaanse kust, maar de natuur heeft er meer ruimte om te ademen. Tussen de toeristische stranden van de bekende badplaatsen liggen minder drukke stranden met hagelwind zand, klippen en verborgen inhammen tussen de rotsen. Spanje telt honderden stranden met een blauwe vlag. Op sommige plaatsen lopen de bergen tot aan de zee. In de meeste badplaatsen is hoogbouw beperkt en vindt u nog de charme van de oude vissersdorpen terug. Probeer dat gevoel maar eens te vinden in een van die volières op de dijk in België, terwijl de wind zand blaast op uw wafel met slagroom.

Dan is Spanje wel wat charmanter.

Miskijk u niet op de glinsterende boten van een blitse kustplaats als Marbella. Meer landinwaarts liggen petieterige dorpjes tussen amandel- en appelsienboomgaarden, waar de tijd stilstaat en de siesta heilig is. U vindt er ook bergketens, natuurparken, bossen en meren, met een fenomenale rijkdom aan fauna en flora. De provincie Malaga, bij de Costa del Sol, heeft bijvoorbeeld dertig beschermde natuurgebieden. In Reservatauro, nabij Ronda, grazen stieren en volbloed Spaanse paarden in weiden met eeuwenoude eiken. In Lobo Park, in Antequera, verschuilt de wolf zich. En ook roze flamingo’s voelen zich uitstekend thuis in Spanje, onder meer in de Mar Menor en Laguna de Fuenta de Piedra. Om nog maar te zwijgen van het maritieme paradijs dat zich schuilhoudt aan de andere kant van de kustlijn, in het water.

 

 

RENDEMENT: hoger in Spanje

Ook in Spanje stijgen de vastgoedprijzen. Aan de Costa Blanca gingen de prijzen de laatste twee jaar met respectievelijk zes en negen procent omhoog. Toch liggen die verkoopprijzen nog een kwart tot een derde onder het maximum van 2017, wat aangeeft dat er nog heel wat rek op zit. Nu kopen staat dus gelijk aan gegarandeerd rendement.

Hou er wel rekening mee dat er ook kosten verbonden zijn aan verkoop, dus beschouw een woonst in Spanje als een investering die op langere termijn zal renderen. Op korte termijn kan u wel verhuren tijdens de momenten waarop u zelf niet aanwezig bent. Er zijn bedrijfjes die alle moeite uit uw handen nemen: van reserveringen aannemen en schoonmaken tot ontvangen van gasten en sleutels in ontvangst nemen, alles doen ze in ruil voor een percentage van de opbrengst.

 

 

 

TIMING: het is het moment om in Spanje te kopen

Zoals we in het vorige puntje aangaven: er zit nog marge op de aankoopprijzen van Spaans vastgoed. Voor de komende jaren worden nog stijgende prijzen voorspeld. Het rendement is met andere woorden gegarandeerd. Hebt u een oorlogskist, dan is nu een goed moment om dat geld te investeren. Spaargeld brengt namelijk zo goed als niets op. Zeker gezien de inflatie verschrompelt uw geld op uw spaarrekening weg als een appeltje dat te lang in de fruitmand heeft gelegen.

In deze blogpost zetten we nog eens uitgebreid op een rijtje waarom 2020 een geschikt moment is om vastgoed te kopen in Spanje.

LEVENSSTIJL: rustig en goedkoop versus gehaast en duur

Op de dijk van de Belgische badsteden betaalt u vier euro voor een lauwe cappuccino. Wanneer u de taverne buiten wandelt, blaast het zeezand onaangenaam in uw gezicht. Terwijl u worstelt met een k-way, maait een brutale kleuter in een gocart u bijna omver. Later die dag steelt een meeuw de helft van uw pak weke en te dure frieten. Kortom: tegen het einde van de week bent u zo opgefokt en gestresseerd dat u blij bent terug naar huis te mogen.

Wat een contrast met Spanje. Om te beginnen is dat land zowat het goedkoopste van West-Europa. Een koffie vindt u er amper boven twee euro. De glimlach krijgt u er gratis bij. Een menú del dia, de typische dagschotel die vaak uit drie gangen bestaat, maakt u meestal niet meer dan tien à vijftien euro lichter. Vaak inclusief drankje en koffie. Ook bij een biertje of een glas wijn krijgt u een klein hapje, de befaamde tapa. Ter vergelijking: een restaurant bezoeken is 48,50 procent goedkoper in Torrevieja dan in Oostende.

Ook de boodschappen zijn in Torrevieja een minder grote aanslag op uw budget, 43, 94 procent minder om precies te zijn. Verse groenten, fruit, vlees en vis, olijfolie, wijn en jamón, u betaalt ervoor een fractie van hetgeen ze bij ons kosten. En het Spaanse dieet is een van de gezondste ter wereld. Het is beslist geen wonder dat Spanjaarden langer leven dan de bewoners van eender welke ander Europees land.

Maar in Spanje draait het niet enkel om goedkoop en gezond. De levensstijl loopt er ook een tik trager dan bij ons. Spanjaarden nemen overal uitgebreid de tijd voor, of het nu voor een koffie op een terras is, een uitgebreide lunch, hun siesta of een pintje op café. Ze laten zich beslist niet opjagen. Neem daarbij dat Spaanse steden gemaakt zijn om te slenteren en dat de Spanjaarden hun fiestas tot een kunstvorm verheven, en u beseft: hier wordt u met sprekend gemak honderd jaar oud.

MOBILITEIT: op ‘t gemak versus in de file

Van zodra de eerste zonneschijn de winter verjaagt, slibt de E40 dicht met dagjesmensen en frigoboxtoeristen op weg naar de Belgische kust. Ter hoogte van Jabbeke gaat het zo traag vooruit dat zelfs een slak er lichtjes beschaamd om zou zijn. Bakken, zweten en puffen in een hete wagen, terwijl stresskonijnen op andere rijvakken moeite hebben met het concept ritsen – nee, het is niet ons idee van een zorgeloze vakantie.

Dan liever op ‘t gemak als een toerist uit het vliegtuig stappen onder een aangenaam Spaans zonnetje. Instant vakantiestemming! Van zodra de coronacrisis overwaait, kan u weer vanuit Zaventem, Charleroi, Oostende, Deurne of Luik naar alle uithoeken van uw beloofde land vliegen. In dezelfde tijd dat u in België vanuit Limburg naar de zee kart, kan u al genieten van een terrasje aan de Costa Blanca of Costa del Sol.

 

 

GASTVRIJHEID: hartelijk versus nors

Herinner u nog de cappuccino uit puntje 6. Aan de Belgische kust wordt die doorgaans op tafel gesmeten door een ober die zijn brevet klantvriendelijkheid behaalde in de voormalige Sovjet-Unie. Niet zo in Spanje, waar gastvrijheid in de natuur van de lokale bevolking zit.

Spanjaarden zijn een beetje ouderwetser dan ons, op de best mogelijk manier. Hier wordt leeftijd nog gerespecteerd en zijn families heilig. Ga maar eens op restaurant op zondagmiddag en u begrijpt wat we bedoelen. Het zijn vriendelijke mensen die altijd tijd hebben voor een gesprek over koetjes en kalfjes. Die toeristen met trots willen laten kennismaken met hun culinaire pareltjes. Die hun horloges niet achterna lopen en spontaan hulp aanbieden aan vreemden.

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
bottom of page