top of page

BEKIJK ONZE WEKELIJKSE SELECTIE VAN NIEUWBOUWPROJECTEN EN HERKOPEN

BANKGARANTIE BIJ KOPEN OP PLAN IN SPANJE

Logo girl ImmoMoment 740KB.jpg
BANKGARANTIE SPANJE.png

Bankgarantie bij kopen op plan in Spanje!

In Spanje bestaat de Wet Breyne bestaat indien u een appartement of villa op plan koopt. Volgens de Spaanse wet heeft iedereen recht op een bankgarantie aar in de praktijk wordt vaak geen bankgarantie voorzien in koopovereenkomsten. Dit is voor de bouwpromotor niet goedkoop.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie waarborgt de koper zijn betalingen aan de bouwpromotor bij een faling of een laattijdige oplevering. Gaat de bouwpromotor failliet dan bent u verzekerd dat uw betalingen worden teruggestort, en hetzelfde geldt bij vertraging in de werken of een gebrekkige oplevering. Juridisch kan dit worden gezien als een klassieke bankgarantie of als een verzekering.

Er bestaan verschillende soorten bankgaranties. Er zijn collectieve bankgaranties die gelden voor het hele complex als bankgaranties die gelden voor slechts 1 plot. Het laatste is beter te bezitten. Ook is het beter dat de uitreikende instantie gevestigd is op het Spaanse grondgebied.

 

Welke betalingen worden gedekt bij een bankgarantie?

Alle betalingen, dus niet enkel de tussentijdse betalingen maar dus eveneens de eerste betaling van het reservatiecontract plus de BTW. Ook worden de interesten op uw voorafbetalingen beschermd.

Er is een garantie op eerste verzoek en een standaard garantie. Bij deze laatse zal er een rechterlijke uitspraak nodig zijn om de betalingen terug te krijgen. Alle betalingen moeten worden gespecificeerd in de overeenkomst vooraleer zij worden gedekt.

 

Door wie wordt de bankgarantie aangevraagd?

De bouwpromotor is volgens de Spaanse wet verplicht de bankgarantie te voorzien. Het is trouwens vanuit een juridisch oogpunt een essentieel onderdeel van de overeenkomst. 

Er wordt pas een bankgarantie in Spanje uitgereikt nadat de eerste aanbetaling werdverricht. Een advies is de betaling tijdelijk te blokkeren op een derdenrekening tot de bankgarantie wordt aangeboden.

Belangrijk te weten is dat de kost van de bankgarantie steeds is te dragen door de bouwpromotor.

 

Wat is de duur van de bankgarantie?

Uw betalingen worden beschermd tot bij de oplevering van de werken dus wanneer de ‘Licencia de Primera Ocupacion’ wordt uitgereikt door de gemeente. Dit is een belangrijk document welke bepaalt dat de bouwwerken voldoen aan de plaatselijke woningnormen wat vergelijkbaar is met het conformiteitsattest in België of Nederland. Eveneens heeft u dit document nodig als u later uw woning in de verhuur wenst te zetten.

Tot slot vervalt de bankgarantie op het moment dat de woning wordt overgedragen aan de koper.

IMMOMOMENT   VERKOOP - VERHUUR - MANAGEMENT - BEZICHTIGINGEN - TRANSPORT - BEMEUBELING - VERBOUWINGEN - HERSTELLINGSWERKEN

Logo ImmoMoment girl white back 575KB.png

ImmoMoment España   kantoren aan de Costa Blanca (Finestrat & Torrevieja) en de Costa Del Sol (Marbella)

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
bottom of page