top of page
ImmoMoment Espana_edited.jpg
IMMO MOMENT COSTA DEL SOL APPARTEMENTEN

Het klimaat in Spanje
De zomermaanden zijn droog en warm tot zeer warm en in de wintermaanden kan het in grote delen soms erg winters zijn.

Dit komt door de aanwezigheid van berggebieden en het ontbreken van de invloed van de Middellandse Zee in het binnenland en noordwesten van Spanje. 

Het klimaat in Zuid-Spanje is het meest aangename voor diegene die van zon houden.
 

Het "Sydow-Wagner" klimaatsysteem toont aan dat Spanje 3 klimaatgebieden heeft:
- het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat
- het centrale binnenland heeft een landklimaat
- de kustgebieden in het oosten en zuiden en de eilanden hebben een mediterraan klimaat.

 

 

 

Winter klimaat in Spanje
Tijdens de wintermaanden kan het vrij koel zijn het in sommge delen van Spanje.

Ten zuiden van de Pyreneeën (Noord Spanje) en in centraal Spanje (binnenland) is een vergelijkbaar weertype als dat van in België met temperaturen die gemiddeld een paar graden boven het vriespunt liggen, met geregeld kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noordkust (Baskenland) en de noordoostkust (Catalonië) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dit weer.

 

 

 

Wintersporten
In de Pyreneeën (noorden van Spanje) en de Sierra Nevada (binnenland in het zuiden) kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden.

In de Sierra Nevada  aan de Oostkant heb je zicht op zee terwijl je aan het skien bent.

Ook in de bergen ten noorden van Madrid zijn mogelijkheden om te skiën in de winter.

Kleine hint: in het voorjaar kun je zelfs een winterzonvakantie met een wintersportvakantie combineren wanneer je gaat skiën in de Siera Nevada en overnacht langs de kust ten zuiden van de bergen. Temperatuurverschillen van ongeveer 25 graden zijn op anderhalf uur zeer goed mogelijk. 

 

 

Overwinteren in Spanje:
Spanje is een heel populaire bestemming om te gaan overwinteren. 
De Costa Blanca (oostkust) is erg populair voor overwinteraars vanwege haar heel aangename en milde klimaat tijdens de wintermaanden. 
De temperatuur schommelt rond de 15 tot 19 graden en de streek is eveneens tijdens de wintermaanden vrij droog. 
De Costa Del Sol biedt gelijke temperaturen zowel in de zomer als in de winter, heeft meer zonne-uren dan de Costa Blanca (vandaar de benaming Costa "Del Sol") en heeft in de herfst en de winter iets minder neerslag dan de Costa Blanca.

 

 

 

Spanje binnenland
Met een huurwagen kun je het het binnenland of de leuke dorpen van Spanje ontdekken. Je kunt deze tegenwoordig gemakkelijk vooraf huren maar let op bj welke maatschappij je dit doet. Voorkom je dat je teveel betaalt voor je huurauto.
Aanraders: Sevilla, Cordoba, Granada, en zo veel meer...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Canarische Eilanden
De eilanden liggen geografisch bij Afrika hoewel de Canarische Eilanden officieel Spanje toebehoren.
Het klimaat is afwijkend van het vasteland van Spanje.
In de wintermaanden is het gemiddeld warmer dan op het vasteland en in de zomer is het meestal minder heet dan het Spaanse binneland.
Wel hebben de Canarische eilanden door de ligging te kampen met het weer van de Atlantische Ocean met soms vrij hevige noord/west/zuid-westen winden gepaard met neerslag met uitzonderingsgevallen oostenwinden die zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperaturen op kunnen laten lopen tot boven de 40 graden. 
Deze wind wordt "Sirocco" genoemd. Indien het gepaard gaat met heel wat woestijnstof noemt men het verschijnsel "Calima". 
Je kunt dan vrijwel geen hand voor de ogen zien.
Dit in combinatie met extreme hitte maakt het zeer onaangenaam. Zulke omstandigheden duren gelukkig nooit lang.
In de winter voelt het op de Canarische Eilanden, net zoals aan de Costa Blanca en de Costa Del Sol, vaak lente-achtig aan, maar hier behoren slecht weer met veel wind en neerslag zeker tot de mogelijkheden.

Vooral wanneer er boven West-Europa sterke hogedrukgebieden liggen zorgt dit tijdens vanaf november tot februari geregeld voor veel regen en wind.

 

 

 

Neerslag
Gemiddeld genomen is Spanje een redelijk droog land met een vrij grote variatie in de plekken en periodes waar en wanneer de neerslag valt.

De autonome regio's Castilla-Léon en Aragón in het noorden (binnenland) zijn relatief droog net als de delen van de Costa Del Sol (Andalusië), de Costa Blanca en het binnenland ten oosten en zuidoosten van Madrid.

In deze gebieden valt op jaarbasis minder dan 600mm neerslag, waarvan het grootste deel in de winterperiode.
Het noordwestelijke en noordelijke deel van Spanje is relatief het meest natte.

In het voor- en najaar valt daar eveneens geregeld neerslag.

De periode van april/mei tot oktober/november is de droge periode, doch kan het gebeuren dat er voor een korte periode een stevige onweersbui tevoorschijn komt. Zelden gebeurt het maar tijdens de zomermaanden kan slecht weer zelfs een paar dagen aanhouden.

Het klimaat in Spanje

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
bottom of page