top of page
LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND

ALBIR - COSTA BLANCA

Uw Moment voor Albir
Het gezellige Albir, met zijn vele restaurants, ligt onder Altea en boven Benidorm aan de Costa Blanca.

Het grote Alfas, en daarom dus ook Albir, was ooit onderdeel van het dorp Polop, dat verscholen ligt in de bergen van de Costa Blanca. Alfas de Polop was bestemd om dit gedeelte van de kust van de Moren te verdedigen en daar de aanvallen al te stoppen voordat ze de bergen en dus ook Polop zouden bereiken.

De vertaling van Alfas is vruchtbare grond, goed te begrijpen als we de grote vlaktes met allerlei amandel- en citrusbomen zien. In de 18e eeuw groeide de bevolking van Alfas de Polop enorm en daarom besloten ze ook om voor de onafhankelijkheid van Polop te vechten.

In 1786 werd er besloten om een pijnboom in het midden van het dorpsplein te planten en vandaar de huidige naam Alfaz del Pi, want Pi is pijnboom in de taal van deze streek, het Valenciaans. In 1836 werden ze ook echt onafhankelijk en dit is ook zo gebleven.

Naast het strand van Albir bevindt zich de mooie en gezellige boulevard waar je in het zonnetje kunt wandelen, op een bankje kunt zitten met uitzicht op zee, waar kinderen leren fietsen en ook rolschaatsen. Een gedeelte van de boulevard is een soort Walk of Fame met namen van grote (voornamelijk Spaanse) filmsterren die ooit het jaarlijkse Filmfestival van Alfaz del Pi hebben bezocht en daarvan een spoor hebben achtergelaten op de Paseo de las Estrellas.

In Albir zijn heel wat gebouwen en hotels, maar niet een zal meer dan 5 verdiepingen hebben want dat is in dit grote dorp verboden. Dit is een groot contrast met de buurman Benidorm, maar daarom trekt het ook weer mensen die niks met Benidorm hebben. 

Voor een hapje en een drankje kun je in Albir op heel veel plekken terecht. Aan de boulevard vindt je voornamelijk Spaanse restaurants, maar meer richting het centrum zul je restaurants met uiteenlopende keukens vinden, van een Belgische snackbar tot een hele goedkope Chinees.

Albir bestaat minstens sinds de Romeinse tijden.

Tijdens opgravingen in 2009 werd een intact graf gevonden van een kind wat leidde tot de ontdekking van ongeveer 200 graven en een mausoleum van een familie. Ook werd een vloerverwarmingssysteem opgegraven en een wateropvang en een systeem om toiletten door te spoelen. Dankzij deze ontdekkingen wist men zeker dat hier meer dan 2000 jaar geleden invloedrijke mensen woonden die zich deze gemakken konden veroorloven. Het intacte graf werd al in 1983 gevonden tijdens opgravingen in Albir.

Wanneer de Moren over Spanje heersten werd in Albir voornamelijk aan de landbouw gewerkt en kwamen de druiven, olijven, amandelen en andere soorten fruit op de markt. Pas in 1836 kreeg Albir wat meer onafhankelijkheid en behoorde het niet meer tot het gebied dat Alfaz de Polop werd genoemd. Dit was een periode van groei voor de plaats. In de jaren 60 begon het toerisme in de omgeving van Altea en Benidorm populair te worden wat ook invloed op het nabijgelegen Albir kreeg.

OMGEVING
Ruta del Faro del Albir en l’Alfás del Pi

Faro del Albir

De Sierra Helada in Albir.

LOGO IMMOMOMENT TE KOOP IN SPANJE A VEND
bottom of page